Nationellt stöd ett måste för mjölkproduktionen i norra Sverige

Om det nationella stödet till jordbruket i norra Sverige försvann skulle 40 procent av mjölkföretagen i stödområdena tvingas upphöra med sin verksamhet. Det är en av slutsatserna i Jordbruksverkets rapport om jordbrukets utveckling i norra Sverige 2013-2017.

Mjölkföretagen i norra Sverige utgör 19 procent av mjölkföretagen i landet, och de står för 13 procent av den totala mjölkproduktionen.

Mjölkföretagen i norra Sverige utgör 19 procent av mjölkföretagen i landet, och de står för 13 procent av den totala mjölkproduktionen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholm2018-04-27 09:17
undefined
Mjölkföretagen i norra Sverige utgör 19 procent av mjölkföretagen i landet, och de står för 13 procent av den totala mjölkproduktionen.

Det nationella stödet kompenserar jordbruket i norra Sverige både för hårdare klimat och längre transporter och fyller en viktig funktion för att främja landsbygdsutveckling.

I rapporten konstateras att om stödet tas bort kan det också innebära att jordbruksmark inte kommer att användas för att producera mat, att landskapet växer igen och att den biologiska mångfalden minskar.

Under 2017 betalade Jordbruksverket ut drygt 303 miljoner kronor i nationellt stöd. Den största delen av stödet, ungefär 95 procent, går till mjölkproduktion och för transport av mjölk till mejerierna. Mjölkföretagen i norra Sverige utgör 19 procent av mjölkföretagen i landet, och de står för 13 procent av den totala mjölkproduktionen.

Jordbruksarealen i stödområdet är 11 procent av Sveriges totala jordbruksareal, men trenden är att jordbruksarealen i norra Sverige har minskat i relation till resten av landet.

– Syftet med nationella stödet är att bidra till att lantbruket i norra Sverige finns kvar. Nationella stödet ska till viss del jämna ut de inkomstskillnader som uppstår på grund av sämre produktionsförutsättningar i norra Sverige. Varje år när vi gör den här rapporten ser vi att det nationella stödet fyller en viktig funktion för den här typen av jordbruk, säger Sandra Engström på Jordbruksverkets miljöersättningsenhet i ett pressmeddelande.

Både smågrisproduktionen och slaktsvinsproduktionen med nationellt stöd ökar och är 2017 på den högsta nivån under den femårsperiod som rapporten täcker. Däremot fortsätter andra produktionsgrenar att minska, däribland mjölken som var på den lägsta nivån 2017. Den procentuellt sett största minskningen i mjölkproduktion har skett i det stödområde där förutsättningarna är som svårast och ersättningsnivån är högst.

Sverige har rätt att ge ett långsiktigt nationellt stöd för att traditionellt jordbruk även fortsättningsvis ska finnas i särskilda regioner där förutsättningarna för att bedriva jordbruk är sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!