Det handlar om ärende 32. Förvaltningschef Anders Bergström ska informera om vilka viktigare beslut som tagits på delegation. Dels är det sju ansökningar som skolskjuts som avslagits av rektorer, dels är det beslut om flytt av elever från Boliden till Jörn som han bestämt själv.
Norran har tidigare frågat Anders Bergström om hans delegation. Han har då förklarat att ändring inom befintlig ekonomisk ram egentligen kan beslutas av rektor. Men eftersom två rektorer blev berörda valde han att ta beslutet.
Ett beslut som tagits på delegation ska egentligen inte överprövas. Ogillar man de beslut personen tagit ska man istället återta delegationen.
Vill lyfta beslutet
Men tre partier tänker ändå kräva att frågan överförs till nämnden att besluta. Det är Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
– Vi menar att beslutet tas i fel instans. Kommunallagen går över skollagen, säger Lenita Hellman (M).
– Målet är att beslutet ska upp i kommunfullmäktige, tillägger hon.
Ordförande Fredrik Stenberg (S) säger att han för sin del är trygg med förvaltningschefens beslut. Men på gruppmötet före förhandlingarna ska socialdemokraterna bestämma hur de gör och han vill inte förekomma det.
Försökt påverka
Inför onsdagen har föräldrar i Jörn gjort vad de kunnat för att lyfta frågan till fullmäktige. Direkt efter stormötet den 3 maj skickades ett mejl till samtliga politiker i barn- och grundskolenämnden samt till alla i fullmäktige.
Läs mer: Kritiken som framfördes vid stormötet.
– Jag fick ett enda svar, det var från Sverigedemokraterna, säger Örjan Karlsson, som stod för utskicket.
Eftersom alla andra var tysta skickade han ytterligare ett mejl häromdagen, och har hittills fått tre svar.
– Vi får förstås inse att beslutet i kommunfullmäktige kan bli samma som förvaltningschefen bestämde. Men då har frågan i alla fall handlagts på ett öppet vis, och beslutats av politiker, säger Örjan Karlsson.
Hittat tre intresserade
Vad föräldrarna för fram är att de själva raggat lärare, och har hittat tre behöriga lärare som kan tänka sig att jobba i Jörn. En arbetar i dag i annan kommun, en i Skellefteå kommun och en har bytt jobb.
- Dessutom ser vi att en av lärarna på skolan har behörighet i ett ämne som hen inte undervisar i. Så där finns ytterligare ett ämne som enkelt kunde ha behörig lärare.
Dåligt utlyst?
En grupp på sex föräldrar har jobbat med att samla ihop argument. De menar att de lediga tjänsterna under året inte har varit särskilt väl utlysta. De har då gått igenom platsbanken hos arbetsförmedlingen.
– Senaste läsåret hittade vi bara två utannonserade tjänster och de var bara ute i 14 dagar. Vi befarar att annonseringen inte görs externt alla gånger, säger Örjan Karlsson. Vi tycker också att tjänster i princip borde vara utlysta hela tiden.
Rektorn på Furuskolan, Camilla Hedlund, ansvarar för rektryteringen.
– Jag beställer hjälp från Skellefteå kommuns eget rekryteringscenter. Jag kryssar alltid i rutan för att tjänsten även ska läggas externt.
Att lediga jobb bara ligger ute två veckor stämmer, det är praxis.
– Men jag kan också beställa att jag vill ha förlängd tid i fjorton dagar till. Det görs ibland, andra gånger kan jag tycka att det är viktigare att få en person på plats och då väljer jag en vikarie.
Camilla Hedlund säger att lediga lärarjobb inte kan ligga ute jämt, för när hon satt in en vikarie finns inte löneutrymmet.
– I höst hade min företrädare givit några vikariat för hela läsåret, och jag har givit några som räcker en termin. Vi måste också tänka på att eleverna inte ska ha så många byten, och då har man hellre en obehörig vikarie om man vet att den fungerar bra. Skulle vi erbjuda för korta vikariat riskerar vi att de går vidare till annat, och då blir det ännu sämre för eleverna.
Även om högstadiet nu flyttar till Boliden kommer det att vara problem att hitta lärare till skolan.
– Jag ska utannonsera flera lärartjänster för förskoleklass till sexan inom kort, säger hon. De gäller från hösten.
Beslut före förhandling?
Ännu en fråga som föräldrar ifrågasätter är att förvaltningschef Anders Bergström ska ha fattat sitt beslut om flytt före förhandlingarna med facket. Eller samverkan som MBL-förhandlingar kallas i kommunen.
– När vi förhandlade handlade det om ett förslag, säger Anita Ericsson, ordförande för lärarförbundet Skellefteå. Det var innan förslaget var offentligt presenterat.
Hon säger att facket och ledningen såg ungefär samma problem.
– För vår del ser vi på lärarnas arbetsmiljö. Det blir hårt för de behöriga lärarna när de är så få, de får ta stort ansvar för både undervisning och betygssättning.
– Det vi framförde som krav var att våra medlemmar ska få påverka vilken skola de hamnar på och vilken slags tjänst de får, säger Anita Ericsson.
Samverkan är avslutad och bara om någon missnöjd lärare hör av sig blir facket engagerat igen. Annars ska frågorna lösas i samtal mellan den enskilde och rektorn.
Kollat med jurist
Men grunden i föräldrarnas kritik är att förvaltningschefen har överträtt sina befogenheter. Att regeln om att politiker ska besluta om en verksamhets mål och inriktning har åsidosatts.
Läs också: Här förklarar ledningen beslutet.
– Vi tycker fortfarande att vi hanterat frågan rätt, säger Jan Söderström, för- och grundskolechef. Vi har kontaktat en jurist på skolinspektionen och han såg inte att vi gjorde något formaliafel. Men kommer det en anmälan så får de väl göra en mera grundlig genomgång.
Sedan tidigare har det gjorts tre anmälningar till JO, justitieombudsmannen; två mot Anders Bergström och en mot områdeschef Kerstin Steinvall.
Läs mer: Så sade förvaltningschefen om JO-anmälan.
– De som gjorde anmälningarna har nyligen fått veta att de avslogs, säger föräldern Örjan Karlsson.
Inte ändrat sig
Till sist går frågan till förvaltningschef Anders Bergström. Har ni ändrat er inställning till flytten efter stormötet?
– Nej, det finns inga ändringar från oss tjänstemän. Men sedan vet man aldrig hur nämnden vill besluta, säger han.