I Arvidsjaur, Arjeplog, Malå och Robertsfors inträffade inga konkurser i mars och Norsjö hade en konkurs, vilket kan jämföras med tre förra året.
UCs statistik visar på kraftiga konkursökningar i mars som en konsekvens av coronavirusets utbredning i Sverige och i världen. Konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökar med 123 procent jämfört med samma månad i fjol och i transportsektorn ökar konkurserna med 105 procent. Hittills i år har konkurserna totalt i landet ökat med 9 procent jämfört med samma period 2019.
- Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.
När han spanar framåt ser han att underleverantörer till bilindustrin får en allt tuffare situation. Delar av industrin står nu still då viktiga komponenter i produktionskedjan saknas.
– Åkerier, som ofta har små marginaler, kommer också att drabbas när efterfrågan faller. Vågen av konkurser antas fortsätta när krisen breder ut sig i samhället och även påverkar större bolag, konstaterar Richard Damberg.
En konsekvens av nuvarande situation är att rekonstruktionerna ökar.
- Jag har aldrig sett en sådan kraftig ökning av rekonstruktioner förut. Den drabbar nu i första hand detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. I nästa skede drabbar detta banker och fastighetsägare som får förhandla om nedskrivningar av skulderna till de här bolagen, säger Richard Damberg.
Trots den nuvarande situationen minskar antalet konkurser inom detaljhandeln med 17 procent, jämfört med mars 2019.
- Inom detaljhandeln är dyra lokalhyror ett stort problem. Även om delar av personalen permitteras ska hyran betalas och med sjunkande omsättning är det omöjligt i längden. Den detaljhandel som klarar sig bra just nu är livsmedelshandeln där vi konsumenter har sökt oss till mindre butiker när stormarknadens hyllor har gapat tomma, vilket har gynnat de små butikerna, avslutar Richard Damberg.