Marie Strinnholm växte upp i Blattnicksele och gick högstadiet i Sorsele samhälle. Efter grundskolan blev det gymnasiestudier i Skellefteå och sedan en flytt till kärleken i Arvidsjaur. Där utbildade hon sig på personalvetarprogrammet på distans på Umeå universitet och fick jobb som personalkonsulent på Arvidsjaurs kommuns personalenhet efter utbildningen. Arbetsuppgifterna var bland annat att stötta chefer, och efter fyra år blev hon erbjuden ett jobb i Sorsele.
– Det var under flyktingkrisen då Sorsele hade ett stort mottagande som sköttes av en privat aktör med fyra boenden. De behövde en ny chef och jag blev erbjuden tjänsten. Jag var egentligen på väg att söka mig ut i världen men tänkte att jag kunde jobba ett år, få något bra på mitt CV och så flytta vidare sedan, berättar Marie Strinnholm.
Hon blev kvar längre än ett år. Nästan tre hela år, och hon trivdes så bra. Både på jobbet och med sina kollegor, men också i Sorsele.
– Det finns en enkelhet i Sorsele, det är enkelt att vara verksam inom olika områden, säger hon till Västerbottens-Kuriren.
Ända sedan tiden i Arvidsjaur hade hon haft en målbild att vara HR-chef eller personalchef. Under hennes första föräldraledighet gick också bolaget hon jobbade åt i konkurs, på grund av minskat flyktingmottagande, och samtidigt kom tjänsten som HR-chef på Sorsele kommun ut.
– Vilket läge, tänkte jag, sökte och fick komma på intervju. Jag blev anställd och fick börja efter min andra föräldraledighet var slut, så den tjänsten började jag på 1 januari 2021.
I somras blev tjänsten som kommunchef ledig igen och Marie Strinnholm, som aldrig strävat efter att vara kommunchef, sökte den.
– Jag såg att organisationen inte mår bra av täta chefsbyten och visste att det fanns en längtan efter en lokal förmåga som kan Sorsele och som har hjärta för bygden. Jag kände heller ingen prestige, jag hade jobbat kvar som HR-chef om jag inte hade fått den här tjänsten.
Eftersom hon introducerat tidigare kommunchefer hade hon en uppfattning om uppdraget, som också stärktes efter att hon varit tillförordnad kommunchef i perioder, till exempel under början av sommaren och hela hösten 2023.
– Jag har tidigare tänkt att kommunchef måste vara världens tråkigaste jobb, men nu tycker jag att det är det roligaste man kan ha.
Hon fick tjänsten, och i december förra året började hon den på riktigt. I en kommun som Sorsele får kommunchefen ett väldigt varierat uppdrag, något som passar Marie Strinnholm.
– Jag kan jobba väldigt operativt i små detaljfrågor och väldigt övergripande i andra frågor. Jag är till exempel projektansvarig för Arena Sorsele, i en större kommun har man kanske andra tjänstepersoner som kan vara det. Jag trivs bra med att jobba verksamhetsnära.
Sorsele kommun har, som många andra kommuner i Västerbottens inland, utmaningar som är kopplade till en liten befolkning. Över tid har kommunen tappat invånare, och därmed också skatteintäkter. Det ger en del utmaningar.
– Utmaningen för kommunen är att fortsätta leverera välfärd av god kvalitet till medborgare på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt som pengarna minskar ökar kraven på kommunen, på grund av lagstiftning både nationellt och på EU-nivå.
Hon menar att det kan vara svårt för en liten kommun att nå upp till lagstadgade lägstanivåer eftersom man helt enkelt saknar tjänstepersoner som har tid i sin tjänst för vissa frågor.
Hur ska kommunen lösa den utmaningen?
– Jag tror på samverkan med andra kommuner. Tillsammans kan vi sätta ljus på de förutsättningar som små kommuner har, och få beslutsfattare att förstå att när vi blir ålagda lagkrav behöver vi också förutsättningar för att kunna jobba med det. Vi kan också samverka om tjänster, vi kanske inte kan ha en tjänst helt själva men ha den med andra kommuner. Parallellt med det måste vi också öka befolkningen, de som bor i Sorsele måste vilja bo kvar och vi måste få andra att vilja flytta hit.
Hon tror också att den kommunala organisationen kommer behöva ställa om för att kunna fortsätta leverera välfärd.
– Vi kommer inte att kunna jobba som vi alltid har gjort. Jag har tankar om organisationen, men det är ingenting jag vill dra i gång innan min föräldraledighet.
I vår går nämligen Marie Strinnholm på sin tredje föräldraledighet, något som kommunicerades ut av kommunen när hon anställdes. Trots att hon inte alls hade tänkt flytta tillbaka och bli kvar i Sorsele beskriver hon nu hur hon nu älskar platsen.
– Jag är förälskad på nytt i Sorsele, och det blir mer ju längre jag bor här. Att jag har känslan för Sorsele tror jag också är viktigt i mitt jobb som kommunchef. Man blir en ambassadör och hjälper till att förmedla en känsla för Sorsele som helhet. Har man inte den här känslan tror jag inte att man driver frågor på samma sätt.
Sorsele har tidigare haft flera kommunchefer som slutat efter kort tid, hur är arbetsmiljön för kommunchefen?
– Arbetsmiljön är jättebra. Jag trivs jättebra i Sorsele kommun, annars hade jag inte varit kvar och inte valt att söka kommunchefstjänsten.
Hur länge blir du kvar som kommunchef?
– Så länge jag är bra för Sorsele, och känner att jag har förtroendet från politik, medarbetare och medborgare vill jag fortsätta. Det finns inget naturligt nästa steg efter kommunchef, så jag tänker att jag måste hålla ut ganska länge, avslutar Marie Strinnholm.
Maries bästa
Människorna som bor här
Vi har ett fantastiskt närings- och föreningsliv som representerar många av våra medborgare. Ingenting är omöjligt och det finns en stor vilja av att hjälpa varandra! Här är människor vänliga. Du vet väl att vi flera år i rad utsetts till den mest generösa kommunen? Och det säger ju en del!
Närheten till allt
Den lilla kommunens fördelar är ju närheten till allt och enkelheten som kommer med det. Här kan man leva ett liv med livskvalité i världsklass!
Vårvintern – vår femte årstid
Det faller sig väl helt naturligt att räkna upp vårvintern som en av de bästa sakerna med Sorsele just nu när vårsolen skiner. Få saker slår att packa matsäck och bege sig ut på utflykt, vare sig det är till fots eller med skoter. Att lapa sol på ett renskinn i en snödriva är ju helt underbart. Och alla vet ju att all mat smakar som bäst när den är tillagad över öppen eld. I hela vår kommun finns fantastiska utflyktsmål under vårvintern, det om något är livskvalité för mig!