Överlevare föreläste om Förintelsen – elever: ”Jättebra att de åker runt och berättar”

”Det är jättebra att de åker runt och föreläser eftersom det är viktigt att känna till historien om Förintelsen”, säger Wilma Dahlgren som går i klass nio på Brännanskolan.

Foto: Foto: Karin Israelsson

Skola och utbildning2017-10-23 07:43

Hon och hennes skolkamrater i årskurserna åtta och nio på Brännanskolan har nyligen fått lyssna till Dina och Jovan Rajs. De är judar från det forna Jugoslavien som överlevde Förintelsen. De var barn under andra världskriget och deras berättelser handlar om hur de lyckades undkomma nazisterna, hur de påverkats och om vikten av att aldrig sluta kämpa – trots dåliga odds.

– Vi vill ge unga människor perspektiv. Man kan leva vidare och det gäller att kämpa, säger Jovan Rajs.

– Många kämpar mot rasism och vi hoppas att vi med våra berättelser kan påverka människor i rätt riktning, säger Dina Rajs.

Det äkta paret är två av förintelsens sista överlevare. Under kriget tillbringade Jovan perioder i nazistiska koncentrationsläger som Bergen-Belsen och Theresienstadt. Dina lyckades undkomma nazisterna genom godhjärtade och kloka vuxna i sin närhet.

På 1960-talet kom de till Sverige. Jovan utbildade sig till läkare i rättsmedicin och under sin yrkesverksamma tid har Dina arbetat som arkitekt. Efter pensioneringen började de båda göra research om Förintelsen. De samlade material och har skrivit böcker i ämnet. De åker också runt och berättar om sina självupplevda fasor under nazistväldet. Historierna handlar om avrättningar, svält, umbäranden i läger, terror och flykt.

Nyligen fick Brännanskolans elever i årskurs åtta och nio ta del av hur det var att växa upp som jude under nazisternas välde. Paret berättar växelvis vad som hände dem från Kristallnatten och fram till krigets slut.

– Det var jätteintressant men det är hemskt att det har hänt och jag hoppas att högerextrema krafter inte får mer makt i samhället i dag, säger Johanna Holmlund efter föreläsningen.

Wilma Dahlgren instämmer och säger:

– Det är viktigt att känna till historien om Förintelsen och det är jättebra att de åker runt och berättar.

En elev undrar hur de klarar av att hantera det som hänt dem.

– Vi har fått så många frågor om det att vi har skrivit en bok i ämnet. Den kommer ut i januari nästa år, svarar Jovan Rajs.

undefined
undefined
undefined
Stark historia. Dina Rajs lyckades undkomma nazisterna tack vare modiga medmänniskor. Foto: Karin Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!