När gruvmässan ”Future mine & mineral” gick in på andra dagen på Grand Hotel i Stockholm öppnade Peter Carlsson den. Temat var ”En strategisk blick på batterimetaller: nyckeln till ett framtida hållbart nordiskt välstånd” med totalt fem talare följt av en paneldebatt.
Stor förändring
Peter Carlsson inledde med att berätta att Kina sagt att från och med 2040 ska det vara slut med traditionella förbränningsmotorer.
Det innebär en enorm transformering de kommande åren.
– Det blir enorma investeringar som också enorma möjligheter, sa Carlsson.
"Driver batteribehovet”
Han redogjorde för Northvolts utveckling och viljan att gå över till förnybar energi och att det inte bara handlar om bilar, utan också om industrin som helhet, men dessutom hur privatpersoner i framtiden kan dra nytta av och lagra sol- och vindenergi som sedan kan användas under det mörkare halvåret.
– Det här driver batteribehovet, sa Carlsson som också konstaterade att förändringen kommer att utmana de system som finns i dag.
Elbussar
Redan 2024/2025 räknar Carlsson med att truckarna i industrin drivs med el och att långdistansbussarnas tid för eldrift kommer om tio år.
Northvolt är redan igång och producerar batteripackar i Gdansk, Polen, som sedan används av bland annat Atlas Copco avknoppning Epiroc.
Det Carlsson tydlig pekade på, liksom Bolidens vd Mikael Staffas på måndagen, var att transformeringen kommer att kräva enorma mängder metaller och mineraler såsom nickel, grafit, kobolt och litium.
2021 kommer det att vara tio procent kobolt i batterierna. Tio år från nu kommer det att ha minskat till ensiffriga procenttal eller kanske inget kobolt alls.
Peter Carlsson tycks helt trygg då det gäller kobolt.
– 2021 kommer det att vara tio procent kobolt i batterierna. Tio år från nu kommer det att ha minskat till ensiffriga procenttal eller kanske inget kobolt alls.
Han gick igenom företagets analyser av mineral- och metallbehoven för batteriindustrin och pekade till exempel på att det redan 2020 kan komma att vara en brist på nickel i världen.
Peter Carlsson visade bilder från bygget av Northvolt Labs i Västerås och Northvolt Ett i Skellefteå, som fullt utbyggt med fyra linor kan producera 32 Gwh batterier per år.
– Det täcker behovet för 500 000 bilar. Den europeiska bilmarknaden är i dag 20 miljoner bilar per år.
”De ville ha oss”
Peter Carlsson satt också med i paneldebatten tillsammans med bland andra Christoffer Svanberg, Skellefteå, marknadschef på Node Pole, det av Vattenfall och Skellefteå Kraft samägda bolaget som jobbar för att få elintensiv industri till Sverige.
Peter Carlsson fick än en gång frågan. Varför Skellefteå?
– Energi. Vi kommer att använda 2 tWh varje år, logistiken och att det finns en hubb för återvinning där. Men ytterst var det för att kommunen och regionen ville ha oss.