Här kan du tävla om att vinna ett spel lagom till jul.
Betygen
1) Ej godkänt.
2) Godkänt.
3) Bra.
4) Mycket bra.
5) Fenomenalt.
0–100 Familj
Betyg: 4.
Förlag: MIG.
Antal spelare: Två eller fler.
Ålder: Från 6 år.
MIG har alltid varit kreativ när det gäller frågespel. Så även i det här fallet. Det roliga med det här spelet är att du alltid kan svara. Svaret på frågorna är alltid mellan siffrorna 0 och 100. Sedan tjänar du på att vara så nära rätt svar som möjligt.
Det finns även ett handikappsystem, som gör det lättare spela över generationsgränserna.
Ett spel som är enkelt packeterat och lätt att ta med sig. Ett riktigt bra resespel.
Adam Savonen
15 minuters-kuppen (15 minute heist)
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
I spelet är ni ett ”superteam av kassaskåpstjuvar” som befinner sig i ett bankvalv för att stjäla guld. Så mycket guld ni bara kan, men ni måste också lyckas med konststycket att transportera upp guldet till markplan via en hiss.
Och inte nog med det – klockan tickar. Larmet går efter 15 minuter och då är det kört.
Ett helt ok familjespel där reglerna är enkla att förstå, en mobilapp räknar ned tiden ackompanjerat till spänningsmusik som förstärker känslan av stress.
Jenny Petersson
ABC
Betyg: 4.
Förlag: Clicko.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 3 år.
Det här är väl genomtänkt. Med elva trädelar, de flesta med magnet, kan man bygga alla bokstäver i alfabetet. I själva spelet så finns en kortlek med bokstäver som man ska bygga. Blir bokstaven rätt byggd så tilldelas man en stjärna. Men se upp, det finns även kort som tjuvar stjärnor.
Vi spelade med en treåring, eller spelade och spelade. Den delen var hon inte så intresserad av. Men lådan kommer ofta fram och hon tränar på att bygga med trädelarna och även känna igen bokstäverna på korten. Därför får det här ett bra betyg.
Gerth Hedberg
Babblarna Sol- och regnspelet
Betyg: 4.
Förlag: Egmont Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 2 år.
Det här spelet hämtas ofta fram av treåringen. Nu följer vi inte exakt reglerna, men det är enkelt att göra egna upplägg. Spelet ger en inblick i naturen. Du har en grundbricka där man sedan ska bygga vidare med sol, regn och blomma genom att ta en bit ur en påse.
Den som är klar först vinner. Då kommer både ett bi och syremoln till brickan. Grundtanken är att man både ska säga och göra tecknet för det man drar ur påsen, även flyga runt med biet och andas djupt med syremolnet.
Gerth Hedberg
Ballongjakten
Betyg: 2.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 6 år.
Samla på ballonger av en viss form. Flest vinner! Egentligen ett väldigt enkelt spel som tyvärr krånglats till helt i onödan genom att man ska bygga ”städer”.
Plus i kanten för möjligheten att justera spelet för att passa nivån på sällskapet. Kommer att spelas igen med andra regler.
För att sammanfatta var det inte ett superroligt spel. Den yngsta spelaren tyckte dock det var roligt att man fick skrika pang för full hals.
Stina Westerberg
Bamse Gympakortspel
Betyg: 4.
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 5 år.
När du har fått tre likadana kort som visar samma gymparörelse så ska du göra rörelsen på kortet och får därmed triss om du klarar det. Den som samlat flest triss när korten är slut vinner. En variant av det klassiska gympaspelet med en liten tvist i form av Reinhard Räv-kort som gör att man får ta motspelarens triss.
Du behöver inte kunna läsa för att spela, illustrationerna av gymparörelserna är tydliga och lättolkade även för mindre barn. Riktigt bra. I serien finns också Yoga- och Danskortspel.
Stina Westerberg
Bamse och vulkanön
Betyg: 4.
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 5 år.
Spelet går ut på att färdas mellan öar vid Nordpolen och samla på sig djur. På vägen kan man få hjälp av Bamse, Lille Skutt och Skalman. När man har de djur man behöver återvänder man till Kullarna och först dit vinner äran – och en myra.
Spelet blev uppskattat av alla i familjen. En omgång går snabbt att spela. Femåringar hinner inte bli pirriga i kroppen, inte de äldre för den delen heller. Dessutom kan man köra en turnering med flera omgångar så har fler chans att vinna.
Ulrika Nohlgren
Bamse Odlingsspel
Betyg: 3.
Förlag: Egmont Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 3 år.
Bamses odlingsspel är ett snabbspelat och enkelt spel som går ut på att skörda ätbara växter. Varje spelare är på jakt efter antingen frukter, grönsaker, bär eller örter.
Den som först har plockat upp och skördat tre brickor av rätt sort vinner.
Utgången avgörs nästan helt av slumpen och spelet är lätt att förstå, vilket gör att det passar för hela familjen – även de allra minsta.
Wilhelm Sandelin Anton
Bankrånaren
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 6 år.
Bankrånaren är ett strategispel för hela familjen. Tillsammans ska man försöka stoppa en bankrånare att fly från en bank med pengarna. Genom samarbete och kluriga lösningar kan man bygga igen flykttunnlarna.
Låt er inte luras av spelets kortspelsstorlek. Se till att ha stor plats på bordet för tunnelbygget – det växer.
Ett bra spel om man vill spela något snabbt och jobba på familjegemenskapen.
Ulrika Nohlgren
Bokstavsbataljen
Betyg: 4.
Förlag: Martinex.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 8 år.
Ett smart koncept där du i två lag tävlar om att få bokstäverna att falla ner på din sida av spelbrädet. Varje omgång dras ett kort med en kategori som du och dina lagkamrater ska bilda ett ord i, vars bokstäver flyttas närmare din sida.
Det är dock inte alltid bäst med ett så långt ord som möjligt, utan det är rätt bokstäver vid rätt tillfälle som är nyckeln. Leder till väldigt många skratt samtidigt som hjärnan får arbeta.
Arvid Marklund
Bäst i familjen
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 5 år.
Ett roligt spel där familjen, släkten, kompisgänget – eller vilka som nu än spelar – tävlar mot varandra i alla möjliga knasiga utmaningar. Ett enkelt koncept där du drar ett kort och följer beskrivningen.
Det kan vara allt från vem som bäst härmar ett lejon till vem som slår flest kullerbyttor på en minut. Det gäller dock att man är sugen på fysisk aktivitet och att man är rätt gäng. Så passar således inte för alla tillfällen.
Arvid Marklund
Coin set
Betyg: 4.
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 2–10.
Ålder: Från 8 år.
Ett roligt spel om man gillar kluriga utmaningar. I Coin set gäller det att hitta tre mynt som passar ihop och på så vis bildar ett set. Det är fyra olika kategorier som avgör om mynten passar ihop eller inte och från början kan det vara lite svårt.
Men det ger sig och blir bara roligare, det finns massor av kombinationer så spelet gå spela om och om igen.
Man kan även spela själv om man vill.
Malin Christoffersson
Crime Scene: London 1892
Betyg: 1.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: Från en spelare.
Ålder: Från 18 år.
Ett spel som på förhand kändes både spännande och roligt. Genom att lägga ihop bevis och lösa pussel med ledtrådar ska man, antingen själv eller med hjälp av andra spelare, lösa ett mord. Jack the Ripper ryktas vara tillbaka och spelet går ut på att reda ut vad som egentligen hänt vid brottsplatsen.
Tyvärr har tillverkarna snurrat till det för mycket. Det är svårt att förstå vad som ska göras och instruktionerna känns bristfälliga. Nej, det här var inte bra. Idén vad god – men utförandet uselt!
Melker Westerberg
Dance, dance, dance
Betyg: 4.
Förlag: Martinex.
Antal spelare: 3 eller fler.
Ålder: Från 8 år.
Man tävlar om titeln Ultimate Dance Master genom att samla poäng av de andra (juryn) genom att mixa kortens dansrörelser till en cool dansshow. Korten innehåller specifika rörelser för huvud, armar och ben. Finns också vilda kort som gäller hela kroppen.
Juryn väljer musik och sedan är det bara att släppa loss. Juryn bedömer sedan hur bra kortets rörelser förverkligades och scenvana och helhet. Inget för fegisar.
Jessica Dhyr
Flykten från spökslottet
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 7 år.
Ett snabbt, rörigt, hektiskt och småroligt familjespel där du turas om att gömma dig i spökslottet.
Här gäller det att spelarna så snabbt som möjligt hittar inkräktaren. Ju längre tid det tar – ju högre poäng den som gömmer sig. De spöken som letar samlar också poäng, både när man närmar sig inkräktaren och givetvis även när den hittas.
Ett samarbetsspel men där bara en till sist står som segrare.
Arvid Marklund
Fördomsspelet
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Minst 3.
Ålder: Från 15 år.
Ett lättsamt spel där du får lära känna dina medspelare på ett roligt sätt. Spelet går ut på att i tur och ordning dra fördomskort och dela ut till dina medspelare. Om dina fördomar om dem stämmer får du poäng.
Det är enkelt att komma igång och det passar lika bra att spela med dina barndomsvänner som de nya grannarna. ”Du kan shuffla, men skulle aldrig göra det när någon kan se det” eller ”Det är bara av misstag som du lyssnat på P2” är exempel på fördomar i spelet. De är snälla men med glimten i ögat , så spelet känns aldrig obekvämt eller pinsamt.
Elin Karlsson
Genialt frågespel tankenötter
Betyg: 3.
Förlag: Wow.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 14 år.
Frågesport kan vara en vattendelare, men här är det inte traditionell kunskapsmätning som gäller utan snarare förmågan att lösa kluriga tankenötter. Gåtor, ordlekar och riktiga pappaskämt blandas med mer eller mindre avancerad huvudräkning och matteproblem – allt medan ett timglas stressar på och gör hjärnsläppet oundvikligt.
Enkelt att komma igång, men räkna med visst frustration över att frågorna inte alltid är logiska eller konsekventa. I serien finns också trivia och logik.
Helena Strömbro Ershag
Hjältar från hela världen
Betyg: 2.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 12 år.
Korten har ett foto eller en teckning på ena sidan som är ledtråd till hjälten. På baksidan står svaret samt några ledtrådar som man kan fråga efter, men då får man lägre poäng. Hjältarna är indelade i olika kategorier, exempelvis ledare, konstnärer, uppfinnare.
Spelet testar dina kunskaper och är lärorikt. Nackdelen är krångliga regler, det tar lång tid att komma igång. Klagomål fanns också för att ledtrådarna har liten text.
Yvonne Rönngren
Hobbypsykologen
Betyg: 4.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 15 år.
I Hobbypsykologen turas spelarna om att styra samtalsämnet. Bestäm vem som ska börja vara psykolog och bestäm vilken färg på frågorna ni ska använda i omgången. Du får sedan en fråga från psykologen som du ska svara på, så utförligt och ärligt som du kan. Tycker psykologen att du gått tillräckligt djupt på frågan så får du behålla kortet.
Den som svarat på frågan är nu psykolog och drar därefter ett nytt kort. Det är först till fem kort som vinner. Frågor som ”Vilken är din käraste ägodel?” eller ”Berätta om det pinsammaste som hände under högstadiet?” bäddar upp för samtal där du lär känna dina nära och kära ännu bättre.
Fanny Lövbom
Karriär
Betyg: 3.
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 8 år.
Karriär är en modern, och lite hipsteraktig, version av det klassiska sällskapsspelet Monopol. Här kan du få gå två steg framåt efter att fått till en "lyckad batch hembryggt öl" eller tvingas gå till rutan märkt "utmattningssyndrom" efter att ha blivit utsatt för ett drev.
Spelet rekommenderas att spelas med två till sex deltagare, men efter att ha spelat spelet med två personer är det lätt att konstatera att detta spel blir både roligare och mer oberäkneligt om man är fler än så.
Erik Grahn Lundgren
LasseMajas deckarkortspel
Betyg: 4
Förlag: Egmont Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
En variant på klassiska Finns i sjön, men när Lasse, Maja eller polisen inte finns i rätt färg hos motståndaren är de istället ”ute på uppdrag”. För varje stick man lyckas vinna får man en ledtråd till ett fall, och med inslag av memory gäller det sedan att hitta fler för att lösa deckargåtan.
Ett enkelt och oväntat underhållande kortspel som gick hem lika bra hos föräldrarna som hos tioåringen och den åttaåriga detektiv-aspiranten.
Helena Strömbro Ershag
Magiska monsterjakten
Betyg: 2.
Förlag: Wow.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 7 år.
Nej det här spelet var ingen hit, trots snyggt omslag.
För krångliga regler som gör att man är trött redan innan spelet börjat. Det hela går ut på att man ska befria husdjur som monstren tagit till fånga och för att kunna ta sig in i de låsta rummen måste man kamouflera sig i rätt färger och det gäller att ha tur med korten.
Blir kanske roligare när man spelat några gånger.
Malin Christoffersson
MIG
Betyg: 3.
Förlag: MIG.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 15 år.
MIG har varit med förr på spelplanen lagom till jul. Det här är en ny version av det trivsamma frågespelet, som är lämpligt paketerad för att kunna ta med i handväskan eller ryggsäcken på resan.
Spelet innehåller frågor som är uppdelade på fem kategorier. Spelarna slår tärningar som dels avgör frågekategori, den andra visar om du har så kallad MIG-chans. Tja, varför krångla till det: MIG-frågespelen fyller sin funktion, bjuder inte på några överraskningar men får klart godkänt som sällskapsspel för en familj med lite äldre barn.
Hans Berggren
MIG EKO
Betyg: 2.
Förlag: MIG.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 15 år.
Ett frågespel med miljöstämpel, komplett med innehåll tillverkat av FSC-märkt trä och kategorier som miljö, djur, natur, mat och hälsa.
Ska man köpa ett nätt litet frågespel bland alla andra femtusen nätta små frågespel kan man absolut köpa just detta då en slant av inköpet går till Världsnaturfonden. Men å andra sidan har du 4 999 likadana andra spel att välja på, och några hundra av dem har mest troligt mer underhållande kategorier.
Åsa Samuelsson
Mitt första frågespel
Betyg: 5.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 4 år.
Slå djurtärningen och få ett djur, varje djur representerar en kategori på frågekortet. Exempelvis om du slår tärningen och får grisen så ska du kunna räkna upp tre olika hundraser. Får du hästen ska du svara på en fråga gällande bilden på kortet och så vidare.
Den som först svarat rätt på varje kategori och därmed ritat hela sin spelbricka vinner. Mycket roligare än det låter. Spelet innehåller lite av allt, och är både lärorikt och roligt.
Stina Westerberg
Mitt i prick
Betyg: 4.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 3–5.
Ålder: Från 10 år.
För att bli bäst behöver du vara en medelmåtta. Låter det motsägelsefullt och tråkigt? Nejdå, att i alla lägen vara en medelmåtta kan vara nog så utmanande som att försöka vara bäst. Att veta svaret på den ställda frågan eller göra bäst ifrån sig på uppdraget är inte vad det går ut på, här handlar det om att fundera ut vad de andra spelarna svarar eller presterar och att sedan försöka hamna i mitten. “Det var roligt för att man måste ta hänsyn till så många saker. Om du vet svaret kan det till och med vara en nackdel”, sa en av deltagarna i speltestet. Att man avverkar en spelomgång på en halvtimme och att alla, oavsett förkunskap, kan vinna gör spelet både roligt och användbart.
Lars Eriksson
Move
Betyg: 4.
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
I Move får kroppen jobba mer än knoppen, vilket är uppfriskande när många spel för barn i dag går ut på att man sitter still.
Spelarna får kort med olika fysiska utmaningar och klarar man dem så får man lägga undan kortet. Det finns också stoppkort som kan ställa till det, men med lite tur kan man även få lägga över kort på andra. Den som först blir av med sina kort vinner.
Enkla regler och man kan vara fler än fyra deltagare.
Malin Christoffersson
Måsen, Draken och Kastellet
Betyg: 4.
Förlag: Pelico.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 6 år.
I detta spel ska man med sina riddarkort klättra upp för kastellets väggar. Men de andra spelarna försöker att stoppa dig och kasta dig i fängelsehålan. Man får också passa sig för måsskit och drakar på sin väg till krönet.
Detta är ett spel med lite dåligt förklarade regler. Men när man väl satt sig in i dessa och förstått dem – ja, då är det ett väldigt roligt strategispel. Ska du satsa på att klättra snabbt eller ska du försöka göra livet surt för de andra? Åldersgränsen är från 6 år och det är nog lämpligt. Det går dessutom rätt fort att spela och är lätt att bygga ihop spelplanen.
David Ekström
När då då? Berömda kvinnor
Betyg: 4.
Förlag: Kärnan.
Antal spelare: 2–8.
Ålder: Från 12 år.
Spelet går ut på att man ska bilda en tidslinje med fem olika händelser från tideräkningens början fram till idag.
Första kortet vi får är: ”Josephine Baker får sin första roll i en Broadwaymusikal”. Nästa kort är: ”Greta Thunberg utnämns till årets person i Time Magazine”.
Då ska vi placera det kortet före eller efter det andra kortet. Man behöver inte kunna exakt årtal, det är ett plus.
Jessica Dhyr
Pentaroll
Betyg: 3.
Förlag: Martinex.
Antal spelare: 2.
Ålder: Från 8 år.
Pentaroll är ett kul och utmanande strategispel för två. Spelet påminner om både fyra-i-rad och luffarschack och går ut på att man ska få in fem kulor i rad av den egna färgen på spelplanen.
Kulorna rullas in från kanten och man kan på så sätt skjuta i väg de kulor som redan ligger där.
Man kan spela aggressivt eller välja att försvara och i slutändan är det taktiken som avgör vem som vinner.
Wilhelm Sandelin Anton
Peppa pig Leriga Fotspår
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 3 år.
Vad är det roligaste med regnigt väder? Lerpölar såklart! Detta färggranna sällskapsspel går ut på att sprida sina leriga spår i staden som Greta bor i. Den som först lämnat i 6 av 9 rutor vinner och utses till lerpölsmästare. För att lyckas med detta används en figurboll som ska studsas och landa i en rutorna som spelplanen består av. Man bygger upp spelplanen med detaljer i kartong som bildar ett rutnät på 3x3 rutor i lådan det kommer i. Det finns även en studsramp man kan använda men det är nog också för att göra det lite svårare. Spelet gick snabbare än trott så vi körde turnering vilket utökar livslängden.
Karl Jonsson
Prepper
Betyg: 4.
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 10 år.
Är du tillräckligt förberedd för katastrofen? Ja, som titeln antyder handlar det om just detta. Spelet är uppdelat i två delar – en prepperfas och en av fyra katastrofscenarier; en infrastrukturkollaps, en pandemi, en storm eller vilse i skogen.
En omgång, eller kris, tar cirka en till två timmar, så det gäller att man har nog med tid för spelet. Ett stort plus för att man kan vara kreativ och MacGyvra sig ur svåra situationen genom att nyttja de saker man samlat på sig när man preppat samt sin förmåga att argumentera för sin sak.
Ulrika Nohlgren
Rackare 3
Betyg: 5.
Förlag: Ninja print.
Antal spelare: 3–20.
Ålder: Från 15 år.
Det sitter faktiskt en varningslapp på kanten: ”Går långt över gränsen vad gäller god smak. Kan uppfattas som stötande av känsliga personer.”
Redan där växer nyfiken kring spelet och det är tämligen gränslöst. Idén bygger på att spelarna ska fylla i en mening. Det kan bli hur roligt som helst – och precis så gränslöst som beskrivs.
Det perfekta spelet för att få sig ett gott skratt när de yngsta har gått och lagt sig. Ett festspel som håller vad det lovar.
Adam Savonen
Rullande tornet
Betyg: 4.
Förlag: Clicko.
Antal spelare: 2–5.
Ålder: Från 7 år.
Ett enkelt spel där det gäller att tillsammans bygga ett torn av alla stavar. Du slår en tärning som visar om du ska ta en tunn eller tjock stav, sedan placerar du den i tornbygget, om staven rullar av och tar med sig andra stavar behåller den spelaren de som minuspoäng, sedan är det näste spelares tur. Man får bara lägga två stavar per lager så tornet blir ganska snabbt svajigt, så stadig hand är bra. Spelet fortsätter till alla stavar är slut och den som har flest stavar som minus förlorar. Det är ett litet spel som är enkelt att ta med sig. Barnens ord – det påminner om ett baklänges plockepinn, spännande vid ras.
Jeanette Lövgren
Ryktet går – rita gissa
Betyg: 4.
Förlag: Wow.
Antal spelare: 4–12.
Ålder: Från 12 år.
Ett roligt spel som är en utvecklad variant av ”Rita gissa”.
I den här versionen är det den som gissar som håller i pennan, medan den som vet ordet styr brickan. Alla lag har samma ord och ritar samtidigt och det lag som först gissar rätt får poäng. Det blir lätt aningen frustrerat men det är bara roligt.
Blir det för svårt så kan man låta den som vet ordet rita själv, som i vanliga ”Rita gissa”.
Malin Christoffersson
Snakes on a plan
Betyg: 3.
Förlag: Peliko.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 8 år.
Ett strategispel där man ska försöka att rita ormar så dom tar så många myror, möss och sniglar som möjligt men det är klurigt då man inte får gå åt samma håll två gånger på rad och sedan undvika att krocka med andra. Det finns fyra olika spelplaner att välja bland, en favorit blev den med bomber. En spelare börjar slå de tre tärningarna, den får först välj att rita sin orm lika många steg som tärningen visar, väljer även åt vilket håll ormen ska gå nästa gång. Sedan går turen vidare till nästa att slå alla tärningar. Spelet är slut då någon förlorat alla sina ormar. Poäng räknas och den med högst poäng vinner. Kommentarer från spelarna: roligt spel, klurigt att räkna ut vart det är bäst att gå.
Jeanette Lövgren
Sommarskuggan
Betyg: 4.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 3–4.
Ålder: Från 4 år.
Alla spelare börjar med att dra ett kort utan att visa de andra där en av spelarna är nu Sommarskuggan. Sedan ska de andra deltagarna försöka fånga Sommarskuggan. Självklart så fördröjs jakten av skuggslem. Om Sommarskuggan, som är en egen spelpjäs som styrs av alla deltagare, hinner springa av spelplanen så vinner den spelaren som blev Sommarskuggan. Annars vinner spelaren som hinner ifatt Sommarskuggan. De som jagar kan få extra fart genom att klara av olika uppdrag under spelets gång. Barnen som spelar spelet ger det högt betyg. Och det är kul. Men reglerna är väldigt svåra att tolka och om en fyraåring ska spela det så måste en vuxen vara med.
David Ekström
Space Race
Betyg: 4.
Förlag: Ninja Print.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 10 år.
Ett snabbt och taktiskt spel som bygger på en så kallad kortdraft, där du varje omgång väljer ett kort för att bygga ut ditt rymdskepp – allt i jakten efter att samla fler poäng än dina motståndare.
Ett smart koncept där du genomgående ställs inför valet att ett välja ett kort som hjälper dig eller ett som din motståndare verkligen behöver.
Det är långt ifrån perfekt, men ett rappt spel med lagom många vägar till seger som gör det roligt att spela flera gånger.
Arvid Marklund
Sveriges Mästerkock: Italiensk spelkväll – eller Italian Game Night
Bolag: Tactic
Ålder: Från 14 år.
Antalet spelare: 3–4.
Betygen:
Linus: 5
Alva: 4
Elsa: 4
Vilgot: 5
Snittbetyg: 4,5
Läs om testen:
https://norran.se/artikel/norrans-speltest-hoga-betyg-nar-eleverna-skapade-sina-masterverk-det-har-spelet-ska-vi-spela-med-vara-klasskamrater/jpgnk8kj
Till toppen
Betyg: 3.
Förlag: MIG.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: 5–14 eller för hela familjen.
Ett klassiskt brädspel där du svarar på frågor för att hoppa till mål. Det rekommenderas från fem år, men fem- och sexåringen tyckte att frågorna var svåra. Säkerligen lärde de sig något men det är lite tråkigt att gå igenom ett helt spel utan att gissa rätt alls.
För snäppet äldre barn är det nog ett bra spel, en ålder där man har någorlunda koll på kons magar och vilket land som är format som en stövel. Spelet får pluspoäng för att man även skulle utföra uppdrag – något som barnen vi spelade med älskade.
Åsa Samuelsson
Trapped Konstkuppen
Betyg: 3.
Förlag: Martinex.
Antal spelare: 2–8.
Ålder: Från 8 år.
Det finns tre olika varianter av det här spelet (även Tivoli och Bankrånet) och det har varit en liten trend att skapa den här sortens spel. Det här är mellanmodellen och har svårighetsgraden medel. Hela spelidén är i grunden väldigt kreativ, att göra om vilket rum som helst i hemmet till ett escape room. Tidigare spel har ju varit brädspel.
Konstkuppen handlar om att stjäla ett konstverk och vägen går ut på att lösa gåtor. Det tar en till två timmar att genomföra. Kreativt som sagt, men det håller inte riktigt hela vägen även om grundidén är god. Krävs lite för mycket fantasi för att hålla hela vägen.
Adam Savonen
Tåget
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 6 år.
Bygg långa tåg, den med flest och längst tåg vinner. Spelet i sig är inte speciellt krångligt, du lägger ner två kort (vagnar/lok) eller fler och plockar ut motsvarande antal kort så att du har fem kort på handen. När korten är slut räknar ni ihop tåg och vagnar.
Reglerna känns onödigt krångligt skrivna men det tar bara en omgång innan man förstår och kan börja lägga upp strategier.
Lagom roligt och tar lagom lång tid att spela. Lagom.
Stina Westerberg