”Jag är ödmjuk men kan ha vassa armbågar”

Kvart över fyra på morgonen ringer Åsa Karlssons väckarklocka hemma i Skråmträsk – men det gäller endast tisdagar. Då väntar flygresa till Stockholm och riksdagen. Åsa Karlsson är nämligen ny riksdagsledamot för Socialdemokraterna. ”Jag känner mig otroligt ödmjuk inför uppdraget”, säger hon.

Partikollegan Isak From håller också på att packa upp.

Partikollegan Isak From håller också på att packa upp.

Foto: Norran

STOCKHOLM 2018-12-28 06:15

Det är i riksdagen vi ska möta Åsa Karlsson den här novemberdagen. Vi har också stämt träff med Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Han har suttit som ordinarie riksdagsledamot sedan 1996 och har tidigare varit inrikesminister så vi ber honom formulera sina tre bästa råd till partiets nya ledamöter. De är att:

X Ta vara på tiden i början när det är lite lugnt för det ändrar sig väldigt snabbt. Sedan blir det mycket mer intensivt.

X Begära ordet i kammaren ganska snart för att ha det avklarat när det blir en tuffare eller viktigare politisk debatt för då har man redan stått där och känner till hur det är.

X Hålla kontakt med sin hemma-valkrets så att folk vet vad man gör.

TV: Häng med Åsa Karlsson i maktens korridorer:

Kan de vända sig till dig om de stöter på problem?

– Absolut, absolut, sedan har de ju också gruppledare i varje utskottsgrupp för det som gäller arbetet i vardagen, säger Anders Ygeman.

Åsa Karlsson beskriver sin första tid i riksdagen som jättespännande och väldigt intressant.

– Och jag har faktiskt redan använt mig av ditt råd nummer två, säger hon och vänder sig till Anders Ygeman.

undefined
Åsa Karlsson (S) från Skråmträsk har tagit plats i riksdagen. Tisdag till torsdag tillbringar hon i Stockholm.
undefined
Många möten blir det med partikollegor.
undefined
Åsa och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman har haft en liten pratstund.
undefined
Nytt kontor kräver lite arbete vid sidan av riksdagsuppdraget, till exempel uppackning av böcker.
undefined
Åsa trivs men har en utmaning i att hitta i lokalerna.
undefined
Har plats i Västerbottensbänken, som det kallas i riksdagen.
undefined
Riksdagslokalerna är vackra och det finns mycket att kolla in.
undefined
Här sitter Åsa – med utsikt över talmannens plats.
undefined
Partikollegan Isak From håller också på att packa upp.

Hon klev upp i plenisalens talarstol och höll ett anförande under den allmänpolitiska debatten.

– Jag kan säga att det var väldigt skönt att ”dra det plåstret”, men det är ganska många nya som redan har gjort det, säger hon och skrattar.

Åsas första anförande handlade om kulturpolitik.

– Jag talade om demokrati och kultur och hur viktigt det är att alla har tillgång till kultur, oavsett var man kommer ifrån, säger hon.

Hon har en mötestid att passa och vi går mot Socialdemokraternas lokaler och hennes eget kontor.

– Där är Rännarbanan, säger hon plötsligt och pekar mot en korridor en bit bort.

Den öppna ytan bjuder, tack vare gigantiska välvda fönster, på utsikt åt vardera håll mot Stockholms ström. Intrycket är lite märkligt och annorlunda. På det grova stengolvet ligger en mjuk, beige matta och ledstänger är placerade i midjehöjd på bägge sidor om fönstren.

Rännarbanan, varför kallas det så?

– Jo, när det är tio minuter kvar till votering så ringer det en klocka och då skyndar sig alla ledamöter tillbaka till kammaren för att rösta, förklarar Åsa Karlsson.

Lokalerna är stora, hissarna och gångarna många och det kan vara en rejäl bit från en ledamots eget kontor till kammaren. Missar man voteringen så är det kört. Därför har korridoren med utsikt mot Stockholms ström fått namnet Rännarbanan. Själv har hon inte behövt springa där – än.

Den här hösten har Socialdemokraterna ett 30-tal nya ledamöter i riksdagen och gruppen från Västerbotten innefattar fyra personer. De sitter i olika utskott och Åsa har tre uppdrag: Hon är ordinarie ledamot i kulturutskottet och ersättare i socialförsäkringsutskottet samt i Nordiska rådet.

– Kulturutskottet är brett. Det handlar om allt ifrån museér, idrott till annat som också berör väldigt många människor, säger Åsa Karlsson.

Att påstå att antalet möten duggar tätt är ingen överdrift och Åsa tillbringar tisdag till torsdag varje vecka på plats i Stockholm. Vardagslogistiken är en utmaning, det säger hon, men de egna barnen är stora och hennes familj tycker att hon gör rätt som vill satsa på politiken.

– Det här är en chans som inträffar en gång i livet och det känns stort att kunna vara med och påverka i ett större sammanhang. Jag är ödmjuk inför uppdraget, men jag kan ha vassa armbågar, säger hon.

Hon har tidigare lokalpolitisk erfarenhet från Skellefteå. Bland annat som ledamot i socialnämnden.

– Men det här skiljer sig ganska mycket från kommunpolitiken och det är väldigt mycket att sätta sig in i.

Förutom allt nytt kring riksdagsuppdragen har hon också hunnit flytta in i sin övernattningslägenhet i Stockholm och sitt nya kontor i riksdagen. Från dörr till dörr tar det cirka 30 minuter.

Åsa dra passerkortet i en läsare, öppnar en dörr och så är vi inne i Socialdemokraternas lokaler. Foajen är möblerad med fåtöljer, ett runt bord och naturligtvis en karikatyr av Olof Palme samt portätt av andra partiledare. Det står kartonger lite här och där. Flyttstök är rätt ord. Bakom oss kommer Isak From, riksdagsledamot från Norsjö kånkandes på en stor flyttlåda.

– De ska renovera ett hus i riksdagen och det har skett en stor omflyttning här, förklarar Åsa.

Partikollegan och Umebon Björn Wiechel kommer ut från ett kontor och hälsar glatt. Han har suttit i riksdagen sedan 2014 och är en av de som varit med i introduktionsprogrammet för nya riksdagsledamöter.

– Det är viktigt att vi får in ett gäng som kan stärka vår grupp från norra Sverige och vi måste hela tiden påminna om våra förutsättningar, säger han.

Åsa känner sig väl omhändertagen och säger att det svåraste har varit att hitta rätt. Första dagen fick hon slå följe med en kollega från Västerbottensbänken. De hade jobbat ihop under valrörelsen och för Åsa var det värdefullt.

– Precis som min bror så har jag nämligen inget lokalsinne men det är så många hjälpsamma människor här, säger hon.

Din bror är ju Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå. Vad säger han om ditt uppdrag?

– Han tycker att det är jätteroligt, såklart.

Hon har inte gått och burit på drömmen om en politisk karriär på riksnivå. Tanken väcktes i det ögonblick hon blev nominerad och senare valde hon att tacka ja.

– Det är klart att jag kände mig hedrad och det var då som planeringsprocessen började.

Till vardags är hon grundskollärare med en tjänst på skolan i Skråmträsk. Hon har tjänstledigt under mandatperioden på fyra år – i första hand och vill inte blicka ännu längre fram i tid än så.

Vad säger dina elever om ditt uppdrag?

– De tycker det är lite spännande och deras frågor handlar mest om praktiska saker som ”Har du träffat statsministern” eller ”Du måste bli statsminister”.

Vilken politisk fråga tycker du är viktigast att driva?

– Demokratifrågan. Vi har det bra i Sverige men vi måste alltid jobba för demokratin och för att hela Sverige ska leva. Det är viktigt att vi både har storstad och landsbygd.

Men det finns fler frågor. En är Norrbotniabanan och att den blir verklighet. Åsa menar att den frågan måste bevakas – kanske till och med hårdbevakas, men just det ordet använder hon inte själv.

Vilka förväntningar har du på ditt uppdrag?

– Att jag kan vara med och påverka i ett större sammanhang för här stiftas ju lagar och tas beslut för hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!