Det blev lite feststämning i fordonsprogrammets lokaler på Anderstorpsgymnasiet på torsdagen. Då greppade nämligen eleverna pennorna för att underteckna sina MRF-kontrakt.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
På plats fanns även Lars G Carlsson, MRF:s distriktschef för Norr- och Västerbotten.
– Det här är en jättebra form, säger han om konceptet.
Han säger också att kontrakten kan vara ett sätt att försöka minska den skriande bristen på fordonstekniker. Enligt Lars G Carlsson ligger branschens rekryteringsbehov, nationellt sett, på 5 000 fordonstekniker de närmaste tre åren.
– I Västerbotten ligger behovet på 200 fordonstekniker de närmaste fem åren, tillägger han.
MRF-kontrakten erbjuds för elever i klass två på fordonsprogrammet vid Anderstorpsgymnasiet. Upplägget är följande: Eleverna skriver på kontraktet där de bland annat förbinder sig att sköta skolan, i alla ämnen. Det framgår av kontraktet. Om de sedan erbjuds provanställning på företaget de gör sin APL på, som ska vara anslutet till MRF, får de också ett stipendium på 10 000 kronor.
Vid torsdagens undertecknande av kontrakten fick eleverna även en personlig gåva av MRF: En jacka med branschemblem.
Nu hoppas både MRF och skola att kontrakten ger ringar på vattnet.
– Jag har presenterat det här för andra skolor på andra platser i Sverige, så det kan bli fler skolor som hoppar på, säger Lars G Carlsson.
I Västerbotten ligger behovet på 200 fordonstekniker de närmaste fem åren.