Bättre ljus och bättre ljudabsorbering i klassrummen tack vare plattorna i taket. Det är förbättringar som lokalstrateg Kristina Stålhös lyfter fram efter renoveringen. Samt den fräscha miljön förstås.
Men dessa finesser hade inte killarna i tekniktrean reflekterat över nämnvärt. Ett klassrum är ett klassrum, tycks vara resonemanget.
Se också: Bilder från Balderskolan – känner du igen dig?
Istället lovordas miljön utanför klassrummen. Korridorerna har blivit trevligare och framförallt har det skapts fler ställen där man kan gå undan för att plugga eller bara hänga. Fler soffor, fåtöljer och nya möjligheter att sitta uppe på förvaringsskåpen. Det finns rent av trappsteg så man ska ta sig upp på skåpen.
– Förr fick man gå runt och leta ställen att sitta på vid håltimmar, säger Elias Lundkvist, Skelleftehamn.
Läs mer: Sista rycket i renoveringarna på Balderskolan
Tillsammans med några kompisar har han håltimme och de hänger med sina datorer på sitt favoritställe, en avskild soffgrupp i änden på en korridor.
– Det är bra att man får vila då det är rast, säger Sixten Renström, Skellefteå, och tillägger att han tycker skolan blev mysigare efter renoveringen.
- Det blev fräschare miljö, instämmer Filip Svedberg, Burträsk.
Dator och telefon-bubbla
Vi går på rundvandring med Kristina Ståhlhös och ser att ställena att sitta är många. Här och där sitter elever med sina bärbara datorer och hörlurar. Om de pluggar eller ägnar sig åt nöjen på rasten ska vara osagt. Men möjligheten att studera mera avskilt finns alltså.
– Man kan säga att vår omgörning avspeglar den tid vi lever i, säger Kristina Stålhös.
Digitala projektorer
Hon visar på mycket ny teknik som kommit. Projektorerna i klassrummen är digitala, och läraren kan fotografera sina anteckningar på vita tavlan och lägga i ett datasystem där alla elever kan läsa. Då kan den som är sjuk ta igen det som missats.
En teknik som inte används av alla.
– Nej, det är bättre att eleverna tvingas anteckna, tycker matteläraren Patrik Fredriksson som gärna håller kvar vid beprövade metoder.
Benny Karlsson, lärare i samhällskunskap och historia, använder däremot metoden.
– Jag kan välja om jag lägger ut lektionen bara till mina elever eller sprider till allmänheten. Men jag tror inte att antalet läsare skulle skilja nämnvärt, säger han och flinar. Intresset för mina lektioner är nog tyvärr minimalt.
Skärm med info
Ännu en teknisk nyhet är skärmarna i korridorerna där man kan nå alla elever. Här kommer man att kunna se dagens väder, skolmatsedeln, samt såklart om det är något viktigt.
Där emellan kan lärarna ladda skärmarna med kul information. Vi träffar en lärare som lagt in lite historia och säger att eleverna stod flockade för att läsa. Ett sätt att smyga in undervisning där ingen väntat sig.
Chefen gillar
Ansvarig chef för Baldergymnasiet är Erik Burstrand. Han säger att det känns jättebra med allt det nya. Både att de fått fräschare miljö och att de fått mycket modern utrustning.
– Hela skolan var sliten när jag började här år 2011, säger han.
Hade han fått önska hade det bytts fler golv, men så långt räckte inte pengarna.
Intresset ute i världen för mina lektioner är nog tyvärr minimalt