Papper blir till pärlor

Vad kan man använda överblivna pappersremsor till? Varför inte rulla dem till pärlor och trä på ett snöre till ett halsband? Det fick elever från fritids göra på forskarrum på Nordanå.

29 oktober 2014 10:00

Det är höstlov för skolorna och det innebär att det är hög tid för pyssel av olika slag.

För elever på fritids på Sjungande dalen innebar det en utflykt till forskarrum på Nordanåför att få prova på att rulla pärlor av papper. (För instruktioner i hur man gör, titta på bildspelet ovan).

– Papperet kommer från det som blir över från bokbinderiet vi har här, samt tapeter och tidningar, säger Ylva Stadin som arbetar på Folkrörelsearkivet.

Hon säger att Folkrörelsearkivet främst arbetar med att vårda och förvalta det som kommer in, men att de jobbar mycket mot skolklasser också.

– Det är kul att kunna göra något med materialet som blir över och att det händer något här under lovet. Vi håller till här på forskarrum för att visa barnen vad vi gör för något, säger hon medan hon visar barnen hur de ska göra med pärlorna.

Så går det till

Först snurras pappersremsan runt pinnen i några varv och sedan fästes den sista biten av remsan med lim. Sedan kan pärlan lackas om man vill att den ska hålla ihop riktigt bra. Pärlorna kan träs på snören för att göra armband, halsband och andra kreationer.

9-åriga Hanna Lundmark från Sjungande dalens fritids sitter och rullar pärlor.

– Det är jätteskönt att ha höstlov, då får vi vara lediga från skolan. Det var lite pillrigt att rulla pärlor från början, men det är kul. Jag ska kanske trä dem till ett armband eller nåt, säger hon.

På fritids har hon fått göra en hel del Halloween-pyssel. Fritidspedagog Ann-Charlotte Nilsson säger att det pysslas hela tiden under lovet.

– Vi har tänkt åka och bowla i veckan också. Det är kul att få göra lite småutflykter så här under lovet, säger hon.

Badat

Giacomo Valentini, 10 år, tycker det är roligt att hålla på med pärlor.

– Jag vet inte vad jag ska göra av dem, det blir nog ett armband, säger han.

Han tycker också att det känns härligt med höstlov.

– Jag har varit på Eddahallen och badat också, och jag ska nog dit igen sen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa