Alpina gymnasiet närmar sig

Det är stort intresse och positiva vindar kring det nya alpina skidprogrammet i Arvidsjaur. "Nu är det snart verklighet", säger tränaren Thomas Lindberg till Piteå-Tidningen.

14 juni 2019 09:10

Turerna kring det alpina skidprogrammet på Sandbackaskolan har varit många. I höstas var finansieringen osäker bara ett par veckor innan barn- och utbildningsnämnden meddelade att det finns kostnadstäckning. På det efterföljande kommunfullmäktigesammanträdet ifrågasatte Centerpartiet varför den alpina gymnasielinjen startats trots att inget politiskt beslut hade fattats.

Ett intresse

Efter att det stormat färdigt i vattenglaset och förberedelserna tagit vid har intresset varit påtagligt.

– Från skolan och kommunen har man varit väldigt tillmötesgående. Men även ute på samhället är folk jag möter både positiva och intresserade av det vi nu startar, säger Thomas Lindberg.

Detaljplanering

Just nu arbetar tränaren med detaljplanering inför skolstarten i augusti. Han har bland annat planerat in en vecka på en norsk glaciär i Jotunheim.

Men han tänker även mer långsiktigt. Allt från upphandling av en skolbuss till inköp av tejprullar. Stort och smått. De största bitarna med studielokaler, tränare, elever och träningslokal är dock redan lösta.

– I höstas var det många bollar i luften. Under våren har de flesta hunnit landa och dessutom landat väldigt bra, säger han.

Man kommer bland annat att nyttja gymmet på Camp Gielas och i ishallen.

– Jag är väldigt nöjd. Men är vädret okej vill jag vara ute så mycket det bara går med eleverna, säger Thomas Lindberg.

Den 19 augusti

Uppstarten i Arvidsjaur är planerad till den 19 augusti. Då blir det fystester och teambuilding de första tre dagarna innan skolarbetet drar igång på allvar.

Thomas Lindberg tycker att man har kommit fram till en bra balans mellan skola och idrott för eleverna.

– Jag har själv haft två ungdomar som gått skidgymnasium och kan sätta mig in i både elev- och föräldraperspektivet. Den erfarenheten tror jag kommer att vara till stor nytta framöver, säger han.

En besökshelg

I mitten av maj genomfördes en besökshelg för elever och anhöriga.

– Eleverna är förenade i sin sport och hittade varandra på en gång. Det ser ut att bli en bra grupp, säger Thomas Lindberg.

Skolans rektor Lars-Håkan Andersson är nöjd med förberedelsearbetet.

– Vi har dock en del kvar att göra. Speciellt gällande skolverksamheten, som schemaläggning, flexibelt lärarstöd och annat. Men det kommer att vara klart i tid och alla är inställda på att detta ska bli bättre än bra, säger han.

Christoffer Markström/Piteå-Tidningen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa