För de har tagit studenten

Värmen och solen kom äntligen tillbaka till Skellefteå, alldeles lagom till att det var dags för gymnasieeleverna att ta studenten.

5 juni 2019 15:54

Det var stor trängsel ute på gräset och gruset utanför Landskyrkan på onsdag förmiddag. Många väntade förväntansfullt på årets kull av studenter som befann sig inne i kyrkan för den avslutande ceremonin. 11.20 öppnades portarna och det strömmade ut nybakade studenter från Baldergymnasiets program.

Susanne Pingi Avander stod tillsammans med övriga familjen och väntade på dottern Evelina som gått vård och omsorg. De hade bestämt innan att de skulle stå långt fram utanför den största porten. Men de fick vänta ett bra tag, för Evelina var en av de sista som kom ut.

– Jag väntade att hon skulle komma ut först av alla, men hon behövde på toa så det var lite lång väntan men till slut kom hon, skrattade en stolt mamma Susanne.

Du har just tagit studenten, hur känns det?

– Det känns helt galet och jag är jättestolt över mig själv. Jag har längtat efter den här dagen i tre år och det känns helt fantastiskt, sa en strålande glad Evelina Pingi. Båda var klädda i samiska kläder som visade att de representerar Laevas sameby.

En bit bort kramades syskonen Vilma och Ida Larsson. Vilma som just avslutat sina studier på Handels hade fått lite tips av Ida som redan tagit studenten.

– Jag har sagt att hon ska försöka njuta av dagen och ha kul, berättade Ida.

Att det är en lång dag vittnade Vilma om redan efter kyrkbesöket. För att få energi att åka lastbilsflak på Skellefteås gator hade hon en kanelbulle i handen.

Lastbilsflak och torget

Sedan gav sig lastbilarna och traktorerna iväg på Skellefteås gator. Det tutades för fullt och på alla flak spelades musik. Bland annat bjöds åskådarna längs med gatorna på ”Hej Monica” och ”Booten Anna” innan stoppet vid Stadsparken och promenaden upp till ett proppfullt torg. Där väntade konferenciern Tommy Lindmark, gymnasiekontoret, och fyra mikrofoner.

EK3B tog plats och förkunnade att de är världens bästa klass. Sedan läste de en trosbekännelse som de skrivit på religionskursen, med namnet Frånvarobekännelsen.

– Vi tror på Fader Andy West, betygens och framtidens skapare. Bakis, sjuka och tandläkare, civil olydnad döljes tack vare 73 50 00, var några av raderna de läste upp innan de avslutade med ”EK3B – vi mot världen”.

Här finns mer material från studentfirandet i Skellefteå:

”Jag har längtat efter den här dagen i tre år” Studentfirande på torget i SkellefteåKLIPP: De första studentflaken rullar in i centrumKLIPP: De första studenterna kommer ut från LandskyrkanVimmel: Se de glada studenterna fira i Skellefteå
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Dhyr

Ämnen du kan följa