Handgjorda sneakers i Skråmträsk

Det var tänkt som en hobby när Erik Hellgren och Erik Parkman började att tillverka skor i en ladugård i Skråmträsk för 30 år sedan. Nu är det en prisad sko, en sneaker i vegetabiliskt garvat läder från svenska kor.

I Skråmträsk tillverkas cirka 15 par skor i veckan av olika modeller, Erik och Asta Hellgren.

I Skråmträsk tillverkas cirka 15 par skor i veckan av olika modeller, Erik och Asta Hellgren.

Foto: Norran

Skråmträsk2020-02-26 07:30
undefined
I Skråmträsk tillverkas cirka 15 par skor i veckan av olika modeller, Erik och Asta Hellgren.

Den nya skon, en sneaker, tillverkas med en nyare teknik och nya maskiner. Idén med nya skon började för fem år sedan och den började att säljas förra året.

– Vi gör fortfarande våra ursprungliga modeller. Tanken var att den nya modellen skulle gå snabbare att göra och att det skulle vara färre delar i skon. Vi hade många som fick prova den nya skon innan vi var nöjda. Det var bland annat lite problem med en söm som tog mot lilltån, som vi gjorde om många gånger. Och vi är noga vilket materiel vi använder, berättar Asta Hellgren.

undefined
Här visar Erik och Asta upp den nya skomodellen prisbelönat, sneaker.
undefined
Här ett ovanläder till en jodphursko som ska att sättas ihop med sulan.
undefined
Det är Asta som mest med att sy ihop skorna.
undefined
En modell som är stansad med varumärket.

Skräddarsyr

Sedan 30 år tillbaka driver paret Asta och Erik Hellgren skotillverkningen. Skråmträskskon tillverkar cirka 700 par skor per år i olika modeller. De kan också skräddarsy skor efter önskemål. Breda eller smala skor eller med hög vrist.

De använder sig av vegetabiliskt garvat läder från svenska nötdjur. Skinnen bereds med naturliga växtextrakter som till exempel bark.

Storlek 52 är nog den största skon som vi tillverkat

–Det vegetabiliska garvade lädret är mycket trevligare att jobba med och för miljöaspekten. Och det är ett levande materiel. Vi är mycket noga var på skinnet vi stansar ut bitar till ovanlädret. På baken och på ryggen finns det bästa skinnet till skorna, berättar Erik Hellgren.

Precisionsjobb

När skorna är stansade och ihopsydda i Skråmträsk skickas de till Erik Parkman i Nordingrå då lädret och sulan ska passas ihop som är ett hantverk. Sedan skickas skorna tillbaka till Skråmträsk för att få finishen och slutligen putsningen av det egengjorda lädersmörjan som är ett hemligt recept som de kokar själva.

–Det är ett tiotal olika moment innan skorna är färdiga. Tanken med våra skor är att de ska vara hållbara, att de ska gå reparera och att de ska ha en en lång livslängd. Och jag kan avslöja att vår lädersmorning innehåller bivax, vegetabiliska oljor och ullfett, säger Asta och putsar vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!