Norsjö: Det mesta är svenskt

Men lokala producenter har svårt att konkurrera. Nu hoppas husmor på ett nytt livsmedelsavtal.

Ligger i. Anna-Lena Karlsson förbereder nästa måltid från Vinkelboköket i Norsjö. Foto: Lennart Enkvist.

Ligger i. Anna-Lena Karlsson förbereder nästa måltid från Vinkelboköket i Norsjö. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Skola och utbildning2015-03-09 14:00

Norsjö kommuns storkök på Vinkelbo lagar mat till både skolan, äldreomsorgen och barnomsorgen. Köket togs i drift i början av 2014, innan dess hade Norsjöskolan ett eget tillagningskök.

När det gäller råvarorna går Norsjö kommun på samma avtal som Skellefteå. Det mesta som serveras är svenskt, däremot är det betydligt mer sällsynt med lokalproducerat.

Husmor Gerd Ström hoppas att det ska bli mer av den varan när det nya livsmedelsavtalet träder i kraft. Exakt hur det kommer att se ut är inte klart, men hon hoppas att avtalet går att bryta upp mer så att det blir lättare för lokala producenter att vara med och konkurrera.

– Det ligger ju i tiden, säger Gerd Ström.

Samtidigt konstaterar hon att det finns hinder. Ett är att det inte finns så många lokala leverantörer, ett annat är själva köket.

– Vi har inte utrustning så att vi kan stycka själva i köket.

Det ligger ju i tiden.

undefined
Ligger i. Anna-Lena Karlsson förbereder nästa måltid från Vinkelboköket i Norsjö. Foto: Lennart Enkvist.

Skolans matsedel vecka 51 i Norsjö

Måndag:

Blodpudding och Pölsa

Blodpudding från Nyhlén-Hugossons, pölsa från Topp Chark.

Sylt: Sverige

Tisdag:

Pastasås med lax

Lax: msc-märkt och från Norge

Pasta: Sverige

Onsdag:

Julbord

Köttbullar: köttråvara från EU, prinskorv: svenskt kött, julskinka: svensk råvara, nötkött: svensk råvara, kycklingköttbullar: svensk fågel, potatis: svensk, ej lokal.

Torsdag:

Fåraherdens paj

Köttfärs: svensk råvara, potatismos: ursprung Sverige.

Fredag:

Tomtegröt

Grötris: ursprung Italien, mjölk: Norrmejerier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!