Northvolt: Rekryteringstempot i Skellefteå ökar 2022

Northvolt kommer att öka rekryteringstempot i Skellefteå framöver. I snitt räknar tillväxtchefen Katarina Borstedt med att upp till 15 personer i veckan anställs i Skellefteå under 2022. ”Vi kommer att fortsätta att växa ännu mer aggressivt i Skellefteå under 2022 än vi gjort under 2021.”, säger hon och konstaterar att målet är över 1 000 i produktionen i slutet av 2022.

”Vi jobbar rätt mycket med integrationen. Dels har vi ett medföljande-program så att de som flyttar upp kommer i kontakt med varandra,  dels har vi också olika typer av aktiviteter så att man lär känna kommunen,”, säger Katarina Borstedt, tillväxtchef på Northvolt.

”Vi jobbar rätt mycket med integrationen. Dels har vi ett medföljande-program så att de som flyttar upp kommer i kontakt med varandra, dels har vi också olika typer av aktiviteter så att man lär känna kommunen,”, säger Katarina Borstedt, tillväxtchef på Northvolt.

Foto: Lars Andersson

Stockholm2021-10-15 07:00

Norran träffar Katarina Borstedt på Northvolts huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm.

Där har Northvolt i dag ett antal våningar. Verksamhet sker i öppna kontorslandskap, men det finns en mängd sammanträdesrum och så kallade tysta rum också.

undefined
”Det handlar inte bara om kompetens utan också personlighet för att passa in i den fasen vi är i just nu.”, berättar Katarina Borstedt, tillväxtchef på Northvolt-

Katarina Borstedt är Northvolts ansikte utåt då det gäller rekrytering.

– Dagsläget ser rätt bra ut. Vi har haft som mål att vi ska vara ungefär 500 i Skellefteå i slutet av året och vi ser ut att nå de siffrorna. I dag är vi runt 300 i produktionsorganisationen där.

Kommer alla där att ha varit och utbildat sig i Västerås eller kommer en del direkt in till i Skellefteå?

– De flesta är nere i Västerås beroende på roll och tajming när man börjar. Närmare produktionsstart och förbi produktionsstart kommer också utbildningsmöjligheterna att finnas på ett helt annat sätt än det funnits innan. Då de första utbildades fanns det ingen produktionslina att gå bredvid och utbilda sig vid. Ju mer det kommer gång i Skellefteå desto enklare blir det, säger Borstedt.

Har de utbildningar som tagits fram hjälpt?

– Absolut, både om vi tittar på det interna och det externa vi har med vuxenutbildning i Skellefteå. Automationsoperatörsutbildningen är en framgångssaga så här långt. Vi har nästan bara pilotat den för att se om vi har rätt fokus, men hittills har vi anställt mer än 50 procent av studenterna med kravet att man måste vara i Västerås ett tag för utbildning. Det finns de som av olika skäl inte kan ta en tid där. Därför har vi då väntat med diskussionen om en anställning, säger Borstedt.

Som Norran berättat i höst är det så här långt personer från 47 nationer som anställts av de ungefär 300 som hittills är klara för produktionen i Skellefteå. Helt naturligt innebär det att det finns risker för kulturkrockar både på arbetsplatsen och i samhället i stort.

– Vi jobbar rätt mycket med integrationen. Dels har vi ett medföljande-program så att de som flyttar upp kommer i kontakt med varandra,  dels har vi också olika typer av aktiviteter så att man lär känna kommunen, men också så att man kommer i kontakt med andra arbetsgivare så att det ger övriga i familjen en chans att etablera sig.

undefined
”Vi måste ta ned barriärerna och visa möjligheterna som finns. ”, säger Northvolts tillväxtchef Katarina Borstedt om flytt till norra Norrland.

– Vi har också vårt ”buddy”-program där Skelleftebor kan anmäla sig för att vara med i den här integrationsresan. Internt har vi för våra medarbetare har vi ett självledarskapsprogram, ”True North”, som alla får gå igenom då de börjar. Där handlar det bland annat om att etablera våra värden och kultur på ett bra sätt och förbereda individerna så mycket som det bara går för att trivas under den kanske ganska stökiga tid vi har på gång innan produktionen har kommit igång, innan alla processer är satta och allt är på plats.

Det finns andra sidor av tillvaron som kan bli nya för dem som bosätter sig i Skellefteå, mörkret och snön på vintern, de långa ljusa nätterna på sommaren, och liknande.

– Hittills har jag inte hört något. Så här långt har det varit sommar och ljus, men snart kommer vintern. Vi har personer anställda som håller introduktioner i olika aktiviteter. Vi vill gärna komma i kontakt med det lokala fritidslivet och organisationer som kan introducera saker att göra under vintern.

Katarina Borstedt berättar att resan framöver handlar om att hitta personer som är lämpliga för jobben, men också att utbildningsfasen ska göras smidigare.

– Dels är det inte alltid lätt att hitta rätt personer, dels är det en utmaning att expandera så snabbt som vi gör för vi behöver också utbilda alla som kommer in. Men det handlar inte bara om kompetens utan också personlighet för att passa in i den fasen vi är i just nu.

– Vi behöver effektivisera våra utbildningsprogram så att vi inte får en flaskhals. Vi jobbar väldigt aktivt med det. Vi går från vissa utbildningar som varit två månader i Västerås till att de i dag tar ett antal veckor.

Det är dock inte så enkelt att det handlar om vad som sker inne på Northvolts industriområden i Skellefteå och i Västerås. Vid en så stor samhällsomvandling som Northvolt Ett är så måste både det lokala och regionala försöka att springa parallellt. I Skellefteå väntas Northvolt ett fullt utbyggd ge minst 3 000 direkta arbetstillfällen. Återvinningsanläggningen Revolt Ett väntas ligga på 200 till 300 anställda medan övriga anläggningar ägda av andra, direkt kopplade till Northvolts produktion, eller sådana som levererar servicetjänster, väntas också handla om tusentals nya jobb.

– Hela infrastrukturen i stan är en utmaning. Vi kämpar jättemycket tillsammans med kommunen – jobbar för att hitta de tillfälliga lösningarna. Vi försöker hjälpa alla som vi anställer att komma in på bostadsmarknaden. Det kommer att vara en utmaning en lång tid. Våra medarbetare kämpar järnet för att hitta alternativ så att de faktiskt kan flytta upp.

En klassisk fråga är om det pratas avstånd eller om det pratas faktisk restid till jobbet.

– Om du flyttar rätt ung och utan familj från en större stad vill du gärna bo i Skellefteå centralort eller relativt nära. Där kan smärtgränsen vara rätt kort för att våga ta steget upp till norr. När man har familj kan det vara en annan sak. Då man väl landat i Skellefteå kan det se annorlunda ut. Det gäller att hitta bostäder att landa i. Kommer man upp och inser att jag kan bo på en plats utanför stan utan att det tar längre tid att pendla än i min gamla stad är det lättare att flytta dit.

Skellefteå har råkat i samma situation då det gäller bostäder som andra mindre kommuner där en stor etablering sker.

– Det är utmaningen: Ingen vågar ta investeringen förrän man ser att det händer och då är det två år försent.

Vid Ekots lördagsintervju häromveckan berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att regeringen vill öka pressen på arbetslösa att söka jobb i Norrland där nya jobb skapas som till exempel Northvolt. Katarina Borstedt berömmer i det fallet projektet Relocate som drivs av Region Västerbotten i samarbete med Skellefteå kommun, Arbetsförmedlingen och Northvolt.

– Det handlar inte om att tvinga folk att flytta upp. Vi måste ta ned barriärerna och visa möjligheterna som finns. Det som är kritiskt och man måste lyckas med är medföljande. Vi måste hela tiden ha familjeperspektivet.

Northvolt

Det är snart fyra år sedan Northvolt fattade beslutet att bygga gigafabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

Den 21 december 2019 lämnade Northvolt in en ansökan för hela Northvolt Ett.

I juni 2021 stod det klart att målet är att Northvolt Ett ska producera 60 gigawattimmar (GWh) batterier per år. Det är en ökning med 50 procent i förhållande till Northvolts tidigare plan på 40 GWh.

Northvolt  berättade då att det kommers att behövas minst 3000 anställda på fabriken, fullt utbyggd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!