Storslaget firande av skoljubileum

I januari 1979 klev eleverna in för första gången på sin nybyggda skola i Ersmark. I går firades skolans 40-årsdag med pompa och ståt. En som var med vid båda tillfällena är Lena Eriksson.

24 januari 2019 08:00

När Lena Eriksson började i första klass gjorde hon det i den gamla skolan i Ersmark som låg vid slalombacken. Men när det var dags att inleda vårterminen i januari 1979 så gjordes det i en helt nybyggd skola.

– Jag minns inte så mycket från själva flytten och tror inte att det var någon stor invigning. Men jag minns att vi fick dra våra saker i en pulka mellan skolorna för att sedan lägga ner i vår nya bänk, berättar Lena och kollegan skrattar åt historien.

Skolhistoria

I 20 år har Lena Eriksson arbetat som lärare på skolan som hon fick vara med och inviga. Nu ska hon fira 40-årsjubileum tillsammans med dagens 72 elever som går i F-5-klasserna. Förmiddagen inleddes med att de pratade om Ersmarks skolhistoria genom tiderna.

– Jag visade en bild från tiden när jag var elev och på bilden fanns det en tjock-tv. Då sa en av eleverna: ”Men hallå, är du 100 år eller?”, skrattar Lena.

”Jag minns att vi fick dra våra saker i en pulka mellan skolorna för att sedan lägga ner i vår nya bänk.”

Efter en vanlig lektion är det dags för alla att bege sig till skolmatsalen för en festlig lunch. Men först gås det igenom lite vett och etikett.

– Man ska vänta med att börja äta tills alla har fått sin mat och om man vill ha mer kan man räcka upp handen eller ta ögonkontakt med de som serverar, säger Ingemar Sundqvist som går i tvåan.

Festligt

Väl i matsalen hittar eleverna sina platser och blir serverade av skolans alla lärare. På menyn står kotlettrad, klyftpotatis, bearnaisesås och grönsaker. Många elever har bytt om till glittriga och festliga kläder.

– Det är roligt med fest på skolan. Jag tyckte det här passade in, säger Mohammed-Nor Al Mohammed och syftar på den svarta kavaj och vita skjorta han bär dagen till ära.

Efterrätt består av tårta som rektorn fixat till skolan och skoldagen avslutades med fritt val mellan bio eller disko.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Dhyr

Ämnen du kan följa