Vi har tidigare skrivit om Slagnäs lanthandel ekonomiska förenings planer på att utöka den befintliga affären med en digitaliserad handel. Under ett års tid har föreningen arbetat med en förstudie för att undersöka vad det finns för behov och önskemål bland byborna. "Förstudie om en hållbar och stärkt service i Slagnäsbygden" är färdig och nu finns det en handlingsplan att börja arbeta efter.
Det är fortfarande aktuellt med en hybridbutik, men i samband med förstudien har det kommit fram att byborna är nöjda med lanthandeln och det serviceutbud som finns. Behovet är större av exempelvis en mötesplats.
– Den stora grejen i det här är att göra en social mötesplats och en digital hub. Vi ser att behovet finns och eftersom lanthandeln äger Folkets hus-fastigheten vägg i vägg så har vi lokalytor, säger Mona Ek, projektledare.
Föreningen vill ha många ben att stå på och det finns planer på att skapa kafé, distansarbetsplatser, digitala informationsskärmar, konferenslokal, upplevelserum, minigalleria och hybridbutik. De har åkt runt på studiebesök och en av inspirationskällorna är Moskosel. Det första steget nu är att söka pengar för att kunna förverkliga idéerna.
– Vi måste först och främst satsa på bergvärme och lägga om taket för att rädda Folkets hus-byggnaden. Sedan vill vi bygga om lite och fräscha upp lokalerna, säger Mona Ek och fortsätter:
– Vi har en plan och det känns jättebra att kunna luta sig mot handlingsplanen.
Det finns exempelvis en restaurangdel som kan användas som ett förädlingskök.
– Tänk om vi skulle få hit någon som vill driva något. Vi har många funderingar för att försöka rädda den här bygden och få affärsplaner att gå runt, säger hon.
En förhoppning med hela det här projektet är att kunna behålla arbetstillfällen, utöka arbetstider samt att öka attraktiviteten framför allt för de boende, men även för turister. Mona Ek tycker att det känns jätteroligt och hennes förhoppning är att allting är genomfört och klart inom tre år.
– Vi vill att bygdegemenskapen ska få sig en skjuts, att vi kan träffas mer och få in det positiva, berättar hon.
Förstudien som är gjord är finansierad via Tillväxtverket och medfinansiärer är Region Norrbotten och Arjeplogs kommun.