Det handlar om förskolor där det bara finns en avdelning. Där är kocken/ekonomibiträdet anställd av barn- och grundskolenämnden.
På de större förskolorna har kockarna däremot redan bytt till nämnden för support och lokaler. Det är den nämnd som ansvarar för det mesta av matlagningen i kommunen.
Byter i höst
Nu ska alltså omvandlingen göras fullt ut. Från 1 september ska område öst i Skellefteå gå över, och vid nyår alla övriga.
– Antalet enavdelningsförskolor kommer att minska. I takt med att vi bygger nya stora förskolor blir det helt annan struktur på matlagningen. Det blir ett kök för alla avdelningar och kockarna jobbar renodlat med maten, säger Jan Söderström, chef för barnomsorg och skola i Skellefteå kommun.
– På det här viset får nu alla som lagar mat höra till denna avdelning. De kan få vidareutbildning och de får chans att flytta vidare till större kök i takt med att små förskolor läggs ner.
- Annars skulle kockarna på sikt ha riskerat att bli övertaliga, tillägger Fredrik Stenberg (S), ordförande i barn- och grundskolenämnden.
Genom att kockarna får vidareutbildning kan kommunen hålla sig med de storkökskockar som man annars kan få brist på.
Det är stora pensionsavgångar som väntar. Fram till 2020 kommer 53 kockar att ha gått i pension från kommunen.
MBL-förhandlar varje person
Jan Söderström medger att enskilda anställda kan komma i kläm.
– Kompetensen blir avgörande för hur kockarna nu går vidare, men vi ska försöka att uppfylla deras önskemål. Varje person ska MBL-förhandlas separat.
Han säger att en kock i enavdelningsförskola jobbar i köket 70 procent av en heltid. Övrig tid städar de eller är i barngruppen.
Men trots omläggningen blir det inte vattentäta skott mellan arbetsuppgifterna.
– I grunden är ju Skellefteå kommun arbetsgivare till alla. Den som har barnskötarutbildning kan fortsätta att kombinera kök och barngrupp.
– Övriga kan välja städ, eller att delvis jobba i ett annat kök.
Ingen sägs upp
Övergången gjordes 2014 för kockar i fleravdelningsförskolor.
Jan Söderström säger att ingen kommer att bli övertalig i samband med övergången.
Om någon blir övertalig i samband med att förskolor så småningom läggs ner är en annan fråga.
Facket: Går för fort
Facket är kritiskt till att omvandlingen för kockarna går så snabbt.
Förändringen på område öst ska göras 1 september, sedan ska den utvärderas efter två månader. Redan vid nyår ska den genomföras i hela kommunen.
– Det är för kort tid, säger Annica Ögren, ordförande för barn- och ungdomsanställda inom Kommunal, Skellefteå kommun.
Hittills har det gjorts konsekvensanalyser och riskbedömningar. Kockarna har fått i uppdrag att mäta sin tid, så det ska finnas svart på vitt hur stor del av dagen som ägnas åt köken.
Oro finns
I sak har facket inte så mycket att säga om förändringen.
– Personal är orolig, det vet vi. Men vi kan ändå hålla med om att det finns fördelar. Chansen till vidareutbildning ökar liksom möjligheten att söka andra tjänster.
Cirka 25 kockar i område öst berörs i september, och totalt blir det 100 anställda som byter organisation.