Toppbetyg i Norrans rekordstora speltest

Det är dags för Sveriges troligen största speltest inför julen. Det var ett spelglatt gäng som togs sig an hela 53 spel. Och de allra flesta var nöjda, fyra fick högsta betyg och hela 20 stycken bedömdes som mycket bra. Nu har du chansen att hitta din favorit.

Theo, Maya och Noel Christoffersson tyckte att spelet Tangle town var roligt och lite klurigt.

Theo, Maya och Noel Christoffersson tyckte att spelet Tangle town var roligt och lite klurigt.

Foto: Malin Christoffersson

Speltest2022-12-03 09:00

Betygen

1) Ej godkänt.

2) Godkänt.

3) Bra.

4) Mycket bra.

5) Fenomenalt.

undefined
0–100 Familj

0–100 Familj 

Betyg: 2

Förlag: MIG.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 14 år.

Detta är ett spel där du få gnugga dina geniknölar. Spelet går ut på att en spelare läsare en klurig fråga från kortet också ska alla spelare gissa på en siffra mellan 0 och 100. Hur många meter är stegen som sitter på en brandbil? Hmm, kan det vara 25 meter?

Den spelare som har lägst poäng när alla frågor är ställda vinner.

Mathilda Ståhl

undefined
0– 100 Jorden runt.

0–100 Jorden runt

Betyg: 4

Förlag: MIG.

Antal spelare: Minst 2.

Ålder: Från 14 år.

Ett trevligt spel som fungerar bra på fester då reglerna är enkla. Svaren på frågorna är alltid ett tal mellan 0 och 100, och man får poäng efter hur nära man kommer det rätta svaret. Passar särskilt bra när olika generationer ska spela på samma villkor. 

Denna upplaga handlar om resor, geografi, upplevelser, mat och nöje. Det är tillräckligt breda ämnen för att passa alla.

Yvonne Rönngren

undefined
25 ord eller färre.

25 ord eller färre

Betyg: 3

Förlag: Wow.

Antal spelare: Från 4.

Ålder: Från 10 år.

Här ska man dela upp sig i lag. Man tar ett kort med fem ord. Sedan ska man satsa på hur många ord man kan beskriva dessa på, det lag som satsar lägst får spela kortet. Man kan vinna korten om man klarar av sin utmaning, misslyckas man så får motståndarna kortet. Den som första har tio kort vinner. Det är ett roligt spel. Men det var svårt att hålla reda på hur många ord som motståndarlaget använde.

Medles damlag

undefined
Alfons Åberg Vänskapsspelet.

Alfons Åberg Vänskapsspelet

Betyg: 3

Förlag: Kärnan.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 3 år.

Spela spel och fundera vad en god vän gör. I Vänskapsspelet ger Alfons ut vänskapsbrickor till sina kompisar och den som får flest brickor vinner spelet. Brickorna består av exempel på vad en god vän gör, såsom att bjuda in till en lek, göra en snäll handling, lyssna noga, säga hej, ge en kram, tänka en snäll tanke, säga något snällt eller ge någon tröst.

Ett fint barnspel för de yngsta spelarna.

Fanny Lövbom

undefined
Allt om djur.

Allt om djur

Betyg: 4

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 6 år.

I vilken världsdel lever surikater? I det här spelet får du lära dig mer om världens alla djur. Från lejon och delfiner till katter och hästar. Ett roligt och lärorikt spel för både vuxna och barn. Det är lätt och smidigt att ta med sig och reglerna är enkla att förstå. Spelet innehåller 400 frågor på 95 spelkort. Svaren är fylliga med spännande fakta om varje djur. Den korta speltiden på 20 minuter + gör att även barn med mindre tålamod kan vara med. Det här är ett mysigt spel för familjer som älskar djur!

Frida Öhman

undefined
Allt om kroppen.

Allt om kroppen

Betyg: 3

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 6 år.

För familjen som älskar att sitta i soffan och mata frågekort var detta en vinnare. ”Allt om kroppen” är precis vad det låter som, ett frågespel om kroppen. Nioåringen tyckte det var lagom svåra frågor och ett bra ämne att lära sig mer om. Dock var frågorna ibland lite märkligt ställda; ”Hur sätter du dig ner på knä?” skapade till exempel lite huvudbry. Möjligtvis det är en smal genre, men å andra sidan införskaffar man inte ett spel vid namn ”Allt om kroppen” om man inte är intresserad av just det. 

Åsa Samuelsson

undefined
Bamse Sverigespelet

Bamse Sverigespelet

Betyg: 3

Förlag: Kärnan.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 5 år.

Här förenar man kunskap med nöje. Spelaren får lära sig var olika platser finns i Sverige. Bamse och hans vänner ska var för sig ta sig till tre olika platser i landet så snabbt som möjligt. Du drar tre kort som man ska besöka. Väl framme lägger man kortet i sin ”resedagbok”. Man slår tärning för att ta sig fram, men det finns också genvägar på spelplanen. Dessutom rött ljus-marker där man kan stoppa motståndarnas drag. Det här är ett bra spel.

Gerth Hedberg

undefined
Bitoku.

Bitoku

Betyg: 5

Förlag: Devir.

Antal spelare: 1–4.

Ålder: Från 14 år.

En pysslig poängjakt i en sagolik miljö. Ja, så kan man enkelt beskriva Bitoku, som tar dig genom en Studio Ghibli-inspirerad spelvärld med massvis av vägar för att samla poäng. Visst, det är en hel del lösa delar och kort som behöver plockas fram och reglerna kan till en början kännas övervälvande. Men när du väl tagit dig över tröskeln bjuds du på en fantastisk upplevelse där du bland annat spelar ut kort och på bästa sätt placerar dina tärningar på spelplanen – helst före dina motspelare i jakten på det perfekta draget.

Arvid Marklund

undefined
Bäst i familjen Charader.

Bäst i familjen charader

Betyg: 4

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: 2 och uppåt.

Ålder: Från 3 år.

Användarvänligt spel för hela familjen. Lätt att starta upp och avbryta. Både 67-åringen, 3-åringen och samtliga åldrar däremellan tyckte det var roligt. Svårighetsgraden gick enkelt att variera efter ålder. 

Charader är alltid ett vinnande koncept. Rekommenderas!

Lars Dahlgren 

undefined
Charader.

Charader

Betyg: 3

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 3 år.

Detta är precis vad du kan vänta dig om du är ute efter en variant av den klassiska leken charader. Spelet har dock designats så att personer av vitt skilda åldrar kan delta. För de allra minsta finns tydliga bilder av vad de är som ska förmedlas till de som gissar och för de äldre finns en viss variation av svårighetsgrader. Om hela det leksugna sällskapet är unga vuxna så rekommenderas Monikers.

Leo Wikberg

undefined
Crime Scene Stockholm 2007.

Crime Scene Stockholm 2007

Betyg: 1

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 1 och fler.

Ålder: Från 18 år.

Nej, det här är inget spel jag skulle vilja rekommendera. Krångligt att komma i gång och sedan lika krångligt när man kommit i gång. 

Det är säkert ett roligt spel om man får ett grepp om det men för oss blev det mest bara rynkade ögonbryn och hjälplösa blickar mot regelboken.

Robin Lindgren

undefined
Dice dribble.

Dice Dribble

Betyg: 4

Förlag: Alf.

Antal spelare: 2.

Ålder: Från 7 år.

Gillar du snabb och rolig spänning samtidigt som du har intresse för fotboll – ja, då är Dice dribble helt rätt för dig. Blev snabbt en succé i familjen, särskilt för barnen, som efterfrågade nya matcher helt tiden. Spelet går ut på att först vara den som gör tre mål, vilket man gör genom att kasta sex tärningar och därefter antingen skjuta, dribbla eller passa bollen. Därefter ska motspelaren kasta samma tärningar men istället försöka sätta stopp för dig. Väldigt enkelt, oerhört snabbt och förvånansvärt roligt!

Arvid Marklund

undefined
Dubbel trubbel.

Dubbel trubbel

Betyg: 3

Förlag: Alga.

Antal spelare: 3–10.

Ålder: Från 6 år.

Ett fartfyllt och högljutt spel för hela familjen. Det går ut på att bli av med sina kort genom att hitta motspelare med samma figurer som en själv. Korten har olika uppgifter man behöver utföra för att bli av med dem. Ett exempel är att båda spelarna måste springa ett varv runt bordet och yla samtidigt. Strategi och list är inte till någon hjälp alls. Den som först har slut kort vinner, eller? Det är kul, lättsamt och går fort att spela, bara 1–3 minuter per omgång.

Elin Karlsson

undefined
Escape run Alcatraz 2034.

Escape Run Alcatraz 2034 

Betyg:

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–6. 

Ålder: Från 12 år.

Du har bjudits in för att se det toppmoderna fängelset Alcatraz, men ett fel inträffar som gör att du själv blir fånge – och nu måste du fly! Inledningsvis är det svårt att hålla reda på alla olika kort, karaktärer och regler, vilket gör det lite segt till en början. När det väl börjar flyta på är det dock rätt roligt, där du som spelar får utlopp för din lekfullhet och kreativitet.  

Ett spel som nog passar den i yngre tonåren allra bäst, men det fungerar även som familjespel.

Melker Westerberg

undefined
Finans.

Finans

Betyg: 4

Förlag: Alga.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: 10 år och äldre.

En klassiker i nyupplaga. Liknar monopol, men ger möjligheten till flera olika taktiker och tar inte riktigt lika lång tid att spela klart. Språket kan vara svårt för den inte jätteinsatte i finansvärlden, men något man kan lära sig efter vägen. 

Passar bra för en spelkväll hemma eller under middagsbjudningen.

Johanna Salo

undefined
Fix it.

Fix it

Betyg: 2

Förlag: Peliko.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 4 år. 

Spelkortet visar någonting som är trasigt, till exempel en skjorta som saknar en knapp. Utifrån de alternativ som finns på kortet så ska man välja ett eller två verktyg som kan användas för att laga den trasiga saken på kortet. Man ska med logiskt tänkande lista ut om det är bättre att använda ex en hammare eller en nål för att laga skjortan. Därefter ska man leta rätt på verktyget man kan tänkas behöva från verktygslådan. Roligt i ungefär 2-3 rundor, därefter har man testat alla verktyg och problemen känns som de bara återupprepas.

Stina Westerberg

undefined
Funny Bunny

Funny Bunny

Betyg: 4

Förlag: Ravensburger.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 4 år.

Egentligen så brukar jag inte tycka om plastiga spel. Men nu har jag spelat Funny Bunny med en 4,5-åring. Spelet är riktigt roligt och det händer en del saker. Via kort går man ett, två eller tre steg på spelplanen med sin kanin. Det finns även en morot bland korten, och då ska man vrida på moroten i mitten av spelet. Då kan spelpjäsen ramla ner i ett hål, man kan bli nedknuffad eller stoppad av en vindbrygga.

Vinnare är den som först når fram till moroten. Som tur är finns det flera spelpjäser att använda om någon försvinner på vägen.

Gerth Hedberg

undefined
Helt upp och ner

Helt upp och ner

Betyg: 4

Förlag: Alf.

Antal spelare: 4–8.

Ålder: Från 8 år.

Ett extremt kul sällskapsspel i samma stuk som ”Med andra ord” med en tvist av total förvirring. Flytet med pennan i krock med tidspress är inte direkt ett recept för glasklara bilder och kvällen startade med några få sträck och en helt oförståbar gissning som på något underligt sätt lyckades pricka helt rätt. Grodor i form av snögubbar, sandlådor som mest går att beskriva som akvarium. Addera ett rinnande timglas på detta och ett konstant pipande för att störa sina motspelare.

Sofie Holmlund

undefined
Hund + Donut = ?

Hund + Donut = ?

Betyg: 3

Förlag: Peliko.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: Från 6 år.

Ett roligt gissningsspel för alla ålder där det gäller att gissa längden eller avståndet. Det finns olika svårighetsgrad anpassad för barn och vuxna. Medföljer ett måttband och den som är mätare ska sedan gissa vem av övriga deltagare som gissat närmast. 

Enkla instruktioner och ett spel för alla åldrar.

Linda Nilzon

undefined
Idiotkunskap – Ja eller nej

Idiotkunskap – Ja eller nej

Betyg: 3

Förlag: Kylskåpspoesi.

Antal spelare: 3–9.

Ålder: Från 16 år.

Det här är ett lättsamt och chill frågespel för hela familjen, släkten eller kompisgänget. Det enda du behöver göra är att svara ja eller nej på olika frågor som du kanske aldrig hört talas om. 

Ett tips för att hänga med i frågeleken är att du har gått några år i skolan. Men det är inget måste. En bra sak med detta spel är att ni själva bestämmer hur länge ni vill spela och att ni kommer överens om hur många poäng ni tävlar om.

Peter Krikortz

undefined
iKNOW 2.0.

iKNOW 2.0

Betyg: 4

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 15 år.

Spelet iKNOW 2.0 är, precis som det låter, en uppföljare på ett tidigare frågespel där såväl allmänkunskap som färdigheter i att tänka strategiskt kan leda långt i spelandet. Med hjälp av ett spelbräde, mängder av kort, spelmarker och två olika spelpjäser börjar spelet. Bilda lag om det är fler än fyra spelare. Sedan börjar marschen på spelbrädet på ett spännande och annorlunda sätt. Trevligt, trevligt. 

Hans Berggren

undefined
Jakten på guldpengarna.

Jakten på guldpengarna

Betyg: 4

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 4 år.

Du ska hoppa fram över spelplanen och ner i piratens skattkammare där du ska sno guldpengarna innan motspelarna bussar piraten på dig. Den som först lyckas komma undan med tre guldpengar vinner. Tärningen är med bilder istället för prickar så det var enkelt även för mindre barn att spela och förstå. Även roligt att förstöra för motspelarna genom att sabba och få piraten att ta tillbaka pengarna. Gulligt att spelpjäsen, som är en apa, faktiskt kan bära pengen på ryggen.

Stina Westerberg

undefined
Kampen i New Yorks kloaker.

Kampen i New Yorks kloaker

Betyg: 3

Förlag: Wow.

Antal spelare: 1–4.

Ålder: Från 7 år.

Ett samarbetsspel i den så kallade Dungeon Crawler-kategorin, som passar utmärkt för hela familjen. Tillsammans ska man uppgradera sina karaktärer och nere i kloakerna utkämpa olika monster – allt för att få belöningar och bli ännu starkare för att senare utkämpa de farligaste fienderna. Ett enkelt och roligt spel, men som kan uppfattas som enformigt och lite för enkelt för de vuxna i familjen. Det saknas alltså något för att det ska nå de höga betygen. Men är du ute efter ett enkelt samarbetsspel för hela familjen kan detta vara helt rätt för er.

Arvid Marklund

undefined
Kapow

Kapow

Betyg: 3

Förlag: Ninja Print.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: Från 7 år.

Gillar du superhjältar och skurkar? Gärna tecknade sådana med olika styrkor? Då är detta ett roligt spel för dig. Det hela går ut på att anfalla och försvara sig med hjälp av kort och den med högst poäng vinner. 

Lite krångligt från början men det ger sig. Det krävs även ett visst strategiskt tänkande, vilket är bra annars hade man nog ganska snabbt blivit less. 

Malin Christoffersson 

undefined
Kungligt.

Kungligt

Betyg: 2

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Minst 2.

Ålder: Från 15 år.

En helt vanlig frågesport om Sveriges kungligheter genom tiderna. En hög andel av frågorna går bakåt i tiden och det krävs mera kunskap om svensk historia än att deltagarna ska ha hängt med i de kungliga damtidningarna. 

Spelet fungerar nog bäst för äldre personer. Det hade varit roligare med fler aktuella frågor.

Yvonne Rönngren

undefined
Kunskapsjakten

Kunskapsjakten

Betyg: 4

Förlag: Tactic.

Antal spelare: Upp till 4.

Ålder: 4–8 år.

”Bra!” Så sammanfattade fyraåriga Othilia Kunskapsjakten efter att ha spelat – och ville fortsätta att spela ett varv till direkt. Spelet är rätt lättuppstartat och fungerar nog bäst för barnen på väg till lågstadiet som får frågor om saker som de inte alltid funderat på – och samtidigt får visa att de redan kan. Uppgifterna är kreativa överlag och sammanfattningen ”Ta reda på vad du redan kan – och lär dig ännu mer” är en bra sammanfattning av ett spel som tidsmässigt klaras på en halvtimme, vilket känns som lagom i den åldern.

Lars Andersson

undefined
Lär dig karusellen

Lär dig karusellen

Betyg: 2

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: 5–8 år.

Detta färgglada spel går ut på att snurra tre nivåer av bilder i en karusell och få ihop färdiga figurer och glassar av tre bilder. Färdiga bilder ger polletter och flest vinner. Spelet är enkelt när man väl satt ihop det, men kvaliteten på karusellen borde förbättras. Det är svårt att bli skicklig och ha en strategi på grund av rackligheten. Dessvärre tröttnade barnet, som är sex år, snabbt då det var lite enformigt. 

Ulrika Nohlgren

undefined
Metro Domino Storstad Sverige

Metro Domino Storstad Sverige 

Betyg: 2

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–4

Ålder: Från 10 år.

Klassikern domino i en uppdaterad variant. Metro Domino innehåller de mest kända tunnelbanestationerna i Sverige. Som i det traditionella spelet domino går det ut på att lägga brickor med lika många prickar mot varandra, så långt är jag med men i övrigt är reglerna alltför invecklade och det känns som man krånglat till det i onödan. Tyvärr tar det här bort mycket av glädjen i spelet då det för oss tog drygt 30 minuter innan vi ens förstått hur vi skulle spela.

Frida Öhman

undefined
Musse och Helium.

Musse och Helium

Betyg: 3

Förlag: Alga.

Antal spelare: 2–5.

Ålder: Från 5 år.

Målet är att ta sig igenom de tre spelplanerna, helst utan träffa duvjägarna, och till sist hitta den gömda osten. Försten som tar fram och därefter letar rätt på osten vinner. Upplägget känns krångligt vid första anblick med tre spelplaner och olika regler på varje spelplan men skenet bedrar. Spelet känns välgjort och spelplanen är riktigt snygg.

Stina Westerberg

undefined
Musse och Helium Memory.

Musse och Helium Memory

Betyg: 3

Förlag: Ravensburger.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 3 år.

Mer klassiskt kan det inte bli. Att lägga ett Memory–spel tillhör nog något som för de allra flesta har skapat bestående minnesbilder. Den här gången handlar det om sammanlagt 64 kort med färgglada illustrationer av Musse och Helium (och andra också) i både lättsamma och lite kusliga situationer med vissa faror som hotar. Hög trevlighetsfaktor som fungerar redan för de yngre barnen.

Hans Berggren

undefined
Mysteriespelet.

Mysteriespelet

Betyg: 3

Förlag: Kärnan.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 8 år.

Här har vi två spel i ett, i olika tempo. Först gäller det att dra kort med bilder från LasseMaja-böckerna, och snabbast hitta motsvarandes figurer på spelplanen. Därefter ska man para ihop rätt mysterie i detektivbyrå-serien med rätt kort. Tjuvkika med förstoringsglaset! Ett kul och enkelt familjespel som barnen gillade. Den som läst mysterieböckerna innan har en liten fördel, men alla kan vara med!

Helena Strömbro Ershag

undefined
Nelly Rapps vampyrjakt.

Nelly Rapps vampyrjakt

Betyg: 2

Förlag: Egmont Kärnan.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 8 år.

I det här spelet ska du och dina medspelare hjälpa den hemliga agenten Nelly Rapp att hitta vampyrer. Den som kommer fram till vampyrslottet först vinner. Snabbspelat och spännande spel, men något otydliga regler, vilket drar ner poängen rejält. Spelet lämpar sig för lite äldre barn från åtta år.

Evelina Eriksson

undefined
Nu kör vi.

Nu kör vi!

Betyg: 4

Förlag: Kylskåpspoesi.

Antal spelare: Från 2. 

Ålder: Från 9 år.

Ett enkelt spel där det rätt och slätt handlar om att vara allmänbildad och ha ett gott minne. Ett perfekt spel till förfesten, ser det också fungera bra i bilen under en lång bilresa. 

De enkla reglerna gör att det inte ens finns utrymme för missförstånd vilket uppskattas.

Robin Lindgren

undefined
Nåt ska bort.

Nåt ska bort

Betyg: 3

Förlag: Alf.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: Från 15 år.

Ett utmanande frågespel som går ut på att man ska plocka bort det alternativ som inte passar in. Enkla instruktioner och det finns även ett valbart moment där man duellerar mot valfri motståndare och det gäller att vara snabbast att svara.

Rätt tuff svårighetsgrad på de flesta kort, så passar en äldre målgrupp.

Linda Nilzon

undefined
Ord för ord

Ord för ord – barnfamiljespelet

Betyg: 4

Förlag: Wow.

Antal spelare: 4–16.

Ålder: 5–99 år.

Det här är familjespelet där det gäller att vara snabb i tanken och förklara utan att säga just det ordet som finns på ditt kort för din medspelare. Ett timglas ökar på stressen samtidigt som motståndarna gör allt för att störa. För de yngre spelarna finns kort med bilder på för att de ska hänga med. Ett roligt och snabbt spel gjord i en smart förpackning när ni behöver ett trevligt avbrott under julen eller tillsammans med vännerna.

Peter Krikortz 

undefined
Ordet på bordet.

Ordet på bordet

Betyg: 4

Förlag: Kylskåpspoesi.

Antal spelare: 2 eller fler.

Ålder: Från 8 år.

Ordet på bordet är ett mycket enkelt kortspel. En spelare drar ett kort med sex olika ord och övriga får veta att de ska lista ut ett ord inom en kategori, exempelvis djur, känd person eller yrke. Genom att ställa ja- och nejfrågor till kortinnehavaren försöker man ta reda på vilket ord det handlar om. Ett spel för alla tillfällen och för alla åldrar. Det är enkelt, roligt, engagerande och frustrerande. Passar för snabbspel eller turnering. 

Ulrika Nohlgren

undefined
Ordjakten.

Ordjakten

Betyg: 3

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: Från 8 år.

Det här spelet går ut på att få "bingo" på sin spelbricka. Med tidspress ska spelaren komma på ord som matchar det dragna kortet och på så sätt kunna lägga fler och fler polletter på sin bingobricka. Ett enkelt koncept som gör att man snabbt kommer i gång. Spelet är roligt, har ett högt tempo och kan spelas med både vänner och familj. Ju längre man spelar desto färre bokstäver finns det att välja mellan och därmed blir det svårare att hitta på ord. Helt enkelt en ordjakt.

Elin Sehlstedt

undefined
Pentaflip

Pentaflip

Betyg: 4

Förlag: Peliko.

Antal spelare: 2.

Ålder: Från 8 år.

Pentaflip är ett simpelt fem-i-rad spel med en tvist, bokstavligen. Spelet är enkelt att förstå, och svårt att bli bra på, sammanfattar testpersonerna. Lite som schack.

Varje spel tar ungefär tio minuter att spela och det är upplagt för turnering. Men det är också en bra utmaning om man snabbt vill plocka fram ett spel och spela några vändor. 

Ulrika Nohlgren 

undefined
Match-A-Martian.

Pop-a-tops Marsianer

Betyg: 5

Förlag: Martinex.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 6 år.

Du trycker på ett ufo för att slumpa fram tärningar som visar en utomjording, sedan gäller det att snabbast hitta utomjordingen bland utspridda kort. Ett enkelt spel som funkar oavsett ålder, lägg därtill att det är bedårande retrogulligt och lätt att packa med på resan. Vad finns det att inte gilla? Det är roligt att trycka på ufot, det är roligt att i all hast kasta sig över ett kort (för att sedan med fasa inse att man tagit en annan snarlik utomjording). Sjuåringen gav spelet 100 av fem poäng.

Åsa Samuelsson

undefined
På resa

På resa

Betyg: 3

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 7 år.

Tre trevliga spel inom kategorin På resa. Dessa är Lekar på resan, Sverigequiz samt Störst, tyngst & längst. Korten är små, sex gånger nio centimeter, så de passar väldigt bra att ta med sig. Spelpanelen tyckte att Störst, tyngst & längst höll högst klass. Ett roligt upplägg med frågor av typen: Vad är tyngst: en flodhäst eller en noshörning? Quizspelet är ganska traditionellt. Svårast att ta till sig var Lekar på resan. Det blev flera kort som hade likartade utmaningar.

Gerth Hedberg

undefined
Retro.

Retro 

Betyg: 4

Förlag: Kärnan.

Antal spelare: 3–5 

Ålder: Från 15 år.

Retro är ett spel där deltagarna får svara på frågor om allt möjligt från 1950- till 2010-talet. Ett kul spel som påminner om men inte riktigt når upp till samma höga nivå som När då då. Roligast, och mest diskussioner, blir det när Retro kommer upp på tärningen och deltagarna för göra egna listor över alltifrån kända revolutionärer till dåliga glassar. Ett givet spel för nostalgikern som både framkallar skratt och minnen. 

Lennart Enkvist

undefined
Ritnödig.

Ritnödig

Betyg: 4.

Förlag: Kylskåpspoesi.

Antal spelare: Från 4.

Ålder: Från 8 år. 

Ritnödig är ett spel som få deltagarna att skratta, då spelet går ut på att förklara olika ord genom att rita. Deltagarna delar upp sig i två lag och väljer en siffra mellan ett och åtta. Efter det drar en av spelarna ett kort och börjar rita ordet vid den siffra som laget har valt.

Och låt skrattfesten börja. De lag som först har samlat på sig flest kort vinner. 

Mathilda Ståhl

undefined
Sanning eller bullshit.

Sanning eller bullshit

Betyg: 2

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: 10 år och äldre.

Ett spel för alla som gillar att bli besserwissrade. En rolig idé i grunden, med att veta vad som är sant eller inte. 

Frågorna är dock skrivna på sättet att små detaljer kan vara fel, och det gäller att veta om det stämmer eller inte. 

Bara frustrerande och irriterande.

Johanna Salo 

undefined
Say what.

Say What

Betyg: 3

Förlag: Ninja print.

Antal spelare: 2–20.

Ålder: Från 10 år.

Det finns en uppsjö av roliga partyspel, och Say what är ett av dem. Du ska i tre ronder beskriva så många ord som möjligt under en minut, i någon av de fyra kategorierna – verkliga personer, fiktiva karaktärer, kända verk eller namn på ting – samtidigt som dina lagkamrater ska gissa vad du beskriver. Det bjuds på allt från charader och gester till förklaringar med ord – utan att säga det ord du faktiskt beskriver. Hur roligt det är beror helt på den grupp du spelar med. Men ett spel som inte kommer göra er besvikna.

Arvid Marklund

undefined
Sing Sing 3.

Sing Sing 3

Betyg: 5

Förlag: Ninja print.

Antal spelare: 3–20.

Ålder: Från 10 år.

Det ultimata festspelet som bjuder upp till sång. Spelreglerna är enkla, två lag turas om att dra kort. Ena laget drar kort och sjunger första strofen. Andra laget försöker sjunga resten. Lyckas de sjunga rätt, vinner de kortet. Det lag som får tio kort först vinner. Spelet innehåller ett brett utbud av låtar på svenska och Engelska med allt från Monica Zetterlund till Ariana Grande. 

Evelina Eriksson

undefined
Snapsvisor.

Snapsvisor

Betyg: 3

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Två och fler.

Ålder: Från 15 år.

"Spelet" består av 96 kort med snapsvisor och festlekar på. Som partykit fungerar det hyfsat bra. Eftersom du får flera snapsvisor och lekar sparar du tid på att förbereda. 

Eftersom vissa av lekarna passar bättre till vissa typer av umgängen, flera är exempelvis väldigt fysiska, bör du läsa igenom korten först. 

Hampus Berglund Svensson

undefined
Tangle town.

Tangle town

Betyg: 4

Förlag: Peliko.

Antal spelare: 2–6.

Ålder: Från 8 år.

Tangle town är ett roligt spel som går att spela både enskilt och alla tillsammans. Det går ut på att leverera mat genom att köra en liten bil på spelplanen, utan att välta stadens klocktorn. Det är klurigare än det låter, för man får aldrig släppa sin bil med fingret och snart kan det bli svårt att ta sig fram då andra bilar står i vägen och du samtidigt uppmanas att rotera spelplanen. En riktig höjdare tyckte familjens bilkille.

Malin Christoffersson

undefined
Touché.

Touché

Betyg: 4

Förlag: Tactic.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 8 år.

I det här Mensa Select-belönade strategispelet krävs en blandning av tur och skicklighet. Utifrån korten på handen ska du placera ut dina spelpjäser på ett bräde för att bilda olika slags mönster. Först till tre vinner – och du behöver ha en bra taktik! 

Kanske inget för de mindre barnen, men definitivt ett underhållande spel för vuxna som gillar att tänka till, och ibland sabba för varandra.

Helena Strömbro Ershag

undefined
Ubongo lines

Ubongo lines

Betyg: 5

Förlag: Kärnan.

Antal spelare: 2–4.

Ålder: Från 8 år.

Ubongo Lines är en rolig uppföljare till Ubongo, som släpptes för några år sedan. Nu har spelet, som går ut på att snabbast möjligt bygga en figur med hjälp av olika bitar efter ett givet mönster, blivit tredimensionellt. 

Det finns flera olika svårighetsgrader och innehåller även moment av tur, så det är inte säkert att den skickligaste vinner. Rolig och beroendeframkallande hjärngympa!

Malin Christoffersson 

undefined
Upp till tre.

Upp till tre

Betyg: 2

Förlag: Alf.

Ålder: Från 15 år.

Antal spelare: 3–6.

I kategorin frågespel är utbudet enormt och i den påtagliga konkurrensen är det svårt att se vilken plats “Upp till tre” ska fylla. Spelet kommer i en onödigt stor låda och det fiskeinspirerade temat som förekommer i spelet känns lite som en eftertanke. Hade spelet enbart bestått av en kortlek som är lätt att ta med så hade det stått sig bättre. I kategorin frågespel spelar jag hellre Smart10 eller klassikern Besserwisser.

Leo Wikberg

undefined
Vilken röra!?

Vilken röra!?

Betyg: 4

Tillverkare: Peliko.

Antal spelare: 3–6.

Ålder: Från 8 år.

Vilken röra!? handlar om att beskriva en okänd plats och få motspelarna att gissa vilken det är. Det gäller att vara lite uppfinningsrik och utnyttja fantasin. 

Medför många skratt och passar utmärkt att ta fram då familjen träffas – varför inte till jul?

Jenny Petersson

undefined
Värvet.

Värvet – ett socialt spel

Betyg: 3.

Förlag: Nicotext.

Antal spelare: Från 2.

Ålder: Från 10 år.

Spelet har sin utgångspunkt i Kristoffer Triumfs podcast Värvet. Det innehåller en kortlek med intervjufrågor som du ställer till dina medspelare som leder er in i nya samtalsämnen. Frågorna är personliga, filosofiska och tänkvärda. Du lär känna dina medspelare på ett djupare plan. Spelet blir mer av ett samtal än en spelform, även om det finns regler kring hur du vinner så är inte det målet. För att uppskatta spelet krävs rätt typ av umgänge som gillar djupa och filosofiska samtal. 

Elin Lundberg

undefined
Woodcraft.

Woodcraft

Betyg: 4

Förlag: Delicious Games.

Antal spelare: 1–4.

Ålder: Från 14 år.

Ett lite mer avancerat spel från den hyllade designerna Vladimir Suchy, som tidigare gjort framgångsrika titlar som Underwater Cities och Praga Caput Regni. I Woodcraft har du 14 rundor på dig att på bästa sätt styra din verkstad för att klara av kontrakt i form av träprodukter, för att i slutändan få så mycket poäng som möjligt. Ett väldigt kul men samtidigt svårbemästrat spel som kommer få din hjärna att gå på högvarv. För varje runda och handling räknas, så använd dem väl.

Arvid Marklund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!