Som vanligt hölls ungdomsfullmäktige i Skellefteå på Scandic hotell och precis som andra år möts ungdomar och politiker på samma arena. Det är liksom det som är tanken.
En av de första punkterna var att representanter för Sörböleskolan, årskurs 6-9, tog emot en prischeck på 200 000 kronor. Och pengarna ska användas för allas trivsel.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
– Vi ska förbättra den fysiska miljön på skolan och där ska eleverna vara med och planera vad som ska göras, säger Anna Gabrielsson, specialpedagog årskurs 6-9 på Sörböleskolan.
– Det här är jättebra eftersom alla får en chans, även de elever som har svårigheter, tillägger Anton Berglund.
Det man tagit avstamp ifrån är den grupp elever på skolan som har någon typ av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
– Det kan till exempel handla om ett ljudutjämningssystem och hjälpmedel för att hålla koll på tid, säger Anna Gabrielsson.
Det är nämnden för support och lokaler samt Förebyggande rådet i Skellefteå (Fris) som står bakom tävlingen där alla skolor i kommunen haft chans att lämna in bidrag och presentera ideér och förslag på förbättringar. Huvudsyftet är att öka trygghet och trivsel för alla i skolmiljön.
Som vanligt fanns politiker från alla nämnder på plats, även från Norsjö kommun som representerades av två politiker. Elevsamfundet fick också chans att visa upp sig. Det är en helt ny grupp av elever som består av elevrådsordförande från varje grundskola i kommunen.
– Vi hade vår första träff hösten 2017 och syftet med ett elevsamfund är att det ska bli mer tryck när vi vill göra någonting på skolorna, säger Anton Tarberg, elevrådsordförande på Kågeskolan.
De passade också på att överlämna en motion till för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S). Den handlar om att bygga duschväggar på alla skolor, för alla elever.
– Det är jättehäftigt med ett elevsamfund eftersom de blir starkare och de representerar ju alla elever, menar Fredrik Stenberg.
Förutom det mest centrala, ungdomsmotionerna och dialogerna mellan elever och politiker, bjöd årets stora ungdomsdialog på en uppsjö av kringaktiviteter. Man visade förstudien av det nya biblioteket, OS-veckan och det nya resecentrat presenterades. Dessutom kunde man kika på en miniutställning med den nya fritidsgården Västergården på Lejonströmsskolan.
Europa direkt fanns också på plats samt barnrättskommun och 51:ans fritidsgård tog emot elevanmälningar för en resa till Auschwitz som sker till våren.
Och som pricken över i:et fick deltagande elever en chans att provrösta. Valnämnden stod för den programpunkten. Det är ju valår.
– Det är jättekul att det här håller på att bli lite större och att ungdomsfullmäktige har breddats, säger demokratilots Jörgen Svedberg.
Syftet är att det ska bli mer tryck när vi vill göra någonting på skolorna.