Alfred gör Svedjan till en del av Stockholm

Nu har en del av Kågedalen tagit en plats i Stockholm. Nyligen öppnade Svedjan Bageri på Södermalm. ”Lokalen här behövde totalrenoveras. Jag åkte hit med såg, kofot och slägga för att riva”, säger Alfred Hellström.

Alfred Hellström serverar två av de första gästerna på Svedjan Bageri på Södermalm.

Alfred Hellström serverar två av de första gästerna på Svedjan Bageri på Södermalm.

Foto: Lars Andersson

Stockholm2020-10-19 06:15

Alfred Hellström, 23, från Svedjan har förverkligat sin dröm.

Dagen före julaftonen 2019 skrev Alfred skrev på kontraktet för lokalen på Brännkyrkagatan, ett stenkast från Zinkensdamms tunnelbanestation. Där Svedjan Bageri har sina lokaler låg tidigare en polsk delikatessbutik, som Alfred fann på Blocket. 

Alfred, som bott på deltid i Stockholm sedan 2019 hittade mycket inspiration i staden, både genom musik – han är utbildad jazztrummis – och bagare.

– Jag har fått chansen att praktisera hos Sébastien Boudet, berättar Alfred om den fransksvenske bagaren som är en medieprofil som gjort allt från att ha sommarpratat i radio till, suttit i juryn för ”Dessertmästarna” i Kanal 5 och regelbundet medverkat i Nyhetsmorgon söndag i TV4.

– Sedan tyckte jag att det skulle vara trevligt att driva något liknande det vi har hemma här, säger Alfred som lyckats hitta en bostad bara en kort bit från bageriet.

Historien började dock långt tidigare. Redan när Alfred var tio år började han baka bullar och sälja vid lokala konstutställningar som Övre Kågedalens Kulturförening anordnade i Svedjan. Det blev mer än bullar. Frallor kom först. De serverades bland annat hemma på gården där mamma och pappa, Johanna och Pär, driver det flerfaldigt prisade Svedjan Ost.

– Frallorna kickade i sin tur igång surdegsbrödet. Jag hörde ett par som satt och diskuterade våra franskbröd och de sa att det som de åt måste vara surdeg.

Alfred fick inspiration då, 2018, och ville skaffa sig kunskap.

– Jag blandade egna surdegskulturer på vintern och våren och provade lite grann.

Våren 2019 satsade Alfred på bageribygget och ombyggnationen av höladan i Svedjan där Svedjan Bageri har kaféserveringen och Svedjan Ost sin gårdsförsäljning.

Populariteten för verksamheten ökade dessutom än mer under coronan och Svedjan som besöksmål blev en succé under sommaren 2020. Under sommaren var fem personer sysselsatta med att jobba med kaféverksamheten.

– Vi bestämde att vi kör igång och ser hur det blir. Vi hade rätt mycket folk. Rekorddagen såldes 475 bullar på fem timmar. Sett till hela sommaren bakade vi fyra ton bröd och det har vi baserat på hur mycket mjöl som gått åt.

Det var absolut inte bara att flytta in då Alfred övertog lokalen på Söder med start den 1 maj.

Arbetsdagarna har varit långa. Lokalen var i ett sådant skick att det kunde komma en överraskning varje gång Alfred började röra en vägg eller ett tak. Det har gjort att öppnandet sker något senare än planerat.

Men mitt i det dammiga arbetet med lokalen började en annan sak att hända. Folk blev nyfikna på vad som skulle ske i lokalen.

– Folk kom fram och frågade. Det finns jättemånga trevliga grannar.

Då Norran är på besök under invigningsförmiddagen sitter några och fikar. Andra kommer in och handlar, såväl surdegsbröd som Svedjan ost. Alfred har två anställda barristor, Jonathan Persson och David You, och kommer att hålla öppet sex dagar i veckan.

– Min plan är att inte ha lika stort sortiment som många andra. Jag får se vilka saker som säljer.

– Jag hade en kassa efter sommaren, men allt har gått åt då det var så mycket som skulle göras om. Nu kör vi igång här. Vi får se om det vi har räcker för att få det att gå ihop.

– Men det här är en dröm som förverkligas, att kunna äta nybakade bullar, färskt bröd och bra kaffe varje dag.

Surdegsbröd

Surdeg är en deg som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier och som används som jäsämne i nyberedd deg vid bakning av bröd. Utöver surdegens vedertagna jäsningsförmåga finns påvisbara effekter som sänkt GI-värde, förbättrat näringsupptag, probiotisk funktion och, jämfört med bröd utan konserveringsmedel, längre hållbarhet. (Källa wikipedia)

Karta: Brännkyrkagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!