Skellefteå Konståkningsförening och Skellefteå AIK har nyligen presenterat behov av en till ishall för fritidsnämnden. Den bör ligga centralt i Skellefteå. Med på mötet fanns också gymnasiefövaltningens chef Jan Midlert.
Enligt Tina Hedlund är det redan i dagsläget för få istider.
– Vi tränar redan idag, förutom i centrala Skellefteå, i Boliden respektive i Kopparhallen för att skapa plats för alla aktiva i Skellefteå som har behov av is, säger Tina Hedlund.
För att de aktiva ska kunna utvecklas vill man starta en nationellt godkänd idrottsutbildning i konståkning i Skellefteå (NIU).
– Vi kommer att göra en ansökan om att starta en sådan utbildning, inte i år, men längre fram.
Och det hänger ihop med behovet av en till ishall inom Skellefteå tätort.
– Det finns ju fler ishallar i kommunen, men det är inte möjligt att pendla till andra orter med skolelever eftersom de har andra lektioner. Vi vill lyfta den här frågan i tid eftersom vi får fler och fler tävlingsåkare på högre nivå. Det gör att vi behöver se över möjligheten med NIU för att inte tappa åkare som vill satsa på sin idrott till andra kommuner som redan erbjuder den typen av utbildning.
Skellefteå Konståkning vill driva frågorna utifrån ett utbildningsperspektiv, därför har man valt att gå via gymnasiechefen och fritidsnämnden.
– Skellefteå AIK och Skellefteå Konståkningsförening vill samarbeta och därför har vi lyft ishallsfrågan gemensamt.
I Skellefteå erbjuds även lokal idrottsutbildning (LIU) inom ett flertal sporter:
X Cheerleading.
X Fotboll.
X Friidrott.
X Golf.
X Konståkning.
X Innebandy.
X Ishockey.
X Ridning.
X Simning.
X Squash.
X Taekwondo.
– Men i dagens arenor skulle inte LIU för ishockey och ett NIU för konståkning rymmas. Jag upplever inte att föreningarna har några motsättningar mellan varandra, utan vi har ett gemensamt problem som vi hoppas politikerna lyssnar på och är villiga att skapa bättre förutsättningar för.
Skellefteå AIK och Skellefteå Konståkningsförening vill samarbeta och därför har vi lyft ishallsfrågan gemensamt.