Medlefors folkhögskolahar arbetarrörelsen som huvudman. Orsaken till de uppsägningar som nu sker är att skolan inte får in tillräckligt med intäkter från projektutbildningarna. Dessa kurser vänder sig främst till utrikesfödda och långtidsarbetslösa.
– Det känns ju givetvis jättetråkigt att vi var tvungna att ta till den här åtgärden. Det är baksidan av projekt, när de upphör uppstår arbetsbrist, säger Anna-Maria Hedlund, rektor på Medlefors.
Medlefors folkhögskolas totala omsättning uppgår till cirka 50 miljoner kronor årligen. Uppemot tio miljoner kronor i intäkter har vissa år kommit in via projekt som drivs.
De utbildningar som nu går i graven har varit utformade som arbetsmarknadsprojekt. Totalt har de senaste åren ett 70-tal personer varit inskrivna vid dessa projekt.
– Förhoppningsvis finns det nu andra aktörer som kan gå in så att de här personerna får välbehövliga aktiviteter, säger Anna-Maria Hedlund.
De projektpengar som nu stryps har främst kommit från Europeiska socialfonden och Allmänna arvsfonden. Anna-Maria Hedlund har stora förhoppningar om att det i framtiden åter ska lossna vad gäller projektutbildningar vid skolan.
– Men det kommer dröja minst ett halvår innan vi vet om vi åter kan få loss bidrag från Europeiska socialfonden.
Fram tills dess kommer Medlefors folkhögskola att fortsätta med sina andra ordinarie verksamheter.
– För skolan som helhet ser det ljust ut. På de ordinarie kurserna har vi fler deltagare än tidigare år, säger Anna-Maria Hedlund.
Bland de tio varslade på skolan har man förutom uppsägningar hittat andra lösningar, som pension, tjänstledigheter som förlängs och visstidsanställningar som inte förlängs.