Måltidschef: ”Vi vill att våra anställda ska vara nöjda”

Sex nya tillagningskök ska sättas i drift och de första tre kommer att vara klara till hösten, där Tallbacka i Bureå är ett. I första skedet har man utlyst 23 tjänster på tre av de nya köken, både externt och internt: ”Vi har 150 sökande till de tjänsterna, så det finns stort intresse hos vår personal”, säger måltidschef Peter Lundmark.

Måltidschef. Peter Lundmark. Foto: Karin Israelsson.

Måltidschef. Peter Lundmark. Foto: Karin Israelsson.

Foto: Foto: Karin Israelsson.

Skola och utbildning2017-04-12 07:15

Måltidsenheten sysselsätter 275 personer. I den stora omorganisationen berörs två yrkeskategorier: Kockar och restaurangbiträden. Dessutom kommer även kockar på förskolor med endast en avdelning att omfattas.

– Vi sökte externt därför att vi ville få med alla i sökprocessen eftersom vi måste hitta rätt kompetenser, säger Peter Lundmark.

Varför ges inte förtur till tjänsterna på Tallbacka till de kockar som redan jobbar på andra kök i Bureå och ska stängas?

– Vi måste se till verksamhetens bästa, men det kan bli så att vissa får flytta på sig eftersom det kommer att bli luckor på andra ställen. Men ingen kommer att förlora jobbet utan alla kommer att få ha kvar sin anställning som kock.

De som har en anställning men inte får en tjänst på något av tillagningsköken kan riskera att bli springvikarier, stämmer det?

– Det kan bli så men jag anser inte att det är troligt. Vi vill ju att våra anställda ska vara nöjda, annars gör man inget bra jobb. Det är själva idén med att vi finns till, det vill säga nöjda medarbetare och nöjda matgäster.

Förutom kocktjänster behövs även restaurangbiträden till den nya tillagningsköken. De tjänsterna är alla behöriga att söka.

Det finns oro hos personalen att prata i media om det här. Vissa säger att det är för känsligt och det finns även oro för att det ska medföra repressalier från arbetsgivaren. Dessutom har vissa som tagit kontakt med facket fått kritik av sina chefer för det. Hur ser du på det?

– Det är tråkigt om det stämmer, men jag har inte hört någonting om det.

När det gäller information till all personal om den här omvandlingen, hur har det fungerat?

– Information är svårt, men vi har haft möten tillsammans med facket och enhetschefer upprepade gånger, säger Peter Lundmark och tillägger:

– Vi tror på det här och syftet är att jobba smartare. Nu är sex tillagningskök på gång, men det kan bli fler. Vi ser också på Anderstorpsgymnasiet, som startade tillagningskök vid årsskiftet, att det bär sig. Svinnet där är noll.

Vi vill att våra anställda ska vara nöjda, annars gör man inget bra jobb.

undefined
Måltidschef. Peter Lundmark. Foto: Karin Israelsson.

De här tillagningsköken är på gång:

Bureå, Lejonströmsskolan och Baldergymnasiet tas i drift under höstterminen.

Morö Backeskolan, Brännanskolan och Floraskolan ligger i planen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!