Foto: Daniel Envall
Vid kvart över elva inkom ett samtal till SOS där inringaren sade sig ha sett en rökpelare vid Kvarnbäckens naturreservat, norr om Sorsele. Det visade sig senare att det aldrig brann inom naturreservatet men i nära anslutning till det. Det brandhärjade skogsområdet ligger på ungefär fem kilometers avstånd från Sorsele, rapporterar VK.
Vid lunchtid på söndagen arbetade sex enheter från räddningstjänsten med släckningsarbetet på platsen. En timme senare var ytterligare fyra enheter på plats för att begränsa och släcka branden.
Branden spred sig vidare. Den omfattade på söndagens eftermiddag omkring sju hektar skogsmark vilket motsvarar ungefär fjorton fotbollsplaner. Räddningstjänsten arbetade då med både markresurser och flygande resurser för att få kontroll över branden.
Vid femtiden på söndagens eftermiddag var enheter från Sorsele, Arvidsjaur och Malå kommuner på plats för att bekämpa skogsbranden. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) deltog då i släckningsarbetet med skopande flygplan. Johan Keijser, vakthavande befäl vid Räddningsregion Mittnorrland, rapporterade om en positiv trend i släckningsarbetet men branden var inte under kontroll.
Senare, vid åttatiden på söndagskvällen, rapporterade Räddningsledningen att branden fortfarande inte var under kontroll. Helikoptrar hade ersatt flygplan i släckningsarbetet eftersom flygplanen blev kallade till skogsbränder i andra delar av landet. Under söndagen inträffade det flera skogsbränder i Norrbotten.
Räddningsledningen är när det gäller branden i Sorsele inriktade på att begränsa brandens utbredning. Uppskattningen var på söndagskvällen att brandområdet fortfarande är omkring sju hektar stort.
Räddningstjänst från flera kommuner i länet är på plats för att bekämpa skogsbranden.
Prognosen var på söndagskvällen att det dröjer minst ett dygn innan det går att lämna brandplatsen. Brandrisken är mycket hög i den omkringliggande skogsterrängen.
Vid sjutiden på måndagsmorgonen var läget oförändrat.
– Det är fortfarande samma omfattning på branden. Vi arbetar oförtrutet vidare med helikoptrar och markpersonal för att släcka, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Johan Keijser.
Jonas Hägglund, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, berättade vid tiotiden på måndagen att branden ännu inte är under kontroll.
– Branden är inte släckt och det finns alltid en risk för att det blossar upp.
Särskilt hög är risken för att branden ska ta ny fart under måndag eftermiddag och kväll, menar Jonas Hägglund.
– Då räknar vi med att brandrisken och -värdena är som högst. Höga temperaturer, låg fuktighet, vindar och att det är torrt i marken gör att det är ett kritiskt läge.
Under måndagen jobbade förutom räddningsenheter från en rad stationer runt om i länet även tre helikoptrar med att bekämpa branden.
Räddningstjänsten har lagt ut slangar i skogen för att kunna bedriva släckningsarbete.
På måndagskvällen meddelade Jonas Hägglund att en yta på 13 hektar ska ha brunnit. Han bedömde då att läget var hyfsat under kontroll.
– Nu försöker vi hålla flankerna. Huvudsaken är att det inte går vidare och blir större.
– Helikoptrarna fortsätter bomba under natten, och går det som vi har tänkt kan det eventuellt bli en avslutning på räddningstjänstens insats på tisdagseftermiddagen.
Vid sjutiden på tisdagsmorgonen låg målsättningen kvar.
– Vi har lyckats hålla kanterna under natten. Förhoppningen är fortsatt att lämna över bevakningen av branden till skogsägaren under tisdag eftermiddag eller tidig kväll, säger Jonas Hägglund till VK.
På tisdagsmorgonen fortskrider släckningsarbetet med vattenbombande helikoptrar och personal på marken.
– Det brinner och pyr fortfarande i rötter i skogen och det kommer det att göra ganska länge. Men målsättningen är att lämna över arbetet med att bevaka branden till skogsägaren.
Hur lätt är det för en skogsägare att bevaka en så pass stor brand?
– Det är ett ansvar man har som skogsägare. I det här fallet rör det sig som ett bolag som äger skogen, vilket underlättar saken, säger Jonas Hägglund.