Att Niclas Normark nu står som ensam ägare är en väl förberedd förändring.
– Lars-Erik har under flera år aviserat att han med ålderns rätt ville dra sig tillbaka och i våras gjorde vi slag i saken, berättar Niclas.
Anledningen till att Lars-Erik Ståhl och Niclas Normark valde att arrendera Café Kajutan för tolv år sedan var att de tyckte att det skulle vara ett bra ställe för deras barn att sommarjobba.
– Sedan dess har mycket hänt på området och efter att vi köpte anläggningen från kommunen för sju år sedan har vi kunnat investera en hel del i anläggningen, säger Niclas.
Jenny Normark har varit med under hela resan, först som sommarjobbare och numera som vd i bolaget.
– Jag arbetar under resten av året som fritidsgårdsföreståndare på Anderstorp, berättar hon.
För Niclas Normark är detta också en sidoverksamhet som ett normalt år omsätter cirka 2,5 miljoner kronor. Till vardags är han en av delägarna i företaget Daco i Ersmark som har tio anställda och tillverkar ishockeysargar och flytbryggor.
När Norran kommer på besök är det dags för ett nytt gäng sommarjobbare att ta vid på caféet och Jenny står för introduktionen.
– På grund av coronakrisen hade vi i år först halverat antalet sommarjobbare som vi normalt brukar ha. Men det har varit ett sådant tryck här att vi nu nästan är uppe i normal bemanning med 24 sommarjobbare plus arbetsledare, säger Jenny.
Café Kajutan är mest kända för sina räkmackor.
– Som mest har vi använt åtta ton räkor under de tre sommarmånaderna. Då var vi faktiskt störst i Sverige inom vår bransch på räkfronten, berättar Niclas.
Nu är de nere på cirka fyra ton eftersom menyn breddats med andra rätter som pizza och tacos.
– Det mesta vi sålt under en dag var 999 räkmackor, säger Jenny.
Sedan Lars-Erik och Niclas an kom in i bilden har verksamheten utökats med en camping där det finns 36 elstolpar.
– Vi såg att det var många som stannade över med sina husvagnar och husbilar på parkeringen och då valde vi att också satsa på en camping, berättar Niclas.
De har byggt ut cafédelen rejält där ett pannrum på 150 kvadratmeter togs bort och omvandlades till sittplatser. Utomhus har de rustat upp kajen där det också finns fikabord.
– I fjol invigde vi en danshall intill caféet. Det var lokalen där Skellefteå Allmogebåtar tidigare höll till. Där arrangerar vi trivseldanser. Men i sommar blir det tyvärr ingen dansande, säger Niclas.
Tisdagsloppisen, som brukade genomföras på området, är även den struken ur programmet, men däremot finns det folk i loppisbodarna. Inte heller kommer man att genomföra konserter här.
– Under de senaste somrarna har vi bland annat haft Joel Nunez som husartist, vilket dragit mycket folk, berättar Jenny.
På området finns Stackgrönnans båtmuseum som drivs av Skellefteå museum. I stora hallen visas bruksbåtar från den tidsepok när båten var ett arbetsredskap och det vanligaste transportmedlet. Utställningen av båtmotorer är en av Sveriges största och omfattar många olika modeller.
– Båtmotordelen finns i cafédelen så den är alltid öppen för besökare medan Skellefteå museum håller i trådarna för båtmuseet, säger Niclas.
På vintern händer det också saker på området. Då arrangerar föreningen Mörkrets och Kylans Glada vänner vinterbad för allmänheten vid kajen.