Soligt midsommarfirande i Byske

Sång, musik, dans och glädje var några av ingredienserna då det firades midsommar i Byske kyrkstad. ”Trevligt med svensk midsommar”, säger Rachid Benjamaa, som flyttade från Marocko till Byske för åtta år sedan.

21 juni 2019 17:30

Solen sken och från scenen sjöng Johanna Palmberg sommarvisor, tillsammans med Simon Löfstedt på gitarr. Det dansades runt midsommarstången till de traditionella sommarvisorna ”Mormors lilla kråka”, och ”Små grodorna” och både barn och vuxna såg ut att trivas. Familjen Benjamaa med mamma Ingrid, pappa Rachid och sonen Adam, har de senaste åren firat midsommar i Byske.

– Förra året stod regnet som spön i backen så vi firade midsommar hemma. Idag är det härligt att vara här i strålande solsken, säger Ingrid och Rachid tillägger.

– Jag gillar den svenska midsommaren. Det är trevligt men lite lustiga sånger, speciellt ”Små grodorna”, säger han glatt.

En familj som åkt från Uddevalla för att hälsa på farmor och farfar i Drängsmark och för att fira midsommar i Byske, är Kristin Kahlman och Petter Nyström som har barnen Elise och Selma med sig.

– Det är mysigt här och vi har ju tur med vädret, säger mamma Kristin.

– Det är verkligen roligt att barnen och barnbarnen är på besök, tillägger Inger och David Nyström, innan de går iväg för att dansa runt midsommarstången.

Visning av kyrkstuga

På området kunde den som ville göra ansiktsmålning. Det fanns också laxmackor, våfflor och korv att mätta magarna med. I kyrkstan hölls en visningsstuga öppen för den som ville titta in och ta del av historien kring byggnaderna från 1870-talet. För tre år sedan startade Byske kyrkstad förening och Åsa och Gösta Eklund fanns på plats för att berätta om föreningen och om kyrkstugorna.

– Totalt finns 48 privatägda kyrkkammare samt denna kammare som numera ägs av föreningen. Det mesta här inne är tidsenligt och det känns roligt att få visa upp den för allmänheten, berättar Gösta Eklund, kassör i Byske Kyrkstad förening.

– Det har varit ett gediget arbete med att hitta ägarna då många har ärvt sina kammare och de har vandrat i flera generationer. Genom kontakter och släktforskning har vi lyckats ta reda på vilka ägarna är, tillägger Åsa Eklund.

– I Sverige har det funnits ett sjuttiotal kyrkstäder, varav sexton idag finns bevarade. Byske kyrkstad är en av dem, säger paret med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Kvist