Politikerna släpper inte frågan om sexistiska studentflak: ”Jag blev väldigt förskräckt”

Ett studentflak med texten ”Raka rör och öppna spjäll – era döttrar lär inte komma hem ikväll”  dök upp på studenten i Skellefteå i våras. Det fick Centerpolitikerna Carina Sundbom och Gabriella Rymark att reagera – de ansåg att texten var sexistisk.

Foto: Foto: Lina Andersson

Skola och utbildning2016-10-13 16:38

– Det kändes inte bra och lämnade en dålig smak i munnen, och man undrade vad de menade skulle hända med flickorna, säger Carina Sundbom.

De skrev en motion om att gymnasiekontoret borde ta fram riktlinjer för texter på studentflak och kontrollera så att dessa efterlevs. När en artikel om motionen delades på Facebook kom många kommentarer från gymnasieelever.

– Jag blev väldigt förskräckt för det var väldigt hätska kommentarer och då kände vi att många unga inte har någon aning om genus och jämställdhet.

I går, onsdag, togs motionen upp i gymnasienämnden.

– Nämnden följde förslaget till beslut, att man stärker riktlinjerna, säger Carina Sundbom.

Gymnasienämnden avslog en annan del av motionen som syftade till att ge lärarna metodstöd för att jobba med genusfrågor i skolan.

– De tycker att lärarna redan vet hur man jobbar med sådant, men jag tycker inte att det räcker till när man får den där typen av facebookkommentarer, säger Carina Sundbom.

Nu ska motionen upp i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige.

Kan de här riktlinjerna strida mot elevernas yttrandefrihet?

– I det här fallet så tycker jag, och det är bara min personliga åsikt, att en skriven kränkning väger tyngre. Sedan finns det sedan tidigare uttalat att eleverna inte ska glömma skolans värdegrund när de skriver banderoller. Man måste kunna ta en dialog innan man skickar iväg flak, tycker jag.

Per Hultengård, jurist med fokus på yttrandefrihet och tryckfrihet, säger att det generellt är så att skolan bara får sätta regler av ordningskaraktär.

– Det får generellt inte förekomma regler om vad som får eller inte får skrivas.

Men fullt så enkelt är det inte heller.

– Det kan vara så att skolan har huvudmannaansvar och därmed juridiskt ansvar för flaken. Då får de ha synpunkter. Men då är förutsättningen att det här sker på skoltid. Men om de inte har juridiskt ansvar, då gäller elevernas yttrandefrihet.

Norran har utan framgång sökt kommunens jurist.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!