Skidgymnasiet i Arvidsjaur är i gång: ”Riktigt jobbigt men kul med variation”

Under nio månader har Thomas Lindberg förberett det alpina skidgymnasiet i Arvidsjaur. I dagarna blev det verklighet. “Det känns helt fantastiskt,” säger skidtränaren till Piteå-Tidningen.

22 augusti 2019 11:04

– Jag tror att det betyder väldigt mycket för Arvidsjaur. Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet och uppskattning från hela samhället. Det här är en härlig satsning för inlandet, säger Thomas Lindberg.

Fyra år

Ett vanligt gymnasieprogram är fördelat på 3 år eller sex terminer. För att hitta en balans mellan skolgång och idrott där mycket tid går åt till träning, kommer eleverna på skidgymnasiet att gå ett extra år.

– Det är treårigt program som läggs ut över fyra år. Det är en helt annan skolgång än för vanliga elever. Elever med den här inriktningen kommer få jobba mycket själva, på distans, och ha en annan typ av kontakt med lärare. Det blir en annorlunda skolgång som ställer större krav på eleverna, säger Thomas Lindberg.

Inledningsvis har hård träning varvats med andra aktiviteter, bland annat gokart. Under onsdagen drillades eleverna i en hinderbana, en form av multiträning som ska ge en ordentlig genomkörare för hela kroppen.

– Det är lika bra att sätta standarden direkt, då vet eleverna vad som gäller. Vi drar på rejält, men det jag vill se är rätt inställning. Ledordet är att alltid göra sitt bästa, och att vara lite bättre idag än igår, säger Thomas Lindberg.

Hemmahoppet

Bland de elever som blivit antagna finns endast en från Arvidsjaur. Hemmahoppet Elsa Eliasson gick för fullt i dagens aktivitet, och var nöjd med upplägget.

– Det var riktigt jobbigt men kul med variation. Tränaren kör alldeles perfekt, jag tror vi behöver det här, säger hon.

Thomas Lindberg ligger tillsammans med tränarkollegan Henric Bäckström långt fram i planeringen kring vad som ska hända framöver. På sikt hoppas man kunna fortsätta öka elevantalet.

– I den korta planen ser jag till nästa vecka, men i huvudet har jag i detalj vad vi ska göra fram till jul. Sen vet vi i stort hur året ska se ut, och redan om några veckor börjar rekryteringen för nästa år, så jag ligger i flera tidszoner.

– Vi kommer att ta in 7 elever varje år. Blickar vi fyra år framåt så landar vi på 28. På så sätt har vi över tid ökat skolans totala elevantal med 15–20 procent om vi kan fylla alla platser, det blir viktigt, säger Thomas Lindberg.

Men först gäller det att vänta in snön.

– Någonstans kring sportlovet går vi på svensk snö, men före det hoppas vi på att åka i Norge eller i Alperna, säger Thomas Lindberg.

Erik Dahlberg/Piteå-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa