Ny lärlingsutbildning startas i Skellefteå

För länets och landets mjölkbönder finns många stora utmaningar – att hitta utbildad arbetskraft är en av dem. Därför startar VUX i Skellefteå en helt ny lärlingsutbildning till hösten.

19 juni 2019 08:48

Utbildningen ”djurskötare i mjölkproduktion” kommer pågå från september till mars och ha plats för ungefär tio elever. En dag i veckan sker utbildningen på Naturbruksgymnasiet i Burträsk, resten av tiden ska eleverna tillbringa på en mjölkproducerande gård i Skellefteå kommun för att lära sig yrket från grunden.

– Att vi startar den här utbildningen beror på att jordbruksbranschen har ett behov av djurskötare inom mjölkproduktion och sedan är det vi och Naturbruksgymnasiet som kommit med idén. Vi försöker helt enkelt svara upp mot branschens behov, säger Ellinor Berglund, utbildningsutvecklare på VUX Skellefteå till Norran.

Totalt kommer ett tiotal gårdar i kommunen vara delaktiga i satsningen. Exakt vilka det blir är inte helt spikat ännu.

– Det beror lite på var de sökande bor, vi försöker anpassa det lite efter det också, säger Ellinor Berglund.

En av gårdarna som deltar i satsningen är Renbergsvattnets lantbruk.

– Att eleverna kommer att göra praktik på flera gårdar och lära sig olika system och rutiner är bra för både eleverna och gårdarna. Eleverna får mer erfarenhet och vi på gårdarna kan få in nya tankar och idéer, säger delägaren Mikael Olofsson i ett pressmeddelande.

Djurskötarutbildningar finns på naturbruksgymnasier i Västerbotten, men Ellinor Berglund känner inte till att det finns någon liknande inom vuxenutbildningen.

– Vi hyser gott hopp om att den ska starta. Vi har sökande redan nu, men sedan vet vi också att många ansökningar kommer in sent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabeth Eriksson

Ämnen du kan följa