Ostarna från det lilla gårdsmejeriet har blivit kända över hela landet. I slutet av 2017 fick Svedjans ostar stoltsera på menyn vid Nobelbanketten och ostarna har kammat hem en rad prestigefyllda priser genom åren. Sedan gårdsmejeriet startade för snart tio år sedan har det utvecklats på flera olika sätt. Nu tar de återigen ett stort steg i utvecklingen och startar ett kafé på gården.
”Löpelden är mest poppis”
Ute på gården vandrar familjen Hellströms kor harmoniskt runt på en stor vacker äng med utsikt över sjön. På mejeriet intill tillverkar de tre olika sorters ostar som sedan säljs på bland annat kaféet.
– Osten "Löpelden" är mest poppis. Den har en mild gräddsmak och balanserad sälta. Den är lite som halloumi och passar bra att grilla och steka, säger Alfred Hellström.
Den grynpipiga gårdsosten är en hårdost som är inspirerad av den svenska ystningstraditionen. På gården producerar man även en blåmögelost med fyllig smak och mjuk konsistens.
– Vi experimenterar hela tiden med nya ostar och pappa är sjukt kräsen. Han har pratat om att kanske prova göra en torrare ost, typ som parmesan, berättar sonen Alfred Hellström.
Öppnar gårdscafé
För ett par veckor sedan öppnade familjen Hellström ett gårdskafé där sonen Alfred Hellström sköter ruljansen, tillsammans med Noela Mbiriza och Natalja Gallon. På kaféet går ugnen ständigt varm och det serveras nybakta kanelbullar, sockerkringlor och surdegsbröd med gårdens ostar och hemlagad apelsin- och havtornsmarmelad.
– Allt är nytt här så det tar ett tag innan man lär sig hur till exempel ugnen fungerar också har vi haft väldigt mycket kunder stundtals, berättar han glatt.
Fler gästkvällar
På gården arrangeras även kulturevenemang varje sommar. I slutet av juni invigde Peter Fjällström och Hans Åkesson, med band, med Jazz i kohagen.
– Det blev en otroligt lyckad kväll med nästan 400 besökare som kom och lyssnade, trots att vädret inte var på topp. Jag ser fram emot nästa gästkväll som kommer vara den 22 juli då Selma Pinton, med band, kommer hit, avslutar han.