Vi möts på Killingören i Skelleftehamn där hans båt, en Uttern 495, ligger förtöjd. En naturlig mötesplats då båtliv är hans största fritidsintresse.
Vi stävar ut och 29-årige Fredrik, som varit politiskt intresserad ända sedan högstadiet, ger mer gas.
– SO var det roligaste ämnet och det är tack vare vår lärare Christina Ödling som alltid gav oss utrymme att diskutera samhällsfrågor, förklarar han.
När du tog uppdraget sa du att det kändes som en ”härlig utmaning” tycker du fortfarande det?
– Ja, och jag gillar också att jobba med ledarskap vilket är en stor del av jobbet.
Han har varit ledamot i nämnden sedan 2007 och när tuffa beslut om till exempel skolnedläggningar tas, ja, då blåser det snålt.
– Men skolpolitiker som är beredda att ta ansvar blir sällan populära, säger han pragmatiskt.
När du tog ordförandeklubban var din intention att bygga en skola där teknik skulle vara en viktig del i utbildningen. Hur har det gått?
– Jättebra, framför allt med hur vi jobbar med programmering i skolan och att se digitalisering som en möjlighet. Vi arbetar också med att få ut fler tekniska satsningar i större omfattning på alla skolor.
Fredrik tar själv upp politikerförakt, något han anser kan urholka demokratin. Han menar att alla politiker i grunden vill väl och att de valts för att ta beslut.
– Ofta används ordet politiker nästan som ett skällsord i sociala medier och det tycker jag är farligt för demokratin.
Vilken är skolans största utmaning?
– Kompetensförsörjningen, men jag tycker utmaningar är bra. När jag började 2007 pratade vi mest om elevminskningen. Nu ska vi bereda plats för fler barn och det gör att vi får jobba mer med utbildningsfrågor och det är roligare.
Skolpolitiker som är beredda att ta ansvar blir sällan populära.