Utredningen om miljön på skolan blir klar tidigast vecka 15 och då ska förvaltningen för support och lokaler gå igenom resultaten och ta beslut kring vilka åtgärder som krävs. Efter att eleverna har gått på en annan skola i några veckor så kan man se en förbättring.
– Klassen och läraren mår bra och klassens sammanhållning har fungerat bra i flytten, säger Kerstin Steinvall, områdeschef för skolorna i västra kommundelen.
Fungerat
Först var det tänkt att man skulle hitta en ny lösning för eleverna som flyttats till Medleskolan redan efter sportlovet. Men eftersom lösningen fungerat så bra bestämde man sig för att låta de gå kvar på skolan.
– Det kändes konstigt att eventuellt behöva flytta eleverna flera gånger. Vi vet ju inte än vad rapporten kommer att visa och vad vi kan behöva göra då. Dessutom har det fungerat bra, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef vid kommunen.
Som Norran har berättat tidigare så har problemen funnits sedan höstterminen 2014, men enligt nya uppgifter så ska signaler på problemen ha kommit tidigare. Redan hösten 2013 och våren 2014 upplevde man problem med inomhusmiljön i vissa rum, lärararbetsplatser och tre klassrum. En konsult togs in och gjorde besiktningar.
Vad visade rapporterna från 2013 och 2014?
– Man hittade mögel i isoleringen i en yttervägg under två fönster och det resulterade i att isoleringen byttes ut. Sedan hittade man i tre av proverna av golven emissioner från golvlimmet och plastmattan. Därför byttes mattor och man la nytt spärrskikt under dem, säger Fredrik Nilsson.
Känns det inte klarlagt att de nuvarande problemen också har med skolans lokaler att göra?
– Det skulle vara lätt om vi hittade att det var något fel på golvet till exempel. Då skulle vi ha något att ta på. Men om vi inte skulle hitta något konkret så blir det svårt. Det finns ju mycket som kan påverka förutom det som hör till byggnaden, olika allergener till exempel. Någon kan ha tagit på sig parfym, någon kan ha skaffat hund och så vidare. Det är oerhört knepigt och det går inte att säga bu eller bä förrän vi vet, säger han.
Det är oerhört knepigt och det går inte att säga bu eller bä förrän vi vet.