Veckans skolmatsedel, kopplad till hållbarhetsveckan i Skellefteå kommun, har bjudit på bland annat köttsoppa, palt och norrländsk köttfärslimpa. På fredagens meny stod fläskpalt och flatpalt från Piteå med hemgjord lingonsylt och Norrgott.
– Vi gör också glutenfri- och fläskfri palt, säger Pamela Marklund.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Maten i skolköken ska även fungera för de som äter skilda typer av specialkost och det blir fler och fler, enligt kockarna på Björnåkersskolan.
Snart dyker matgästerna upp. Torsdagens rätt är skinklåda med skinka från Bastuträsk och grönsakslåda med närodlade grönsaker. Båda rätterna är toppade med Västerbottensost.
Läs här: Mer om hållbarhetsveckan
Signe Ederlöf är bland de första barnen att smaka och efter en liten stund är hennes tallrik tom.
– Det var god mat i dag, säger hon och tar en tugga av smörgåsen.
Imorgon blir det palt, vad tycker du om det?
– Det är faktiskt min favoritmat, säger hon och myser litegrann.
Skolkompisen Melker Wahlberg säger att han är lite tveksam till palt, men tycker att skinklådan var okej.
En strid ström av barn fyller på sin tallrik med mer mat och kön blir längre och längre när fler barn dyker upp för att äta lunch. Kockarna på Björnåkersskolan tycker det är extra roligt att laga mat när råvarorna kommer från närområdet. Men de säger också att de ofta väljer svenska råvaror – det är inget speciellt för just den här veckan.
– Vi har vant oss vid att prioritera svenska råvaror, men vi är styrda av upphandlingar, säger Camilla Larsson.
– Den största frågan för oss är vilka svenska alternativ det finns som vi kan ta hem och föräldrarna tycker också att det är viktigt, tillägger Pamela Marklund.
Måltidschefen Peter Lundmark: ”Vi jobbar stenhårt för att öka andelen närproducerade varor”
Hållbarhetsveckan, i regi av Skellefteå kommun, har bland annat innehållit fairtradefika, kreativa workshops, klädbytardag, seminarium om solceller och god morgon-påsar till bussåkare.
En annan del är att skolmaten präglats av närproducerat. Aktiviteter kring skolmaten har till exempel varit att bönder i närområdet besökt olika skolor och berättat om hur de bidrar till skolbarnens måltider.Veckans skolmatsedel har också öronmärkts med närproducerat som till exempel köttsoppa och pitepalt.
– Sedan ett och ett halvt år så jobbar vi stenhårt för att öka andelen närproducerade varor och i dag har vi 99 procent svenskt nötkött i våra skolrestauranger, säger Peter Lundmark, kommunens måltidschef.
Han säger också att andelen närproducerade varor i skolköken har ökat från 21 procent till dagens 23 procent på ett och ett halvt år.
– Vi har också ett eget avtal med Norrmejerier eftersom det är en självklarhet för oss att servera deras ekologiska mjölk på våra skolor, säger kostchef Gabriella Karlsson.
Men det handlar också om att göra det möjligt för bönder och lokala företagare att leverera produkter till Skellefteå kommun. Det arbetet sker genomgående året runt.