Han konstaterar att svensk offentlig sektor både är administrativt tung och dåligt digitaliserad.
– I framtiden kan en socialsekreterare göra samma sak som tre, säger han och refererar till en satsning i Trelleborg.
Där satsade man på automatisering av försörjningsstödet. Personal fick istället jobba för att få personer med försörjningsstöd i jobb.
Mycket av fokus i dag inom omsorg och vård handlar om rutiner kring läkemedel, hygien, dokumentation och brandskydd, effektiv och billig distribution av storköksmat.
– Men man har inte inspektioner som handlar om livskvalitet och om boendet upplevs som hemlikt. Man kan fråga sig vad målet är med verksamheten? Det blir intressant att se om de nya kullarna som ska in i äldreomsorgen, som har andra värderingar, kommer att acceptera institutionskulturen, säger Anders Ekholm.
– Jag tror de kommer att vilja ha sådant som ger mer meningsfullhet i livet.
Delad data
Anders Ekholm spår även att det kommer att behövas betydligt mer öppenhet och koordination mellan olika vård- och omsorgsinstanser.
– Tio procent av slutenvårdsinläggningarna beror exempelvis på felaktig läkemedelsanvändning och förskrivning. En läkare kan i dag inte se vad den andre skriver ut, säger han.
Lagar gör att vi inte kan dela data exempelvis mellan sjukvård och äldreomsorg.
– Vi som befolkning tycker att det är hål i huvudet att det inte går.
Maskiner gör jobbet
Förutom att det kommer att finnas kompetensbrist inom äldreomsorgen tror Anders Ekholm även att det inte kommer att finnas pengar för att anställa personal.
– De måste ersättas med system och maskiner och det personalen gör måste ha mer precision, säger han.