Den står där ståtligt i bokhyllan, hennes första utgivna bok, och har fått en egen hedersplats bland Lisas andra böcker. Boken utspelar sig i hennes egen fantasyvärld. Huvudpersonen i boken är Vironia som är hälften alv och hälften människa. Vironia, som är soldat, får ett uppdrag från sitt förflutna, där det finns ett hot bland skuggorna i alvrikets uråldriga skogar. Allt förekommer i en fantasyvärld och berättelsen har fått en egen värdskarta.
I rummet där Lisa sitter och skriver är det mörkt och murrigt och hennes intresse för fantasy har präglats i rummet. Där finns mängder med olika fantasyfigurer som drakar och andra väsen.
Redan 2008 påbörjade hon ett utkast om boken Brokblodet och visste inte egenligen var och hur det skulle sluta.
Bok- och berättarintresset har Lisa sedan barnsben. Hon växte upp i Klimpfjäll och i familjen har alltid läsandet av böckerna haft en hedersplats. Redan som barn fick hon höra många berättelser av bland annat från sin pappa, som var frilansjournalist, och andra vuxna i Klimpfjäll. Sedan började Lisa så smått utveckla sitt eget skrivande.
— Det var lycka för mig när vi på mellanstadiet fick börja med friskrivning på schemat, och där jag skrev mängder med berättelser. Det var det roligaste som fanns och sedan dess har jag fortsatt på den vägen, säger Lisa och skrattar.
Hon flyttade till Umeå och började plugga till mellanstadielärare men insåg ganska snart att hon ville bli gymnasielärare och undervisa i svenska och engelska.
När hon pluggat färdigt i Umeå tog hon chansen att bland annat börja på två kurser i Skapande skrivande och där påbörjade hon sin historia och utkastet på Brokblodet kom till.
— Efter kursen kände jag att jag ville satsa på riktigt.
Där emellan träffade hon sin blivande man Andreas och flyttade till Skellefteå och hamnade i Stackgrönnan. När hon fick barnen Jesper och Johannes och bytte jobb kom skrivande i andra hand.
— Jag har alltid tyckt om folksagor och gärna lite mörkare sagor. Jag hittade igen en bok som har etsas sig fast. En fantasyberättelse som heter Missne och Robin. Sedan har böckerna om Narnia och Sagan om ringen gjort avtryck i mitt skrivande.
När utkastet hade legat på is några år kände Lisa att hon inte hade rätt verktyg för att bearbeta och fortsätta sitt skrivande. Rätta stavfel och grammatiken kunde hon men hur man bearbetade en bok det visste hon inte.
2018 fick Lisa ett nyhetsbrev om en webbkurs, Planera ditt skrivarår 2019. Det var efter den kursen hon kände att hon fick den rätta hjälpen och att det då var dags att gå vidare.
— Det var inte bara den påbörjade berättelse som jag ville ha hjälp med. Jag ville skriva mer.
På webbkurserna var det fokus på att bland annat få respons på texten, lära sig fin slipa dialoger, hur jobbar man med ett manus när det ska redigeras och gestalta så att läsaren kan göra sin egen tolkning.
— Jag tänkte vad gör jag nu, testläsare fick bli några kompisar och kollegier som fick ge respons till mig.
Efter det var Lisa med i ett projekt från bokidé till bokmässa. Där fick kursdeltagarna kontakt med en lektör och en redaktör som vägledde vad som fungerar, vilket typsnitt de skulle ha och hur boken skulle ges ut. Så Lisa bestämde sig för att ge ut boken i ett eget förlag.
— Den som har illustrerat min bok är mitt syskonbarn Cecilia Larsson från Vilhelmina. Det är så roligt att vi hade samma tänk. I dagsläget har jag en plan med två uppföljningar, säger Lisa.