Det är regeringen som avsatt tre miljarder kronor för att höja lönerna för omkring 60 000 lärare. Lönehöjningarna ska gå till lärare som utvecklat undervisningen och förbättrat studieresultaten eller måluppfyllelsen. Besluten om höjd lön fattas lokalt, det vill säga av skolledarna på skolorna i Skellefteå.
Huvudmannen bestämmer hur många som får ta del av Lärarlönelyftet och hur mycket varje lärare ska få i löneökning. Det finns ingen begränsning för hur mycket ökningen kan variera mellan lärare, men löneökningen för alla lärare som ingår i satsningen ska vara i genomsnitt minst 2 500 kronor och högst 3 500 kronor per månad och lärare.
Läs mer: För och grundskolechefen: Kan vara en tickande bomb vi sitter på
Huvudmannen kan också välja att ge en lärare en tusenlapp och en annan 5 000 kronor. Huvudmannen kan även välja att ge samma löneökning till alla lärare som ingår i satsningen. I Skellefteå kommun finns det cirka 730 pedagoger inom grundskolan, 280 av dessa kommer att få en löneförhöjning på 3 000 kronor, övriga blir utan lönetillskott.
Statushöjning
Inom lärarfacken och hos kommunledningen i Skellefteå välkomnar man givetvis pengarna från staten. Anita Ericsson, Lärarförbundets ordförande, argumenterar för att yrkets status måste höjas.
– Just därför hade det bästa varit om alla lärares löner höjdes. Nu blir det inte så vilket vi beklagar. Staten måste skjuta till ännu mera än de tre miljarderna om det ska bli någon verklig förändring för hela lärarkollektivet.
Vad Lärarförbundet nu sätter sitt hopp till är att trycket mot kommunerna ökar, att de måste avsätta mer pengar i driftsbudgetarna för att hela lärarkollektivet ska få bättre villkor.
– Det är jätteviktigt även här i Skellefteå, lärarbristen är stor. Kommunen måste förstå allvaret i situationen.
Het fråga
Hur ser då Lärarförbundet på att merparten av de legitimerade lärarna i Skellefteå inte kommer att få del av de 22 miljonerna?
– Givetvis känns det inte bra, alternativet hade varit att kommunen hade sagt nej till statsbidraget, men det inser väl de flesta att så gör ju inte en huvudman.
Vad som oroar lärarfacken är att det blir stor frustration bland de lärare som inte får del av satsningen.
– Så är det ju, lönelyften kan bli en het snackis i personalgrupperna och risken finns ju att vissa lärare som blir utan lönelyft slutar och söker sig till andra yrken, säger Anita Ericsson som också konstaterar att rektorerna står inför svåra uppgifter, de ska utse vilka som ska väljas ut för lönelyft.
Pendling?
Marknadskrafterna ökar i styrka på skolområdet, i storstäderna ökar lärarlönerna då pendlingsavstånden mellan kommuner och skolor är kortare än på våra breddgrader.
– Hos oss är det inte lika lätt att byta arbetsgivare.
Vad tjänar en lärare i snitt i Skellefteå kommun? Svaret från Anita Ericsson är:
– Cirka 30 000 kronor i månaden.