Så bestämde politikerna om skolutredningen

För- och grundskolenämnden godkände skolrapporten. Något annat händer inte nu för tillfället. Det framförde ordförande Fredrik Stenberg när han på onsdagskvällen åkte på informationsturné.

Skola och utbildning2016-12-14 22:12

Nämnden gjorde alltså som väntat inga direkta ställningstaganden kring rapportens förslag vid dagens sammanträde.

Nu har kommunen också lagt ut hela rapporten på sin hemsida.

Läs själv: Här är hela rapporten. 

Detta meddelades på tre möten som hölls i kväll för skolråden i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn (dit Stackgrönnan var inbjudna).

Utöver politiker Fredrik Stenberg (S) så talade områdeschefen för öst, Sussie Marklund. Med var också en del andra tjänstemän som varit med att göra rapporten.

Inte i budget

Fredrik Stenberg påpekade att inga pengar är budgeterade för någon annan skolsatsning i öst än Floraskolan. Så allt som eventuellt också ska göras får tas på lång sikt.

- Vi har också behov i område Syd med Sörböle, samt i Kåge. Så det är många områden som skulle behöva investeringar och vi kan inte göra allt samtidigt.

- Förslagen i den här utredningen är också så omfattande, så jag tror i vilket fall som helst att vi skulle ta dem i omgångar och inte allt i ett enda paket, tillade han.

65 åhörare

På mötet i Skelleftehamn kom inte bara skolråden utan även andra föräldrar, totalt cirka 65 åhörare. Flera framförde skeptiska tankar kring att fler barn måste åka buss, och att det sker en fokusering mot färre och större skolor.

En förälder undrade hur man kan få en mera likvärdig skola bara för att skolor blir större. Sussie Marklund svarade att det kunde handla om tillgången till skolhälsa och tillgången till rätt och behöriga lärare i alla ämnen.

Flera undrade också hur målet om miljö kunde stämma mot det faktum att alla förslagen innebär mera bussåkning.

Teknik även i gamla skolor

En förälder undrade hur nybyggen automatiskt kan skapa modernare lärmiljöer: "Ny teknik kan ni väl installera i de äldre skolorna också", tyckte hon.

Sussie Marklund svarade att moderna skolor också kan få olika stora klassrum och fler grupprum och vrår där elever kan gå undan för att studera.

När det gäller teknik sade hon att den teknik man undervisar mot om fem år eller mer knappt är något vi kan föreställa oss i dag. Eftersom man undervisar barn mot framtiden är det viktigt att man hela tiden är i framkant med tekniken.

Pengarna som styr?

Någon förälder hade läst att utredningen siktar mot social hållbarhet och menade att det uppnås nog så väl med små skolor på landsbygd. Dessutom menades att ett bra lärande mer beror på läraren än själva lokalerna.

En förälder antog att det nog mest bara är pengarna som styr i den här frågan, och fick applåder för det.

En förälder tyckte att man istället för att satsa en massa pengar på skolbyggen skulle ta in fler lärare i de befintliga skolorna.

Fredrik Stenberg avslutade med att lova att inga beslut om skolförändringar ska tas "tvärt" utan att det kommer att erbjudas fortsatt dialog.

Läs också: Norrans nerslag på Auraskolan. 

Liksom: Besöket på Stackgrönnanskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!