Under klarblå himmel och gassande sol var det många som gått ner till Bryggarbacken för att besöka ölmässan och svalka sig med något läskande i värmen.
Oskar Boström, Skellefteå bryggeri och Christofer Brunström, Brygg CC, berättar att utställarna som kommer från Västerbotten, Norrbotten och Österbotten är på plats med olika sorters hantverksbryggd öl från lokala och småskaliga bryggerier.
– Huvudingredienserna i hantverksbryggd öl är malt, humle, jäst och vatten. Varje del i tillverkningen har en avgörande roll hur ölet kommer att smaka och dofta i slutändan. Vi tillsätter inga extrakter, säger Oskar och Christofer fortsätter.
– Det är riktig humle och malt och det får ta den tid det tar. En lager måste lagras cirka sju veckor medan exempelvis en IPA kan vara färdig på tre veckor.
Hög kvalitet
Rolf och Carina Karlsson hade åkt från Bygdsiljum för att prova några nya ölsorter.
– Det är kul att det kommer fler mikrobryggerier och att utbudet blir större. Det är trevligt att prova på olika spännande sorter och alla kan nog hitta sin favorit, säger Carina och Rolf tillägger.
– Jag provade en Green ale och den var blommig och smakrik. Det här är min typ av öl. Hög kvalitet, säger han glatt.
Besökarna samlas runt utställarna som visar olika ölsorter, berättar om tillverkningsprocessen och häller upp öl i glasen. Patrik Hedström, Skellefteå, köpte en Belgo Twin av Jörgen och Jeanette Bergstedt, Piteå.
– Mörk, lite bränd men snäll. Mycket god, säger Patrik med ett leende.
Att det är viktigt med olika former av ölmässor vittnar flera av utställarna om och Oskar Boström och Christofer Brunström hoppas att ölmässan ska bli en tradition.
– Vi vill skapa en folklig tillställning som ska främja en genuin ölkultur och vi kommer definitivt tillbaka nästa år, säger de med ett leende.