Det är bara några minusgrader och snön har brett ut sig över Lidbacken, eller som Skråmträskborna säger, Liabacken. Nästan ett 30-tal personer i olika åldrar har kommit för att få en genomgång om hur repliften fungerar och hur den ska skötas. I små grupper går de in i det lilla lifthuset till den 250 meter långa repliften. Emil Andersson och Stefan Gellin visar hur liften fungerar och informerar om vilka säkerhetsföreskrifter det finns.
– För att undvika olyckor är det viktigt att hålla bort snö från nödstopplinorna så att de inte fryser fast. Det finns också nödstoppknappar på olika platser. Det är viktigt att alla vet hur anläggningen ska hanteras för att förebygga olyckor, säger Emil innan han och gruppen går vidare ner till påstigningsplatsen.
Många eldsjälar
En av de som är med på årets kurs är Felicia Edlund, född och uppvuxen i Skråmträsk.
– Det är bra att alla får en genomgång om hur liften ska skötas, säger hon.
Under många år har familjer från Skråmträsk och från byarna runt omkring, träffats i backen för olika aktiviteter och för att ha trevligt tillsammans. Håkan Nordmark, ordförande i Skråmträskbygdens byaförening berättar att backen och området runt omkring är en naturlig träffpunkt och ett trevligt utflyktsmål.
– Många skoteråkare stannar till och i grillkojan kan man ta en fika eller värma sig över den öppna elden. Det finns ett stort engagemang bland folket i byarna runt Skråmträsk. Det finns arbetsgrupper för nästan allt. Byabladsredaktionen, liftgruppen, badstrandsgruppen och bagarstugargruppen med flera. Det har till och med varit skotergudstjänster här i backen.
Erik Grönlund, tidigare Pitebo, bor med sin familj sedan ett år tillbaka i Brönstjärn.
– Det är många barnfamiljer här i byarna och det är bra gemenskap. Vi var med på metartävlingen och loppisen i somras och båda arrangemangen drog mycket folk. Många kommer också utifrån och det är roligt.
En annan inflyttad är David Edfors som bott med sin familj i Burliden sedan 2014.
– Det viktigaste för oss är att det finns en fungerande skola. Här finns förskola upp till årskurs 5. Skråmträsk är en bra och levande by.