Svedjan Ost jobbar med produktutveckling

På sju år har Pär och Johanna Hellström, Svedjan Ost, gått från att producera sin första ost till att den återfanns som en del av Nobelmiddagen. Nu fortsätter paret med produktutvecklingen. ”Vi har skapat en produkt som kan överleva oss.”, säger Pär Hellström

Pär och Johanna Hellström i nya ostlagret.

Pär och Johanna Hellström i nya ostlagret.

Foto: Foto: Lars Andersson

Södra Svedjan2018-05-11 10:00
undefined
Pär och Johanna Hellström i nya ostlagret.

Makarna visste ingeting om att deras ost valts ut till den kända middagen den 10 december 2017.

Där serverades följande rätt signerad Tom Sjöstedt: Frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky.

– Det var toppen med Nobelfesten. Men hade någon sagt att denne såg in i framtiden och sett att vår ost skulle vara med där så hade vi skrattat åt det, men det var osannolikt bra att vi fick vara med där, säger Pär.

Blivit respons

Nobelmiddagen gjorde att Svedjans Ost kom att färdas över landet.

– Det märks på alla sätt. Privatpersoner runt om i landet har ringt: Var kan vi köpa osten? Våra befintliga kanaler fick stora beställningar, säger Johanna.

– Nya återförsäljare har tillkommit och börjat sälja våra ostar, fortsätter Pär.

Inte nog med det. Det finns både restauranger och privatpersoner som försöker kopia Nobelmenyn varje år.

– I och med att det skrevs Svedjancrème på menyn så tolkar vi det som att osten ses som en egen sort, vilket är positivt. Det blir lite som parmesan som har en egen karaktär, säger Pär.

I dag finns återförsäljare i Stockholm, Malmö och Göteborg. Osten säljs bland annat via ett par grossister.

– Vår ost når ut bättre och bättre över landet.

Energikick

Paret beskriver Nobelmiddagen inte bara bra för försäljningen, utan också en energikick för verksamheten..

De har 95 hektar och 37 kor att sköta vid sidan av ysteriet, men de har ett gott samarbete med de andra jordbrukarna runt om Södra Svedjan, som ligger i Övre Kågedalen.

– Man kan säga att vi förberedde oss för det här under tre decennier som mjölkproducenter. Vi hade inte kunnat göra det på samma vis då vi var yngre.

I september 2017 invigdes Svedjan Osts nya lager på 84 kvadratmeter som både ökar kapaciteten och underlättar hanteringen genom att vändningen av de 16 kilo tunga ostarna på hyllorna kan ske med mindre lyft. Där kan de nu lagra upp till tolv ton, tre gånger så mycket som tidigare.

– Att fördubbla produktionen är ett stort steg.

Nya ostar?

Tidigare använde sig makarna av morgonmjölk från korna till osten, men nu handlar det såväl om den som kvällsmjölken i produktionen.

– Vi har velat ysta ostarna på mer mjölk, vilken kommer att påverka osten lite grann. Hur resultat blir vet vi först om ett halvår. Vi körde igång med det i juli, berättar Pär om hårdosten.

Vi håller på med seriösa experiment med ytterligare tre osttyper. Vi har till exempel tankar om att ta fram en till hårdost med en annan karaktär.

I dag har Svedjan Ost tre ostar i produktionen: hårdosten, en ”nygammal” blåmögelost och en grillost.

– Det kanske kommer en salladsost framöver. Vi håller på med seriösa experiment med ytterligare tre osttyper. Vi har till exempel tankar om att ta fram en till hårdost med en annan karaktär, berättar Pär som också testar olika lagringstider.

De har några bollplank som de testar ostar på, men har också ökat sin egen kunskap hela tiden.

– Vi har vuxit mer och mer att förstå smakerna. Då man hittar olika smaker gäller det att förstå vad de beror på, säger Pär.

Öppnar upp 2019

Pär visar runt i ostlagret och pekar på ett antal ostar som skiljer sig från den ”vanliga” produktionen. Det är försök som han ännu inte vet hur de utfaller. Kanske kommer någon ost att synas i butik om något år.

2019 räknar makarna med att ta nästa steg – och öppna gården för turister.

– Vi ska prova det några dagar i juli i sommar då vi ska ha en besöksperiod. Sedan ska vi se om det blir möjligt att öppna ett ostcafé nästa år där vi till exempel kan servera ostmacka och filtallrik, säger Johanna.

Fakta

Utmärkelser till Svedjan Ost:

2018: Plats 38 bland Årets lantisar i tidningen Land, upp 16 placeringar jämfört med året innan.

2017: Publikpriset void ostfestivalen för andra gången.

2016: Guld vid SM i mathantverk.

2016 Fick de Norra Skogsägarnas utvecklingspris.

2014: Guld och silver vid SM i mathantverk.

2013: Två silvermedaljer vid SM i mathantverk.

2013 Blev ”Årets Lantbruksföretag” i Västerbotten, utsedda av Hushållningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!