Ormbunkarnas återkomst

Den är så rätt. Den är så med sin tid - trädgårdsboken som handlar om ormbunkar. För vad är det för slags tapetmönster som kommit tillbaka? Ormbunkar förstås. Och vad är det för mönster bokens författare har på sina egna gardiner? Idel ormbunksblad så klart.

I Anton Sundins trädgård ska ormbunkarna få ett eget land att växa i. Och så har han skrivit en bok om dem också.

I Anton Sundins trädgård ska ormbunkarna få ett eget land att växa i. Och så har han skrivit en bok om dem också.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Sörböle2019-10-18 09:00
undefined
I Anton Sundins trädgård ska ormbunkarna få ett eget land att växa i. Och så har han skrivit en bok om dem också.

Världens äldsta växt har haft 400 miljoner år på sig att utvecklas, spridas över hela världen och anpassa sig till alla slags klimat.

undefined
Boken "Ormbunkar" innehåller 224 sidor och ges ut av Förlaget Langenskiöld.

- Det finns 12 000 arter. Ormbunkar växer både i öknar och i polarområden, förklarar kågedalingen Anton Sundin.

Ganska så nyss presenterade han sitt nya alster på Bokmässan i Göteborg. Boken, vars bilder tagits av Elisabeth Svalin Gunnarsson, är tänkt att inspirera fler att upptäcka ormbunken. Så att den återigen kan bli den uppskattade trädgårdsväxt den en gång var.

Ormbunkar är inte bara någonting diffust grönt som trivs i skuggan i trädgårdens mörkaste hörn. Det finns så många sorter och de ser så olika ut och de har så olika färger. Visst finns det ormbunkar som vill ha det skuggigt och fuktigt, men det finns också de som vill ha det riktigt torrt och soligt. Alltså är ormbunken en riktig allroundväxt. Det gäller bara att välja rätt sort till rätt plats.

- Visst finns det ormbunkar som trivs även i våra trakter, försäkrar Anton som särskilt lagt sig vinn om att presentera arter som gillar de nordligare breddgraderna bäst.

"Det finns 12 000 arter. Ormbunkar växer både i öknar och i polarområden."

undefined
Anton Sundin fascineras av ormbunkarnas långa historia.

Ormbunken är perenn och återkommer år efter år. Därför borde den passa i många trädgårdar, anser Anton. Men inte bara där. Eftersom han arbetar med hur kyrkogårdar ska utformas så ser han till att smyga in en och annan ormbunke även där.

Ormbunken har sina dekorativa fördelar och passar därför både ute och inne.

Anton har inte bara gardiner med ormbunkstryck på. Han har ormbunkar i kruka också.

- De kan lätt bli en del av inredningen. Väljer man sorter som inte vill ha så mycket sol så går de att ställa längre in i rummet, kanske i en bokhylla. Glöm bara inte att duscha dem ibland, tillägger Anton.

Hans intresse för ormbunkar handlar inte bara om att få andra att återupptäcka denna växt som var så oerhört poppis i England under 1800-talets andra halva, fram till sekelskiftet 1900.

Han hoppas också att fler ska låta sig fascineras av ormbunkens egen historia som ju är så oerhört lång.

Arbetet med boken har tagit två år. Visst har den varit rolig att skriva, men ännu mer fascinerande har grävandet efter fakta varit, plus alla djupdykningar han måst företa sig i denna kulturväxts kulturhistoria.

Och så har han gjort studiebesök i England förstås - landet som var först i Europa med att sluta ormbunken i sin varma trädgårdsfamn.

- I England byggdes särskilda ormbunkshus och på senare år har några av dem renoverats.

Det var också en del av researchen: Att besöka gamla ormbunkshus med höga ormbunksträd i.

undefined
Alltid dekorativa och somliga går att äta, men glöm inte att duscha dem då och då.
Anton Sundin

Ålder: 28.

Bor: Villa på Sörböle.

Familj: Sambon Lovisa, 26, och fyra månader gamle Hugo som är en flatcoated retriever.

Är: Trädgårdsmästare, anställd hos Skellefteå pastorat. Driver dessutom egna företaget Trädgårdsklok och har skrivit boken ”Ormbunkar”. Medförfattare i den tidigare utgivna boken "Jord".

Äter till frukost: Yoghurt och kaffe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!