Tunnbröd från Släppträsk – som blev författarens favorit

Per-Arvid Stenberg är ingen vän av stora ord, inget undantag när det gäller att prata om sin egen produkt. Han låter brödet tala för sig själv och det räcker gott, har det visat sig. Författaren Torgny Lindgren var en som gillade brödet skarpt, trots att det inte är hårt.

Per-Arvid Stenbergs bröd är en favorit för många på julbordet.

Per-Arvid Stenbergs bröd är en favorit för många på julbordet.

Foto: Abebe Asres

Släppträsk2018-12-06 14:27
undefined
Per-Arvid Stenbergs bröd är en favorit för många på julbordet.

Per-Arvid Stenberg bor i Släppträsk mellan Kristineberg och Malå. Inget tätbebyggt område direkt och inte gott om arbetsplatser i det direkta närområdet men Stenberg har nära till sitt jobb där Affärsliv hälsat på.

I en tidigare ladugård på hans gård finns en bagarstuga där det sedan 1950-talet bakats ett bröd som nått kultstatus.

Sedan gick så att säga budkaveln vidare till Per-Arvid som nu i ett tiotal år sett till att föra traditionen vidare.

Receptet har varit detsamma i alla år och det är ingen hemlighet som är inlåst i kassaskåp.

– Ingredienserna står på paketet, säger Per-Arvid.

Hans far och farfar sålde allt som de bakade och den traditionen har gått vidare.

– Jag lever på verksamheten som den är i dag. Jag skulle kunna leverera mer, men jag har inga planer på att utöka.

Brödet är handkavlat och gräddat i elugn och säljs via direktförsäljning och i butiker på fyra orter. Lycksele, Malå, Skellefteå och Arvidsjaur. Det är bagaren själv som ombesörjer leveranserna. Två gånger i månaden till Lycksele och Arvidsjaur respektive Malå och Skellefteå.

Han känner sig inte bekväm med allt beröm.

– Det känns oförtjänt. Jag har bara tagit över verksamheten.

Ingredienserna är kända, så vad är då hemligheten som förklarar att efterfrågan hållit i sig år efter år?

– Segheten och det har med gräddningen att göra, säger Per-Arvid Stenberg.

Förutom butiksförsäljning sker även direktförsäljning samt att brödet skickas till kunder med hemvist långt från Släppträsk.

Författaren och akademieledamoten Torgny Lindgren från Raggsjö (1938–2017) var en stamkund. Han beställde tio paket åt gången två gånger om året hem till sin bostad i Östergötland och var inte sen att berätta för vänner och bekanta vad han tyckte om tunnbrödet från Släppträsk.

Brödet beskrivs som bra till surströmming och till dopp i gryta eller blöta som det också heter. Huruvida Torgny Lindgren avnjöt brödet tillsammans med pölsa förtäljer inte historien. Men det passar säkert ihop det också.

Inför en workshop om lokalproducerad mat som Region Västerbotten anordnade på Hotell Källan i Åmliden kom Åsa Lindmark från Källan till Släppträsk för att hämta bröd som beställts till denna workshop.

– Vi serverade rotsaker från Svansele grönt, älg från Rusksele slakteri, ostar från Svedjan Ost och bär från skogarna kring Aspliden. Just Släppträskbröd som man plockar fram från frysen, river upp i mindre bitar och serverar med ett Västerbottensostsmör är så galet gott. Brödet blir lite segt och det är så lockande att ta bit efter bit. Alla säger guuu’va gott bröd, säger Åsa Lindmark.

Per-Arvid Stenberg bakar 100 paket varje arbetsdag och ser ut att ha en gemytlig tillvaro där i bagarstugan. Han kan hantverket utan och innan och det riktigt känns hur gott kaffet smakar när han unnar sig en paus, kanske med ett varmt bröd med riktigt smör på till kaffet. Ibland bryts lugnet av att telefonen ringer. En fast telefon. Ingen mobil.

– Det var en kvinna i Sundsvall som ringde och beställde bröd. Hon är en gammal Malåbo, säger Per-Arvid Stenberg när vi hade fräckheten att fråga vem som ringde.

Att Stenbergs bröd har nått kultstatus kan Anki Berg, Tunnbrödsakademien, intyga.

– Det har vi fått bevisat för oss i Facebookgruppen Brödkult i Västerbotten, med 1100 följare. Inlägget om Stenbergs bröd är i särklass det mest gillade och delade, över 780 ”gilla” och 314 delningar.

Folk har kommenterat från hela världen och bedyrar att det enda (nästan) de längtar efter när de tänker på hembygden är Stenbergs bröd. Det speciella med Per-Arvids bröd att det är segt men inte mjukt så att det går att rulla. Det är lite speciellt och finns inte så många andra som levererar och säljer, säger Anki Berg.

Roland Edlund Affärsliv 24

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!