Hon är lärare i idrott och hälsa på Örjansskolan. Den här dagen leder hon ett av sexornas extra rörelsepass i skolans idrottshall. Det ingår i projektet ”En bra start”, initierat av skolfritidsledare Helene Hedström och skolsköterskan Anneli Lindgren.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Projektet, som Norran tidigare skrivit om, smögs igång redan i våras. Det har som huvudsyfte att öka elevernas välmående, bland annat genom fler fysiska aktiviteter.
– Vi startade höstterminen på skolan med pausgympa ute på gården för alla elever, förklarar Helene Hedström.
Och det fick bli det riktiga startskottet. Elever i årskurs 4 till 8 deltar och varje årskurs har sitt huvudfokus. Sexornas ledord är samarbete, vilket avspeglas på rörelsepassen.
– Det är roligt att röra på sig mer och att få en paus från skolarbetet, säger Lisa Forsberg.
Kelly Lindbladh fyller i:
– Det gör också att man lär känna varandra lite bättre i klassen.
Projektet ska rulla ett helt läsår med följande arbetsområden: Gruppstärkande, ”jag, du, vi”, hälsa, internet och sociala medier, skola.
– Vi har planerat upp läsåret med ett årshjul och lagt in var varje arbetsområde ska ligga för de olika årskurserna, säger Helene Hedström.
Parallellt med sexornas rörelsepass den här dagen, så är eleverna i årskurs åtta ute i skogen för att lösa ett uppdrag, deras ledord är upplevelsebaserat lärande.
– Scenariot i dag är lite som ”Mission impossible”. De ska hitta avaktiveringskoder för att stoppa ett virus, säger Helene Hedström.
William Nyström och Einar Vuollet är två elever som deltagit i uppdraget. De gillar konceptet med mer rörelse.
– Det är bra att få röra på sig mer under skoltid, man blir mindre trött då, säger William Nyström och Einar Vuollet håller med.
Trots att projektet just startat är de båda initiativtagarna övertygade om att det kommer att visa positiva resultat: elevers ökade välmående och bättre skolresultat.
– Vårt mål är att det här ska fortsätta och bli permanent, säger Helene Hedström.