I måndags tog ett 40-tal pensionerade skolpedagoger plats i Forumsalen på Campus i Skellefteå. De fick information om den skriande bristen av medarbetare. Och flera kan tänka sig att fortsätta jobba i någon mån.
– Det var intressant att höra om läget och jag kan tänka mig att fortsätta. Man får ju själv välja hur mycket man vill jobba, säger Thyra Lundberg, tidigare barnskötare.
För Sonja Lund är det inte aktuellt.
– Nej, inte just nu. Jag gick i pension för tre månader sedan, säger hon.
De Norran pratar med tycker greppet är bra. Det skedde i samarbete mellan skolförvaltningen i Skellefteå och de båda lärarfacken.
– Jag tror även det är viktigt att jobba på att få en lärarutbildning till Skellefteå, säger Gudrun Hjelm som har arbetat som lågstadielärare.
Anita Ericsson, tidigare ordförande för Lärarförbundet i Skellefteå fanns på plats som medarrangör. Hon säger att mötet samlade fler pedagoger än hon trott och tycker konceptet är bra.
– Vi måste försöka på alla sätt och det här handlar också om att stötta lärarna i skolan, säger hon.
Ove Johansson, som varit lärare i Idrott och hälsa samt matematik på Norrhammarskolan kan tänka sig att rycka in igen.
– Det är bra att man inte behöver jobba heltid, som dom sa och att varje litet bidrag räknas. Jag tycker det är tragiskt att det är så stort underskott, säger han.
– Jag har varit förskollärare och jag är redan ute och jobbar ibland. Det här med personalbristen känns ju inte bra, inte bara för barnens skull, utan även för övrig personal och för rektorerna. Det påverkar ju alla, menar Anita Johansson.
Vid mötet togs även intresseanmälningar för tjänstgöring in och förvaltningschef Anders Bergström tycker det var god uppslutning.
– Det vi gör är att vi sträcker ut en hand. Det kan handla om alltifrån att vikariera på någon tjänst, att utföra mentorskap eller annat som de känner att de kan hjälpa till med. Vi har inte sett botten på lärarbristen än, säger han.
Det var väldigt intressant att höra om läget och jag kan tänka mig att fortsätta.