Den 14 augusti gjorde hon sin första arbetsdag som en av gymnasieförvaltningens projektanställda skolvärdar. Lana finns på Baldergymnasiet och hennes kollega på Anderstorpsgymnasiet heter David Lindfors.
Vi möter Lana i huvudkorridoren, vid skolkafeét Balders Inn. Hon säger att hon visserligen hunnit bli någorlunda varm i kläderna, men att uppdraget är levande och att ingenting är hugget i sten - saker och ting ska mogna, formas och att arbetssättet sakta men säkert måste få växa fram. Det ska ske i samråd med elever och personal på skolan.
– Alla dagar ser olika ut, men i grunden är jag här för elevernas skull och det är fortfarande väldigt nytt men jag tycker att det är väldigt god stämning här på skolan, sammanfattar hon.
När hon började sin projektanställning förstod hon att fjolårets läsår på Baldergymnasiet varit en utmaning. Men Lana vill helst inte titta i backspegeln, utan jobba framåt och även förebyggande.
– Det jag kan säga nu är att eleverna vågar ta plats och det är mycket trevligheter i korridorerna, främst på eftermiddagarna, säger hon.
Vissa uppgifter är schemalagda, som att vara stödperson i ”Må bra”, som sker i regi av skolan i samarbete med skolkyrkan. Där möts elever i årskurs ett klassvis. Det sker två gånger i veckan hela höstterminen under huvudtemat samarbetsövningar.
I botten har Lana socionomutbildning och kommer från dubbla jobb, dels som hemtjänstchef, dels som fritidsledare.
– Jag ville verkligen ha kvar den här biten att jobba med ungdomar, förklarar hon.
Det var en bidragande orsak till att hon sökte jobbet som skolvärd.
Skolans elevkårsordförande Sofia Lindgren kommer gående. Hon stannar till och diskuterar en fråga med Lana.
– Det här behövs, absolut, alla dagar. Det känns tryggt med fler vuxna i korridoren, säger Sofia om värdet av skolvärdar.
Sofia Lindgren säger också att det förekommit sexuella trakasserier på skolan och att tryggheten saknats, men tillägger att hon upplever att det blivit bättre med en skolvärd på plats.
Lanas huvuduppdrag är att finnas till för eleverna, men vardagen följer ändå vissa mönster. Lunchen är en. Den äter hon alltid tillsammans med eleverna i skolans Food court.
I början av terminen var det strul med långa köer, men efter en del förändringar där eleverna fick vara med och tycka till, har det blivit bättre.
I slutet av veckan, vanligtvis torsdag eller fredag, ordnar Lana också en aktivitet för de elever som vill delta. Det kan vara frågesport eller en lek av något slag.
– Tanken är att eleverna ska ta med sig någonting positivt inför helgen, förklarar hon och tillägger:
– Det bästa med det här uppdraget är att träffa alla ungdomar på skolan. De har ett fantastiskt bra bemötande.
Till den 14 februari nästa år löper projektanställningen, men Lana ser gärna en fortsättning.
– Det behövs verkligen skolvärdar. Lärare och rektorer har sina pedagogiska uppdrag och det behövs andra vuxna som kan plocka upp saker som kanske inte alltid syns utåt, menar Lana och tillägger:
– Mitt mål är att visa att den här tjänsten verkligen behövs och att den får finnas kvar.