Han är miljöexpert vid IVL, Svenska Miljöinstitutet och arbetar med miljöanpassat byggande. Bygg- och fastighetssektorn står för cirka 20 procent av de nationella utsläppen av växthusgaser. Enligt Martin Erlandsson ligger betong och stål till armering fortfarande högre i utsläpp än trä vid byggnation.
Det finns i teorin möjligheter att komma ned till samma utsläppsnivåer som vid byggnation med trä. Men det är förenat med vissa problem än så länge. Det är få som tillhandahåller den typen av förbättrad betong och torktiden blir också längre.
– Jag känner bara till att det finns ett företag i Europa som kan leverera det konstruktionsstål som behövs för att drastiskt minska dess klimatpåverkan. Men jag vet att branschen jobbar mycket med klimatanpassad betong, säger han.
Dessutom påpekar han att även om detta erbjuds så är det inte det som beställs av kunderna.
Gör det någon skillnad om man tittar på husets livslängd?
– Nej, det som spelar roll är om man väljer ett material med låg klimatpåverkan. Sedan kan man slå ut detta på 50 eller 100 år och då ser skillnaden mindre ut rent visuellt. Och när det gäller uppvärmning så kan vi inte fortsätta släppa ut lika mycket som vi gör i dag ändå, säger han.
Träbyggen står sig alltså än så länge bättre.
– Men egentligen är det nybyggen som bidrar mest till utsläppen. Bäst ur miljösynpunkt är att bygga om gamla hus. Stommen står för 50–60 procent av utsläppen.
Samtidigt tycker han – precis som Håkan Dahlgren – att det vore mer ”begåvat” av kommunen att ställa krav på hur höga utsläppen får vara under byggskedet hellre än att låsa sig vid ett material.
– Det är inte olagligt att ställa krav på material, men man kan tycka att det är olämpligt när man kan uppnå samma sak genom att ställa funktionskrav.
De krav han nämner är 240 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter byggnad i byggskedet.
Rätt ha miljömål
Kommunalrådet Lorents Burman (S) har inte sett anmälan och väljer att inte kommentera den i dagsläget.
– Annat än att det finns ett oerhört stort intresse för att delta i tävlingen.
När det gäller miljömålen till 2030 så understryker han att kommunen har rätt att sätta miljömål och jämför med att man också vill få bort fossila bränslen.
– Det är inte heller omtyckt hos vissa aktörer.
Men kan ni inte istället ställa krav när det gäller utsläpp vid byggnation och inte blanda in material?
– Det finns i dag inget verifierat system för att mäta utsläppen vid byggnation – som godkänns av alla parter. Men jag hoppas att det tas fram ett sådant framöver på nationell nivå.
Han tillägger:
– Betongindustrin utvecklas också. Och det är klart att vi inte kommer att kunna bygga allt i trä framöver.