Från den 1 maj och fram till semesterstarten utannonserades ett 80-tal tjänster i Skellefteå kommun inom skolområdet. Tjänsterna har inte fyllts på, minst ett 20-tal legitimerade pedagoger saknas inför skolstarten.
– Så ser det ut, läget är långt ifrån tillfredställande, säger Anita Ericsson som konstaterar att situationen ser totalt annorlunda ut nu än jämfört med för cirka fem år sedan.
– Då var det svårt att få fast lärarjobb, nu måste kommunen anstränga sig hårt för att locka sökande.
Vad lärarbristen inneburit lokalt är att fler läare nu byter jobb mellan skolorna.
– Det är ju bra med rörlighet, men nu är rörligheten nästan för stor, säger Anita Ericsson som också oroas av hur det ska gå med det så kallade lågstadielyftet.
Svårt fylla på
Det handlar om att staten ger statsbidrag för att fler pedagoger ska kunna anställas i kommunerna för de yngsta skolbarnen.
– Här i Skellefteå blir det svårt att fylla på med lärare, ofta kommer det att handla om lärarassistenter som inte är legitimerade.
För att lösa den akuta krisen har kommunen vänt sig till pensionerade lärare. Ett 100-tal som har fyllt 65 år har ställt upp. På frågan vad Lärarfacket lokalt anser måste ske för att få fler lärare att söka sig till Skellefteå så är svaret att satsa på arbetsmiljön och ge högre löner.
Ytterområdena
– Om inte lönerna ökar så kommer säkert fler lärare att söka sig till kommuner där löneläget ser helt annorlunda ut. I storstäderna är det dragkamp om lärarna mellan närliggande kommuner och det pressar upp lönerna.
Var finns då de mest påtagliga problemen inför skolstarten i kommunen? Annica Eriksson svarar:
– I ytterområdena är vakansläget störst, det innebär hård press på många behöriga lärare som får ökad arbetsbelastning.