Så många ansökte om skuldsanering i din kommun

I Skellefteå, Malå, Arvidsjaur och Robertsfors ökade antalet personer som ansökte om skuldsanering 2019 jämfört med året innan. I Norsjö och Arjeplog minskade antalet, visar siffror från Kronofogden.

Aldrig tidigare har så många sökt och beviljats skuldsanering i Sverige som under förra året.

Aldrig tidigare har så många sökt och beviljats skuldsanering i Sverige som under förra året.

Foto: Pressbild

Stockholm2020-02-04 11:16
undefined
Aldrig tidigare har så många sökt och beviljats skuldsanering i Sverige som under förra året.

I Skellefteå kommun ökade antalet personer som ansökte om skuldsanering från 99 2018 till 107 2019 . I Malå ökade siffran från 5 till 9 och i Robertsfors från 8 till 10. När det gäller Arvidsjaur ökade antalet från 10 till 15.

I Norsjö ansökte 12 personer om skuldsanering 2018 och den siffran minskade till 11 under 2019. Vad gäller Arjeplog minskade antalet från 5 till 1 person.

I Västerbotten ökade antalet från 381 2018 till 408 under 2019.

Aldrig tidigare har så många sökt och beviljats skuldsanering i Sverige som under förra året.

– Det är glädjande att så många söker, eftersom vi vet att det finns många överskuldsatta. Samtidigt är den uppåtgående trenden oroväckande med tanke på att vi fortfarande har en relativt god konjunktur med låga räntor och en bra arbetsmarknad, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

20 513 personer ansökte om skuldsanering i Sverige vilket motsvarar en ökning med cirka 15 procent jämfört med 2018. Även antalet beviljade skuldsaneringar ökar – från 10 752 personer 2018 till 12 250 under fjolåret. Det innebär att fler skuldsatta än någonsin fick sin ansökan beviljad.

Men i takt med att fler har fått upp ögonen för skuldsanering har andelen beviljade ansökningar minskat, från cirka 58 procent 2018 till 52 procent förra året.

– De flesta människor som söker skuldsanering lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen. Efteråt vittnar många om stora livsförändringar, berättar Per-Olof Lindh.

De allra flesta, nio av tio, fullföljer sin skuldsanering och får inga nya skulder hos Kronofogden.

Trots att historiskt många har fått skuldsanering de senaste åren finns det fortfarande många som inte ansöker.

– Vi har ringat in drygt 60 000 personer i våra register, som inte bedöms kunna betala sina skulder under överskådlig tid – kvinnor och män som troligtvis skulle beviljas skuldsanering om de bara sökte. Därför vill vi på olika sätt få dem att överväga möjligheten att ansöka om skuldsanering, bland annat genom personlig kontakt, avslutar Per-Olof Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!